09 februari 2022

5 fördelar med att studera på Komvux

Komvux är en förkortning för kommunal vuxenutbildning. Det är en form av utbildning för dig som behöver komplettera dina betyg eller din examen. Du kan till exempel läsa in grundskolan eller gymnasiet. Du kan också komplettera dina betyg för att bli behörig till en eftergymnasial utbildning, till exempel till yrkeshögskola, högskola eller universitet.

Studerande

Komvux ger dig en ny chans att läsa vidare så att du kan ta dig vidare mot ditt drömjobb eller din drömutbildning. Det är aldrig för sent att börja plugga igen.

Här är de fem främsta fördelarna med att studera på komvux.

1. Komvux är en andra chans för alla

Livet förändras, och vi förändras också. Kanske ville du en sak när du var yngre och skulle välja utbildning, men i dag har du mer erfarenhet och vet vad du vill göra, men saknar förutsättningarna för att göra det. Ibland behöver vi tid på oss för att veta vad vi vill bli.

Komvux inrättades på 60-talet för att ge vuxna en chans att läsa in sin utbildning från grund- eller gymnasieskolan, läsa in de betyg som behövs för att studera vidare eller för att utöka sin kompetens inom ett visst område. I dag kan du även läsa yrkesutbildningar på komvux. Det är aldrig för sent att korrigera dina tidigare studieval, och på komvux får du möjlighet att ta nya steg i livet.

Komvux är även för alla. Samtliga kommuner i Sverige är skyldiga att erbjuda kommunal vuxenutbildning. Du kan börja på komvux från den 1 juli det år du fyller 20 år. Eller tidigare om du redan har en gymnasieexamen, ett studiebevis eller ett slutbetyg från gymnasiet. Att läsa på komvux är dessutom gratis. Har du fyllt 20 år och läser på minst halvtid har du även rätt till studiemedel. Du kan läsa mer om studiemedel och komvux på CSN:s hemsida.

CSN, om bidrag och lån för komvux-studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Du får studievägledning och en utbildning anpassad efter dina behov

Vet du vad du vill uppnå, men inte hur vägen dit ser ut? Många eftergymnasiala utbildningar är riktade till personer som vet precis vad de vill och behöver studera. Är du osäker på vilken typ av utbildning du behöver så får du vägledning på komvux. Tillsammans med en studievägledare går du igenom vad det är du behöver läsa för att nå dina personliga mål. På komvux kan du läsa allt från fristående kurser till hela utbildningar. Studievägledaren hjälper dig att utforma en individuell studieplan som passar dina behov. Du får det stöd du behöver för att hitta den rätta vägen till dina mål.

På C3L erbjuder vi grundläggande och gymnasial utbildning, samt SFI, SFX- och Kombinationsutbildning. Det ger dig många möjligheter att ta dig dit du vill. Våra lärare är dessutom erfarna av att elever har olika behov, och kan variera studiesätten så att det passar just dig.

3. Du kan läsa på dina villkor

Livet efter gymnasiet ser i regel lite annorlunda ut. Kanske har du börjat jobba, eller så har du skaffat familj. Komvux är anpassat efter hur livet ser ut efter skolan, och utgår från varje elevs individuella förutsättningar. Du kan studera väldigt flexibelt på komvux, till exempel kan du välja att studera på dag- eller kvällstid, på hel- eller deltid, och på distans. Det finns också något som kallas för Flex, vilket betyder flexibla studier. Det innebär att du kan kombinera lärarledda studier med själv- och distansstudier. Det gör det mycket enklare för dig att kombinera dina studier med livet i övrigt.

På C3L erbjuder vi dag-, kvälls- (SFI) och distanskurser så att så många som möjligt ska kunna studera. Oavsett hur livet ser ut.

4. Du kan läsa komvux på distans

Tack vare den tekniska utvecklingen är det nu väldigt enkelt att läsa komvux på distans. Allt du behöver är en dator eller surfplatta och en uppkoppling. Plus självklart en nypa planering och studiedisciplin. När du läser på distans kan du själv välja var och när du studerar. Kanske passar det dig bäst att läsa på kvällar och helger om du jobbar. Att läsa på distans ger dig mer frihet att få ihop studierna med hur ditt liv ser ut, och du behöver till exempel inte sluta jobba och få minskad inkomst om du inte vill.

På C3L kan du läsa vissa kurser på distans. Du kan också välja en studietakt som passar dig. Du får handledning både på skolan och via e-post eller genom vår lärplattform Vklass.

5. Du kan studera till ett yrke

Om du vet vad du vill arbeta med och känner att du vill komma ut i arbetslivet lite snabbare kan du även läsa yrkesutbildningar på komvux. Det ger dig en grundläggande yrkesutbildning och den kompetens som krävs för att söka arbete eller gå vidare till högre studier inom till exempel yrkeshögskolan. När du läser en yrkesutbildning ingår ofta Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i kursplanen. Det innebär att du får komma ut och praktisera dina kunskaper ute på en arbetsplats. Förutom att det ger dig möjlighet att träna det du har lärt dig i verkliga situationer får du också en chans att knyta kontakter inom branschen. Det är många elever som har lyckats med att få jobb redan när de är ute och praktiserar.

Är du intresserade av att gå en yrkesutbildning erbjuder vi på C3L utbildningar till bland annat barnskötare/elevassistent, ekonomi- och löneadministratör, undersköterska m.m.

Läs mer om vilka utbildningar som finns här.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 24 februari 2022