06 september 2021

7 tips för bättre studieteknik

En bra studieteknik gör så att du lär dig bättre och mer effektivt. Men hur lär man sig en bra studieteknik egentligen? Här är sju bra tips som hjälper dig att få pluggandet att gå som en dans.

Tips på studietekniker

1. Stycka elefanten

Nej, du ska inte ge dig på några djur. Uttrycket kommer från en vanlig studieteknik som går ut på att bryta ned en stor uppgift som kan kännas övermäktig till mindre delar. Lite som det enda sättet att äta en elefant är att ta en liten bit i taget. Om du delar upp dina studier i mindre delmål känns de mer hanterliga samtidigt som de blir lättare att planera in i ditt studieschema. Du kommer att lära dig mer effektivt om du lär dig delarna av en helhet istället för att försöka klämma in allt på en gång.

2. Börja inte med det svåraste

Det finns en vanlig studiefilosofi som går någonting i stil med ”om jag börjar med den svåraste uppgiften får jag den ur vägen och kan sedan slappna av när jag gör de enklare uppgifterna.” Det kanske låter som en logisk metod, men tyvärr fungerar inte våra hjärnor på det sättet. Att börja med att kasta sig över en tuff uppgift slutar lätt i frustration när den visar sig vara kämpigare än väntat. Den frustrationen blir snart väldigt utmattande. Dessutom ger den självförtroendet en knäck. Om du lämnar den svåra uppgiften för att istället ge dig på några lättare, kan de enklare uppgifterna också kännas motiga för att du har tappat både sugen och tron på vad du klarar av. Om du istället börjar med några enklare uppgifter får du upp farten, motivationen och inte minst självförtroendet.

3. Repetera det du lär dig

Repetitio est mater studiorum, eller som vi säger på svenska: repetition är studiers moder. Även om du studerar väldigt fokuserat, så kommer de kunskaper du lär in att försvinna ganska snabbt. Det brukar sägas att vi glömmer 80 procent av det vi lär oss ett dygn efter inlärningen. Det beror på att kunskaperna hamnar i korttidsminnet. Ska de gå över till långtidsminnet och stanna längre än ett dygn behöver det vi lär oss upprepas. Närmare bestämt fyra gånger. Första gången cirka tio minuter efter det att du har lärt in kunskaperna. Andra gången efter ett dygn. Tredje gången efter en vecka och fjärde gången efter en månad. Då hamnar dina nya kunskaper i långtidsminnet och du kan minnas dem för resten av livet. Nu kanske det inte alltid är möjligt att ha så lång framförhållning, men ett bra knep för att repetera kunskaperna (till exempel innan ett prov) är att gå igenom och skriva rent dina anteckningar dagen innan. Då stannar de bättre i minnet.

Bonustips: På tal om att skriva rent, skriv dina anteckningar för hand, även om det känns enklare att skriva på datorn. Forskning visar att hjärnan får ett splittrat fokus när vi skriver på dator (vi fokuserar både på skärmen och tangentbordet) medan hjärnan fokuserar helt när vi skriver för hand. Dessutom främjas både minnet och inlärningsförmågan av motoriken och tidsaspekten när vi skriver för hand.

4. Ha läxförhör (med dig själv eller med andra)

Förhör låter kanske inte så roligt men det är faktiskt en beprövad studieteknik som inte bara underlättar studierna utan även ger dig en djupare förståelse för det du lär dig. Skriv ned frågor kring det du pluggar för tillfället på några kort. Har du en studiekamrat kan du be den att ställa frågorna. Det går självklart bra att du håller förhör med dig själv (så länge du inte fuskar och tjuvkikar på svaret). Förklara sedan svaret på frågan högt och med dina egna ord. När du själv ger svaret högt på det här sättet så får du en bättre bild av det du studerar. Dessutom visar dina svar (eller bristen på dem) vad du behöver träna mer på.

5. Läs högt

Du lär dig bättre om du använder flera av dina sinnen när du studerar. En bra studieteknik är därför att läsa högt för dig själv när du pluggar. Då visualiserar du inte bara texten, du hör den också. Då får din hjärna intryck via två olika sinnen och förstår det du tar in bättre. Det finns även de som ritar eller skissar när de pluggar för att använda fler sinnen och få en djupare förståelse för det de lär sig. Pröva dig fram och se vad som fungerar bäst för dig.

6. Variera dina studier

Känns det tråkigt i längden att plugga? Få in variation i dina studier! Om du växlar mellan olika studiesätt och medieformat samt mellan olika platser blir du mer stimulerad och pluggandet känns roligare och mer givande. Dessutom har studier visat att hjärnan behöver variation för att lära sig mönster, det vill säga att det vi vill lära oss blir lättare att förstå när allt annat varierar. Du kan till exempel planera så att du gör dina studier på olika platser (ena delen av dagen vid din vanliga studieplats, andra delen på biblioteket eller på ett fik). Om du har många olika format på dina studiemedel (vanliga böcker, e-böcker och så vidare.) kan du även varva mellan dem. Läs till exempel först i en bok, titta sedan på ett webbinarium eller lyssna på en inspelad föreläsning. Det gör att dina studier alltid känns spännande.

7. Lär känna dig själv

När studerar du som mest effektivt? Vi är alla olika och har olika förutsättningar och behov. Att stiga upp tidigt och börja plugga kanske känns präktigt, men om du inte är en morgonperson och har svårt att koncentrera dig i början av dagen kommer du att få mer gjort om du istället läser senare under dagen. Ha ett möte med dig själv där du kommer fram till vad som är idealt för just dig. Läsa på morgonen eller på kvällen? Plugga ensam eller med andra? Får du nya krafter efter lunchen eller blir du sömnig? Notera när du är på topp och när du inte är så effektiv och planera dina studier efter det. Det här är lättare att göra om du läser på distans och själv kan bestämma var, när och hur du studerar.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 mars 2022