08 december 2021

Att läsa till ekonomi- och löneadministratör öppnade många nya dörrar för Anna

Om du är en person som gillar att jobba med administration och siffror är en utbildning till ekonomi- och löneadministratör en bra start på karriären. Där får du lära dig ett yrke som går ut på att se till att löner och ekonomi fungerar som det ska i en verksamhet. Det är ett viktigt och ansvarsfullt jobb där du hjälper människor att få sin lön och att se till att organisationens ekonomiska ryggrad är i ordning.

Räknedosa

C3Ls utbildning till ekonomi- och löneadministratör ger dig en bred kompetens, så att du kan arbeta med att sköta grundläggande ekonomifunktioner med bokföring och löneutbetalning. En av de som har gått den här utbildningen är Anna Nordh. Det gav henne inte bara ett nytt jobb direkt efter utbildningen, hon har även fått många nya vägar att gå i sin karriär.

Här kan du läsa om våra nya ekonomi-utbildningar:

Yrkespaket – Administration bas

Yrkespaket – Administration påbyggnad

Anna ville göra någonting nytt och kunna kombinera jobb och familj

Efter att Anna gått ut gymnasiet jobbade hon under många år i resebranschen på olika sätt, både i Sverige och i utlandet. Men när familjen växte insåg hon att det var dags att göra någonting annat.

När jag var föräldraledig med mitt andra barn kom jag till insikt att jag ville byta yrkesbana. Jag ville göra något nytt och försöka hitta ett jobb som passade familjelivet bättre. Jag var främst nyfiken på utbildningar inom just administration, löner och ekonomi.

Att Anna valde att läsa på just C3L kom ur att det passade hennes krav på såväl utbildningsinnehåll som på att utbildningen passade hennes förutsättningar.

Jag letade utbildningar på nätet och jämförde dem med varandra. Att valet föll på C3Ls utbildning berodde dels på att den var CSN-berättigad och avgiftsfri, dels för att C3L är beläget i min hemkommun vilket underlättade vardagen. Här fanns även möjligheten att ansöka både med de betyg jag hade med mig från gymnasiet men också att man vägde in de erfarenheter jag hade från arbetslivet. Utbildningen innehöll flera kurser som jag länge hade tittat på. Den innefattade dessutom fler intressanta områden till skillnad från andra utbildningar jag hittadet där man riktade in sig på antingen enbart lön eller enbart redovisning. Så i slutändan blev valet väldigt enkelt.

Intensivt men roligt pluggande

C3Ls utbildning till ekonomi- och löneadministratör är en heltidsutbildning på två terminer, totalt 800 poäng. När du går utbildningen får du läsa kurser i bland annat administration, företagsekonomi, privatjuridik, redovisning, information och kommunikation. Utbildningen låter dig välja mellan två olika yrkesroller: ekonomi- och löneadministratör samt ekonomiassistent, inriktning näthandel. Under de två första studieperioderna är undervisningen gemensam och de två sista perioderna läser du vald inriktning.

För Anna blev det en intensiv studieperiod, m. Men en rolig sådan som gav henne mycket.

Tiden som student var intensiv och väldigt rolig. Utbildningen är väldigt komprimerad vilket innebar mycket plugg och proven och tentorna låg tätt inpå varandra. Trots det så var min upplevelse att om jag var närvarande på lektionerna och gjorde de hemuppgifter vi fick, så var studietakten inget problem alls. Jag upplevde att allt fungerade bra och jag mötte ett stort engagemang från alla lärare jag kom i kontakt med. Jag trivdes väldigt bra och är i dag väldigt glad för att jag vågade ta steget att sätta mig i skolbänken igen efter så många år.

Studierna gav Anna jobb direkt

Att gå utbildningen visade vara ett klokt drag för Anna. Hon fick ett jobb så snart som hon var klar med sina studier.

Jag fick jobb direkt efter avslutad utbildning. Tjänsten fick jag dels på grund av mina tidigare arbetslivserfarenheter, men inte minst för att jag läst just den här utbildningen på C3L. Jag har blivit kvar hos samma arbetsgivare men jag har bytt tjänst internt. I dag jobbar jag som systemadministratör inom it.

Utbildningen gav inte bara Anna ett nytt jobb, utan även många nya vägar att gå i framtiden. Och nya kontakter.

Jag gick in i detta med siktet inställt på att bli löneadministratör efter avslutad utbildning. Under utbildningens gång fick jag dock upp ögonen både för rollen som ekonomiassistent, och men även för arbetet med HR-frågor. Jag känner att även om jag i dag har ett arbete som jag trivs med så har den här utbildningen gjort mig nyfiken på flertalet yrken. Skulle jag vilja byta yrkesbana igen senare i livet så har jag fler alternativa vägar att gå. Det bästa med utbildningen jag gick var att den är så bred att den gav mig flera olika yrkesvägar att välja på efter avslutad utbildning. Nu fick jag nytt jobb snabbt men jag hade, och har nog än i dag, tankar och drömmar om att vidareutbilda mig till lönespecialist. Dessutom har jag i vuxen ålder fått förmånen att träffat nya vänner som fortfarande flera år senare står mig väldigt nära.

Annas tips och råd till dig som vill studera

Annas tips till dig som funderar på att studera vidare och ta nya steg i karriären är att jämföra utbildningar så att du hittar en som passar just dig och ditt liv.

Om du har en specifik utbildning i åtanke, sök då på nätet och jämför olika utbildningar. Jag hittade flertalet utbildningar men insåg snabbt att om familjelivet med två små barn skulle gå ihop var närheten till skolan viktig för mig. Någonting annat som kan vara bra att kolla upp innan eller i samband med att du söker en utbildning är hur det ligger till med studiemedel. Om du är berättigad studiebidrag och vad du har för möjligheter att få studielån. Arbetar du är det viktigt att ha en dialog med din arbetsgivare och ansöka i god tid om tjänstledigt för studier.

Annas kanske främsta råd är att inte tveka.

Livet är för kort för att fundera. Du vet aldrig vilka dörrar som öppnas beroende på vilka vägval du gör i livet. Du måste bara våga ta steget. Jag hade ingen aning om att jag skulle tycka att det var så roligt att börja plugga och kan än i dag sakna tiden som student på C3L.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 13 april 2023