08 december 2021

Kombinationsutbildningen som gav Loubna både ett nytt jobb och ett nytt språk

Om du vill arbeta inom vården och inte har svenska som förstaspråk kan du läsa kurspaketet Kombination undersköterska. Där får du läsa yrkeskurser samtidigt med SFI eller grundläggande svenska som andraspråk. Det ger dig inte bara en god yrkesutbildning, du får dessutom de språkkunskaper du behöver för att kunna få ett jobb i. I en och samma utbildning.

Äldrevård

Någon som har gått den här utbildningen är Loubna. Det ledde till att hon snabbt lärde sig det svenska språket, fick jobb redan innan hon var klar med utbildningen och hade väldigt roligt under tiden. Här berättar hon om hur det var att läsa på C3L.

Läs om kurspaketet Kombination undersköterska här.

Loubna ville studera för att kunna hjälpa andra

När Loubna kom till Sverige 2014 var hon gravid och födde sin dotter två månader efter att hon anlänt. Det var i kontakten med barnmorskorna och andra inom vården som Loubna insåg hur svårt det kan vara när man inte kan språket där man är.

Det var efter att jag hade fött min dotter och börjat ha kontakt med mödravården som jag insåg att jag ville hjälpa andra som var i samma situation som jag. Jag hade ingen utbildning inom vård sedan tidigare, men efter att jag gjort min första praktik förstod jag att det var det här jag verkligen ville jobba med. Det finns så mycket jag kan hjälpa till med, på exempelvis ett äldreboende. Det finns så mycket känslor kopplade till det här jobbet. Jag kände att det här var min plats.

Lärarna var till stor hjälp

Att Loubna valde just C3L beror dels på att hon bor i Tyresö och dels på att hennes svägerska hade pluggat där och sa att det var en väldigt bra skola. Till en början var hon dock orolig över att det skulle bli svårt att studera i Sverige utan att riktigt kunna det svenska språket. Men den oron visade sig snart vara ogrundad.

Vi som gick utbildningen hade inte bott så länge i Sverige och trodde att den skulle bli svår att förstå, men det blev inte alls så. Visst var det svårt med ett nytt språk i början men vi fick alltid hjälp. Utbildningen var helt fantastisk. Lärarna var underbara och hjälpte oss jättemycket. Lärarna har verkligen insett hur de ska undervisa och prata med oss studenter, så vi hade en jättebra feeling med lärarna. De har så mycket förståelse. En lärare kunde ge oss en till lektion om vi inte hade förstått den första. Bara så att vi verkligen skulle kunna förstå.

När du går utbildningen startar du med SFI D eller med grundläggande svenska som andraspråk beroende på vilken nivå du befinner dig på. Det innebär att du får lära dig svenska utifrån vad du kan när du börjar utbildningen. Något som har gett Loubna väldigt mycket.

Jag har läst både det svenska språket och utbildningen till undersköterska. Jag fick till exempel läsa svenska med inriktning på de termer som används inom vården. Det är jättebra att kunna läsa båda samtidigt. Den här utbildningen är det bästa jag har gjort. Jag skulle kunna läsa den tusen gånger igen. Vi hade jätteroligt och skrattade jättemycket.

Praktiken gav Loubna flera jobb innan hon ens var klar med sin utbildning

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det vill säga att du gör praktik på en arbetsplats där du får jobba praktiskt med det du har lärt dig på utbildningen. Du förbättrar både dina yrkeskunskaper och din svenska när du får komma ut och pröva dina nya kunskaper utanför klassrummet. Dessutom är praktiken en bra chans att knyta kontakter, något som Loubna tydligt märkte.

Jag fick jobb redan under min första praktikperiod på ett äldreboende. De erbjöd mig timmar där så att jag kunde jobba där medan jag pluggade. Sedan gjorde jag min andra praktik på Stora Sköndal och fick jobb där med. Samma med min tredje praktik på ett sjukhus. Det här gäller inte bara för mig, alla mina gamla kontakter från klassen har jobb i dag. Utbildningen ger trygghet. Den gör det också lättare att välja var du vill jobba.

Just nu behövs det mycket personal inom vården. Om du går en kombinationsutbildning där du får lära dig både yrket och det svenska språket har du mycket goda chanser att snabbt kunna få jobb. Precis som Loubna.

Loubna får användning av alla sina språkkunskaper i sitt yrke

I dag är Loubna fast anställd på den neurologiska rehabiliteringskliniken i Stora Sköndal. Hon får inte bara använda allt det som hon har lärt sig under utbildningen i sitt jobb, utan även sitt modersmål arabiska.

Det kommer hela tiden nya patienter hit, och en del har på grund av sina skador svårt att komma ihåg den svenska de har lärt sig. Jag hjälper läkarna och annan vårdpersonal med att tolka när det behövs. Nu har jag en djupare förståelse för de patienter som inte kan eller kommer ihåg svenska, för jag var själv i den situationen när jag kom till Sverige.

Loubna lyfter även fram att den här utbildningen ger en bra grund för dig som vill plugga vidare.

Den här utbildningen öppnar så många nya vägar att gå vidare om man vill, till exempel om du vill läsa vidare till sjuksköterska. När jag läste utbildningen var jag först inställd på att jag skulle plugga vidare, men nu trivs jag så bra på det jobb jag har. Jag får lära mig väldigt mycket och utvecklas här. Jag har till och med varit handledare åt en student som har gått samma utbildning som jag läste.

Loubnas tips och råd till dig som funderar på att läsa en kombinationsutbildning

Var inte rädd att du inte kommer att klara av det. Jag tänkte innan att hur ska jag kunna plugga och läsa böcker om jag inte kan prata språket? Men när du väl är inne i utbildningen ser det annorlunda ut. Har du bara viljan så får du all hjälp du behöver för att lära dig. Det kommer att gå bra. Våga och bara kör!

Vill du också lära dig svenska och undersköterskeyrket kan du läsa mer om kombinationsutbildningen och ansöka till den här.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 8 december 2021