07 oktober 2021

Kombinera jobb och studier – går det?

Det är många som väljer att kombinera sina studier med att arbeta samtidigt. En del gör det för att det är bättre för ekonomin. Andra för att de trivs med sitt jobb och läser för att kunna avancera på sin arbetsplats. Sedan finns det de som vill slippa att ta studielån och tar ett extrajobb istället. Frågan är: går det verkligen att jobba samtidigt som man pluggar?

Arbete

Visst går det! Det krävs visserligen en del planering och disciplin, men det är ett bra sätt att få en bättre ekonomi under studietiden. Om du är en av dem som vill kombinera dina studier med att jobba samtidigt så kommer här några goda råd och saker att tänka på som gör att det går lättare.

Distansstudier ger mer flexibilitet

I dag blir det allt vanligare med distansstudier. Det vill säga att du läser efter samma studieplan som om det var en traditionell klassrumsundervisning, men du väljer själv var och när du studerar. Det här ger betydligt mer frihet och möjlighet att förlägga studierna så att de går att kombinera med att jobba samtidigt. Många väljer till exempel att läsa på kvällar och helger, så att de fortfarande kan jobba på dagarna. Andra tar ett extrajobb på kvällstid och pluggar som vanligt på dagarna. När du själv styr över dina studier blir det lättare att pussla ihop livets olika delar så att de inte krockar.

En annan bonus med distansstudier är att du ofta har möjlighet att välja studietakt. Om du väljer att läsa på deltid blir inte tidspressen lika hård när du kombinerar plugg och jobb.

Strukturera och planera

Dina studier går alltid lättare om du gör ett studieschema där du planerar vad du ska läsa, när du ska läsa det och när det ska vara klart. Det här blir ännu viktigare om du tänker jobba samtidigt som du pluggar. Då behöver du även planera in livet i övrigt i ditt schema.

Börja med att titta på din studieplan. Vad är det du ska lära in? När är det prov och inlämningsuppgifter? Ingår det praktik och när ska den göras? Hur lång tid behöver du lägga ned på varje del av studierna? Gör ett schema där du noga för in alla delar av din utbildning. Då får du en bra struktur som hjälper dig att göra rätt saker i rätt tid. När du har ordning och reda på dina studier kan du läsa mer effektivt.

Gör sedan ett schema över resten av din tid. En del väljer att använda färgkoder i sin kalender där respektive färg representerar studier, arbete och fritid. Det ger dig en bra överblick när du ska jobba, när du ska plugga och när du är ledig. Något som ger livet struktur så att du kan få både studiero och sinnesro.

Knep för att få ihop livspusslet och kunna plugga effektivt

Även om du har ett bra schema för både dina studier och för ditt liv i stort så kan det dyka upp utmaningar med att plugga och jobba samtidigt. Här är några knep som hjälper dig att kombinera arbete och studier på ett enklare och smidigare sätt så att du kan hitta en bra balans.

  • Om du läser på distans och pluggar hemma, hitta en bra studieplats. Det bästa är om din plugghörna enbart används för dina studier. Om du sitter vid köksbordet eller i soffan är det lätt att livet i övrigt kommer och stör. Det bästa är om du kan hitta en plats som är separat och där du kan stänga om dig så att du inte blir störd. Det blir även mer ordning och reda om du kan ha kvar ditt studiematerial på en och samma plats. Det blir lättare för dig att gå in i pluggläge om du har en dedikerad studieplats.
  • Blir du ofta störd när du studerar hemma, hitta några alternativa studieplatser som du kan gå till, till exempel ett fik eller bibliotek.
  • Om du inte lever ensam bör du gå igenom ditt schema med dina nära och kära. Berätta när du behöver studiero så att de kan stötta dig i studierna och ge dig den tid och det utrymme du behöver. Berätta även för de du känner att du inte är lika tillgänglig som du brukar. Om vännerna hör av sig och vill ha med dig på kul saker är det lätt att dras med. Meddela omvärlden när du är upptagen och när du är tillgänglig.
  • Strukturera även upp dina tankar. Det är lätt hänt att vi börjar grubbla på andra saker när vi behöver fokusera på något. Lägg din koncentration på en sak i taget. Tänk bara på jobbet när du är på arbetet. Fokusera bara på studierna när du pluggar. Och kanske viktigast av allt; slappna av helt och hållet när du är ledig.
  • Fyll inte livsschemat helt och hållet med enbart studier och jobb. Planera in vila och nöje också. Om du pressar dig för hårt finns risken att du kör slut på dig och tappar motivationen. Få in saker i livet som ger dig energi och återhämtning. Lyssna även på din kropp och dess signaler. Ta en paus när du känner att orken och lusten tryter.
  • Om det börjar kännas tungt och motigt, påminn dig själv om varför du studerar. Lyft blicken från högen med skolböcker och visualisera hur livet kommer att vara när du är klar med dina studier, till exempel vilka jobb du kan ta, hur meningsfullt ditt yrke är, nya jobbarkompisar och vad du ska göra med lönen. Dina studier är en investering i dig själv och din framtid. Det kostar dig lite mer tid och energi under perioden du både pluggar och jobbar, men det kommer att betala sig under resten av ditt liv.
Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021