09 februari 2022

Drömmer du om att bli bussförare?

Bussförare

Bussförare är ett omväxlande och ansvarsfullt jobb där du hjälper många människor. Om du är ny i Sverige och har erfarenhet av bussföraryrket från ditt hemland kan du läsa utbildningen SFB – Svenska för bussförare.

SFB – Svenska för bussförare är en teoretisk förberedande språkutbildning med yrkessvenska för dig som drömmer om att arbeta som bussförare i Sverige.

Utbildningen är skräddarsydd så att du ska kunna få de kunskaper som du behöver för att kunna börja arbeta inom ditt yrke så snart som möjligt. Det behövs fler bussförare, så det är en utbildning som hjälper dig att komma in på arbetsmarknaden.

Här får du veta mer om vad du får lära dig på utbildningen, vad du behöver för att söka till den, och hur det är att arbeta som bussförare i Sverige.

Så är det att arbeta som bussförare i Sverige

Vi åker mycket buss i det här landet. Bussen är det vanligaste kollektiva färdmedlet i Sverige, och bara sedan 2000 har antalet bussresor ökat med 37 procent. Mer än hälften av alla de lokala och regionala kollektivtrafikresorna sker med buss. Därför har bussföraren en mycket viktig roll i samhället.

Som bussförare kan du till exempel arbeta inom kollektivtrafiken, men du kan även jobba som förare av expressbuss, flygbuss, skolbuss, turistbuss och färdtjänst. Ditt jobb är dessutom väldigt omväxlande. Förutom att köra själva bussen så ingår det många andra arbetsuppgifter i ditt yrke, till exempel att sälja biljetter, hjälpa passagerare med att hitta rätt, ge service till de som reser, svara på frågor och redovisa kassan efter ditt pass.

Det är många som drömmer om att bli bussförare eftersom det är ett fritt och ansvarsfyllt yrke där du träffar många människor och ingen dag är den andra lik. Att arbeta som bussförare kan också vara början på en karriär inom bussbranschen. Många bussförare går vidare till att arbeta som till exempel trafikledare, utbildare, rekryterare och chefer. Att köra buss kan ta dig långt – inte bara på vägarna.

Förutom att busstrafiken hela tiden ökar är det många bussförare som är på väg att gå i pension. Det gör att det finns ett stort behov av nya bussförare. Har du redan erfarenhet av att köra buss så är den här utbildningen ett viktigt steg närmare ett jobb.

De här förkunskaperna behöver du för utbildningen

Det här är en så kallad Sfx-utbildning. Det vill säga svenska för yrkesutbildade där du får en svenskundervisning med fokus på yrkesspråket. Sfx ger dig också en möjlighet att lära dig hur arbetsmarknaden och ditt yrke fungerar i Sverige så att du kan komplettera din utbildning för svenska förhållanden. Du studerar tillsammans med andra från ditt yrkesområde. Sfx-utbildningar är för dig som har yrkeskompetens från ett annat land vill lära dig svenska snabbt, validera din kompetens och börja arbeta.

SFB-utbildningen är just för dig som redan har erfarenhet av bussföraryrket men behöver mer kunskaper i svenska språket. Utbildningen vänder sig till dig som har betyg i SFI C men som ännu inte har fått betyg i grundläggande svenska som andraspråk, delkurs 4. Du ska även ha god körvana och B-körkort.

Passar det här in på dig kan du ansöka till utbildningen via webben. På ansökningssidan kan du fylla i och skriva ut ansökan och lämna den på SFI-centrum eller Komvux-centrum i din hemkommun. Lämna även en kopia på betyg i SFI/SVA.

Ansök här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här får du lära dig under utbildningen

Under den här utbildningen får du lära dig yrkessvenska, grundläggande svenska och teorikunskaper samt vissa praktiska kunskaper som behövs för att söka bussförarutbildning hos olika bussbolag i Sverige. Yrkessvenska innebär att du får lära dig just de termer och det fackspråk som bussförarna i Sverige använder. Du får alltså lära dig det svenska språket med inriktning mot ditt yrke.

Hur lång utbildningen blir beror på vilka förkunskaper du har. Studietiden varar mellan 20 och 40 veckor beroende på vilken språknivå du är på när du börjar utbildningen. Du läser utbildningen på heltid, dagtid. Den är kostnadsfri att gå och du är berättigad studiestöd (CSN) när du går den.

Under utbildningen får du lära dig:

  • Svenska som andraspråk med yrkesinriktning från SFI D till SVA grund delkurs 4
  • Körning i simulator för buss
  • Trafikteori (B och D)
  • Miljösäker körning
  • Kommunikation
  • Service och bemötande
  • Datorkunskap
  • Arbetsmiljö och ergonomi
  • Samhällskunskap
  • Teori inför YKB-prov. (YKB står för yrkeskompetensbevis. Du behöver ett sådant för att arbeta som bussförare i Sverige.)

I utbildningen ingår även studiebesök föreläsningar med representanter från bussbolag, facklig information m.m.

Efter att du har klarat av utbildningen får du betyg i svenska som andraspråk samt ett utbildningsbevis. Nu är du väl förberedd att genomföra bussbolagens
rekryteringstester. Har du redan erfarenhet av att köra buss samt har gått den här utbildningen kommer du att vara väldigt attraktiv för de bussbolag som letar efter nya förare att utbilda. Ta chansen att förverkliga din dröm om att jobba som bussförare!

Här kan du läsa mer om och ansöka till utbildningen.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 24 februari 2022