18 januari 2022

Ta steget och utbilda dig i år!

Nu i början på ett nytt år så brukar vi lova oss själva att bli en bättre människa och leva ett bättre liv, till exempel genom att börja träna och äta nyttigare. Det är inte alltid så lätt att hålla sina nyårslöften när vardagen tränger sig på, så varför inte ge dig själv ett löfte som är lättare att hålla och som varar hela livet: att utbilda dig.

utbilda dig

Här får du veta mer om hur Komvux kan ge dig möjligheter att satsa på dig själv och ta nya steg som tar dig dit du vill. Låt det här bli året när du startar din nya karriär och förverkligar dina drömmar.

Ge dig själv en livsinvestering i nyårspresent

Det bästa med att satsa på utbildning och nya kunskaper är att du investerar i någonting som varar hela ditt liv. Om du läser in de kurser du behöver för att kunna söka till högskola och universitet har du lagt grunden till ett livslångt lärande. Lär du dig ett yrke är du redo att börja din nya karriär så snart du är klar med din yrkesutbildning. Samtidigt får du en bra grund om du vill vidareutbilda dig inom ditt yrke när du har jobbat några år.

Det är inte alltid som vi känner oss nöjda med de val vi gjorde i gymnasiet, men tack vare Komvux får du nya chanser att studera. Här i Sverige är alla kommuner skyldiga att erbjuda komvuxutbildning till dig som behöver komplettera dina kunskaper för att kunna läsa vidare. Komvux ger dig också möjlighet att läsa yrkesutbildningar.

Har du bara drömmarna och ambitionerna så kan Komvux ge dig kunskaperna som tar dig dit du vill. Det som också är så bra med att gå en utbildning är att du får en struktur som hjälper dig hela vägen fram och det stöd du behöver för att ta dig i mål. Det är mycket lättare att hålla nyårslöftet om att studera än löftet om att välja sallad i stället för pizza. Faktum är att de flesta som läser på Komvux tycker att det är det roligaste de har gjort.

Få ett arbete snabbt med en yrkesutbildning

Du har också flera valmöjligheter när du läser på Komvux. Har du som mål att snabbt kunna börja jobba behöver du inte läsa in dina betyg för att sedan gå vidare till högskola eller universitet. Du kan även läsa yrkesutbildningar inom efterfrågade yrken, till exempel till undersköterska, ekonomi- & löneadministratör, elevassistent eller jobb inom grafisk formgivning.

De här utbildningarna ger dig de kunskaper du behöver för att kunna börja arbeta inom yrket direkt när du är klar med din utbildning. Dessutom ingår det arbetsplatsförlagt lärande i de flesta yrkesutbildningar, det vill säga att du praktiserar ute på en arbetsplats och får möjlighet att fördjupa dina kunskaper genom att arbeta praktiskt. Den här praktiken ger dig också möjlighet att komma ut och knyta kontakter på arbetsmarknaden. Det ökar dina chanser att få jobb efter utbildningen. Många som går en yrkesutbildning får jobb redan under praktiken och kan påbörja sin nya karriär direkt.

Lär dig ett yrke samtidigt som du lär dig svenska

Är du ny i Sverige och känner att du inte har de språkkunskaper som du behöver för att nå ut på arbetsmarknaden? Då kan du läsa en kombinationsutbildning där du både får lära dig svenska och ett yrke. Du kan till exempel utbilda dig till barnskötare, resurspedagog eller elevassistent inom förskolan och grundskolan samtidigt som du utvecklar dina kunskaper och färdigheter i det svenska språket. Det öppnar många nya dörrar till ett nytt jobb och en ny karriär.

På C3L kan du också läsa SFX - svenska för yrkesutbildade. Det är en undervisning för dig som har yrkeskunskaper, till exempel som programmerare, bussförare eller inom ett vårdyrke, och behöver lära dig yrkessvenska för att kunna arbeta inom ditt yrke i Sverige.

Läs mer om SFX-utbildningar

Fler möjligheter med distansutbildningar

Det är möjligt att läsa flera av kurserna på Komvux på distans, det vill säga att du själv väljer var och när du vill studera. Kontakten med skolan och dina lärare sker via dator och du lämnar också in dina inlämningsuppgifter digitalt.

När du läser på distans kan du studera mer flexibelt och anpassa studierna efter hur ditt liv ser ut. Du kan till exempel kombinera jobb och studier så att du får en bättre ekonomi. Det blir också lättare att kombinera studierna med familj och livet i övrigt. Distansstudier är en perfekt lösning för dig som inte har samma möjlighet att studera som du hade under gymnasiet. Du kan skaffa dig nya kunskaper utan att behöva göra några uppoffringar.

Gör det bara!

För att citera några av våra tidigare studenter: ”Fundera inte, slå bara till!”, ”Gör det bara, du kommer inte att ångra dig!” De flesta som tar chansen att läsa på Komvux är väldigt tacksamma att de valde att studera vidare. Det är en investering i dig själv som tar dig längre än du kan ana.

Din framtid är det viktigaste du har och om du bara bestämmer dig för att ta steget så hjälper vi dig att nå dit du vill. Kom till oss med dina drömmar och mål hjälper vi dig med utbildningarna som tar dig vidare till dem.

Våga ta steget att utbilda dig i år. Du kommer inte att ångra dig!

Här kan du läsa mer om vilka utbildningar och kurser som du kan läsa hos oss på C3L. Tyresö komvux.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 18 januari 2022