06 september 2021

Så hittar du pluggmotivationen efter sommaren

Känns det motigt att sätta sig ned och plugga efter den sköna sommaren? Du är inte ensam. De flesta av oss vill nog hellre fortsätta att njuta av soliga dagar och härliga sovmorgnar istället för att sitta med näsan i skolböckerna. Men studier är alltid en investering i dig själv som kommer att löna sig livet ut. Dessutom finns det smarta knep för hur du hittar studiemotivationen igen efter sommarens lata dagar. Så här kommer du igång med att plugga igen i höst.

Kom igång med dina studier efter sommaren

Strukturera upp dina studier

Det kanske låter tråkigt, men att se över och planera det du ska göra gör det mycket lättare att komma igång. Gå igenom din studieplan, skaffa en almanacka och skapa ett schema för dina studier, både på kort och lång sikt. Planera till exempel när under studieperioden du behöver vara klar med olika delar och vad du ska plugga varje dag under veckan. När du ger dig själv en struktur och bryter ned pluggandet i mindre delar känns det mindre motigt och inte lika överväldigande. Det gör det lättare att komma in i en pluggrutin som känns naturlig.

Sätt upp delmål och checka av dem

En orsak till att det känns så motigt är att det är lätt att stirra sig blind på helheten. Om du tittar på allt det du ska hinna med under hösten så kan det kännas som ett oöverstigligt berg av uppgifter. Om du bryter ned det berget till mindre deluppgifter känns de inte lika kämpiga. Om du till exempel ska läsa klart en bok på 300 sidor innan ett visst datum, räkna ut hur många sidor du behöver läsa varje dag och gör det till dina dagliga delmål. Bocka sedan av allt eftersom som du blir klar med det. Det ger dig en känsla av att du har åstadkommit någonting. Du kan också vända blicken från att stirra på allt som ligger framför dig till att blicka bakåt och se allt som du faktiskt har blivit klar med. Ge dig själv en klapp på axeln när du checkar av ett delmål, för det är viktiga steg mot ditt huvudmål.

Belöna dig själv

Vet du vad? Ge dig själv mer än bara en klapp på axeln när du har nått ett mål. Hela sommaren har ju varit en stor njutning. Du behöver inte sluta helt med att njuta av livet bara för att studierna har börjat igen. Planera även in belöningar när du gör ditt studieschema och sätter upp dina delmål, till exempel en kul kväll med nära och kära, gå ut och äta eller ta en minisemester. Du behöver leva livet och ladda batterierna emellanåt. Dessutom ökar det motivationen att bli klar med något när du har en belöning som väntar efteråt.

Mjukstarta

Det är en stor omställning att gå från en lång och skön ledighet till att plötsligt börja plugga hela dagarna. Det kan kännas som en kalldusch när livet svänger från det ena till det andra mer eller mindre över en natt. Den här omställningen blir lättare om du fasar över den gradvis. När du börjar strukturera upp dina studier och skapar ditt studieschema, börja med att planera in pluggandet på deltid de första dagarna. Varva studierna med att njuta av det som är kvar av sommaren. Fyll sedan gradvis på med mer studietid tills du läser i den fart du behöver.

Få ordning på vardagen innan skolan börjar

Ett annat bra knep är att börja skapa en tydligare struktur i vardagen innan du börjar med pluggandet. Under sommarledigheten är det lätt att vända på dygnet och ta dagen som den kommer. Vänd tillbaka dygnet och ge dig själv en mer normal vardagsrytm innan din studieperiod drar igång. Stig upp den tid du brukar när du pluggar och ge dig själv uppgifter under dagarna, till exempel att träna, städa eller pyssla med en hobby. Då har du kommit in i en ny dagsrutin som gör det mycket lättare att komma igång med dina studier.

Skapa en rutin för hur du börjar och slutar dina dagar

Ett bra knep för att få en strukturerad start på dagen är att göra en mental planering. Se över din dag och vad du vill åstadkomma under den. Visualisera de uppgifter du ska göra och hur det känns när du är klar med dem. Det ökar motivationen och gör det lättare att komma igång med din dag. Det är även bra att ha en rutin för att avsluta din dag, till exempel att stänga ned och logga ut, bocka av de delmål som du är klar med, säga till dig själv: Nu är jag klar med det här. Det gör det lättare att koppla bort pluggandet och känna dig ledig när du är klar.

Skapa en skön studiemiljö

De flesta studerar på distans just nu. Det innebär att din studieplats är där du själv väljer att den ska vara. Gör den så trevlig som möjligt. Välj möbler som gör att du sitter bekvämt och ergonomiskt (det kan vara svårt att känna motivationen när ryggen klagar). Städa och organisera ditt skrivbord eller din studieplats så att det känns bra för dig (din studieplats – dina regler). Fyll på med saker som får det att kännas mysig och hemtrevligt, till exempel växter, bilder, ljus och självklart din favoritmusik.

Det är också bra att ha en studieplats som bara är till för att plugga. Det kanske är skönt att sitta vid köksbordet eller i soffan, men det gör också att gränsen mellan studier och ledighet flyter ihop. Och det blir svårare att hålla ordning om det är fler som använder samma yta. Välj en plats som är din och bara din.

Påminn dig själv om varför du studerar

Lyft blicken från tjocka böcker som måste läsas, uppgifter som måste lösas och andra jobbiga saker som får det att kännas motigt att komma igång. Blicka istället framåt mot det liv du kommer att ha när du är klar med studierna. Vad du får möjlighet att jobba med och hur din karriär kommer att se ut. När du ser vad ditt pluggande kommer att resultera i blir det mycket lättare att hitta din studiemotivation igen efter sommaren.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 10 september 2021