07 oktober 2021

Håll studiemotivationen uppe hela hösten – bästa knepen

Det kan kännas motigt att hålla pluggmotivationen uppe hela hösten. Speciellt när det börjar bli mörkt och kallt. Då kan den mest motiverade tappa farten och få svårt för att hitta drivkraften. Lyckligtvis finns det en del knep som gör att det går lättare. Här är de bästa sätten att hitta studiemotivationen igen och orka med pluggandet hela hösten.

Trött student

Planera in belöningar och kul saker

Att ha ett studieschema är A och O för att få ordning på pluggandet. När du tydligt kan se vad du ska läsa när, hur mycket tid du behöver lägga på studierna och när du har prov och inlämningsuppgifter, så får du en struktur som gör att allting får smidigare. Men vem sa att det bara måste vara plugg i schemat? Lägg in belöningar också. Framför allt när du är klar med särskilda delar av dina studier. Du kan till exempel lägga in små belöningar varje gång du är klar med ett särskilt kapitel och planera in en fest eller någonting kul efter ett prov. Då har du alltid någonting att se fram emot.

Hitta det som ger dig mer energi

Att hårdplugga tar på krafterna. Speciellt när det bara är några få timmar dagsljus om dagarna. Vi behöver alla fylla på med ny energi under hösten och vintern. Inte minst du som satsar så hårt på dina studier. Du känner dig själv bäst. Hitta det som ger dig kickar. Kanske är det en spellista med låtar som gör att du bara måste resa dig upp och dansa loss, eller så kanske du är en person om får ny energi när du tränar. Att prata med någon du tycker om kan också fylla på när orken och motivationen tryter.

Håll blodockret på en jämn nivå

På tal om energi. Orken, motivationen och koncentrationsförmågan dyker när din kropp saknar energi. Det är lätt hänt att glömma bort matpauser när du är djupt koncentrerad. Ställ en timer så att du kommer ihåg att äta. Ha gärna lite frukt eller snacks vid din studieplats så att du kan ta ett mellanmål medan du pluggar. Och glöm inte ett glas med vatten.

Ge dig själv specifika mål

Många motivationsproblem kommer ur att målen är för luddiga. Det är till exempel mycket svårare att hålla motivationen att motionera uppe om målet bara är träna mer. Den som vill lyckas bör i stället ge sig själv ett specifikt mål, som exempelvis: jag ska ge mig ut och springa fem kilometer klockan sju varje tisdag och torsdag. Samma sak gäller med studier. Om du ger dig själv specifika mål för ditt pluggande så blir det lättare att behålla motivationen. SMART är en framgångsrik och beprövad metod för att utforma specifika mål som ökar motivationen. Det står för att målet ska vara:

  • Specifikt: det ska vara ett tydligt och konkret mål
  • Mätbart: du ska kunna mäta ditt mål
  • Accepterat: målet ska kännas relevant och accepteras av dig
  • Realistiskt: det ska vara möjligt att nå målet
  • Tidsspecifikt: målet ska ha en deadline

Variera dina studier

Det kan kännas trist och tråkigt att göra samma sak på samma plats dag ut och dag in. Om du får in lite variation i dina studier så blir du mer stimulerad och känner dig mer motiverad. Variera till exempel var du pluggar. Kanske sitter du hemma vid ett tillfälle, på ett fik vid ett annat och så vidare. Nya miljöer ger en kick och en fräsch känsla. Du kan även variera ditt studiematerial. Framför allt om du läser på distans. Då har du i regel flera olika format som du kan jobba med. Till exempel e-böcker, webbinarium, inspelade föreläsningar med mera. När du använder olika sinnen när du pluggar blir studierna mer stimulerande och givande.

Plugga med andra

Det kan ge en kick att plugga ihop med de andra på utbildningen eller kursen. Då kan ni dessutom hjälpa och förhöra varandra. Det ökar inte bara motivationen utan även inlärningsförmågan. Har du lättare för att koncentrera dig när du pluggar ensam kan ni istället ta pauser och luncher ihop. Det blir dessutom lättare att möta utmaningarna om ni är flera som sitter i samma båt. Om du umgås med människor som har mer tid över till roliga saker är det lätt att tappa motivationen.

Stäng av telefonen

På tal om människor som gör roliga saker. Att scrolla omkring på sociala medier är inte bara en tidstjuv (bara fem minuter blir lätt en halvtimme), det är dessutom väldigt lätt att se hur många andra det finns som gör så mycket mer spännande och roligare saker än att plugga. Fokusera helt på pluggandet, så får du mer tid till att ha roligt sedan.

Ge dig själv en nystart

Att det är så många som börjar att träna, äta nyttigare och börjar med nya saker vid nyår är inte bara en tradition, det är en psykologisk effekt. Det som kallas för The Fresh-Start Effect innebär att vi har lättare för att bli motiverade om det sker vid en tydlig startpunkt. Det behöver inte ens vara vid nyår. Forskning har visat det går att bli lika motiverad vid en godtycklig startpunkt, till exempel ett datum som du själv bestämmer. Så planera in några nystarter under hösten då du tar tag i nya delar av utbildningen vid en viss tidpunkt. Det ger dig ny motivation.

Keep your eyes on the prize

När motivationen tryter, påminn dig själv om varför du studerar. Tänk på vad studierna kan ge dig när du är klar och under resten av ditt liv. Du satsar på dig själv och din framtid, och det kommer att löna sig. Varför inte göra en mood board där du visualiserar ditt liv efter studierna. Var du kommer att arbeta, allt det du kommer att åstadkomma och dylikt. När du ser allt det fantastiska som väntar får du en motivationsboost som tar dig vidare.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021