27 april 2021

Att läsa på Tyresö Komvux öppnar nya dörrar

Komvux är en andra chans att studera vidare. Den som saknar behörighet kan komplettera sin utbildning och sina betyg på den kommunala vuxenutbildningen för att få behörighet att söka till utbildningar på högskola eller universitet. Antingen genom att läsa hela kurspaket eller genom att läsa enskilda fristående kurser.

Matematik

En av de elever som läser Matematik 2a på Tyresö Komvux berättar att kursen leder till nya möjligheter att kunna studera vidare.

Jag vill kunna läsa vidare. Eventuellt tänker jag studera till sjuksköterska. Jag har allt det jag behöver för att kunna söka in på högre utbildningar, utom Matte 2. Jag läser den här kursen för att skaffa den behörighet jag behöver för att plugga vidare.

Tyresö ett självklart val

Det var ett självklart val att läsa på Tyresö Komvux eftersom eleven själv bor i Tyresö, men det var inte bara den geografiska närheten som avgjorde valet.

Jag har hört att det är en bra skola. Både gymnasiet och Komvux. Nu när jag själv läser där håller jag med. Jag skulle definitivt rekommendera andra att gå på Tyresö Komvux.”

Själva ansökningsprocessen upplevdes som väldigt enkel.

Man går bara in på hemsidan och väljer den utbildning man vill gå och skickar in sin ansökan. Man behöver skicka in sina betyg i samband med ansökan, men det är väldigt enkelt att göra via hemsidan. Jag tyckte att det var en smidig process som gick bra.

Flexibelt upplägg gör det lättare för eleverna att känna sig trygga med studierna

Att läsa på Komvux är ett flexibelt och anpassningsbart sätt att studera. I samband med ansökan görs även en individuell studieplan som bland annat innehåller syfte och mål med studierna, delmål under utbildningen, studietid och studietakt. Kursen Matematik 2a går till exempel att läsa på olika sätt på Tyresö Komvux: som klassrum, flexibel eller på distans. Väljer man att gå flexibel eller distans sker delar av studierna på distans via dator med uppkoppling.

På grund av pandemin sker just nu den här kursen främst på distans. För eleverna innebär det studierna sköts hemifrån och att kontakten med skolan sker via datorn. Den flexibilitet som distansstudierna innebär att det även går att jobba samtidigt som man studerar. Så här berättar en elev om sitt studieupplägg.

Rent praktiskt fungerar studierna som så att jag enligt mitt personliga studieupplägg har en och en halv timmes lektion tre dagar i veckan då läraren går igenom olika moment och kapitel. Sedan får jag göra ett prov per kapitel samt ett slutprov, så det blir sammanlagt fem prov för den här kursen. Jag behöver visa upp mina förmågor i alla moment inför läraren för att klara kursen och få godkänt.

Nu har eleven bara en månad kvar av sin fyra månader långa kurs. Känslan inför studierna är mycket lugnare nu jämfört med när kursen började.

I början kände jag mig stressad över hur det skulle gå. Jag känner att jag inte är så bra på matte. Men nu när jag har gjort flera prov och fått alla godkända så känner jag mig mycket lugnare. Jag har också ändrat strategi från mina tidigare studier. Nu lägger jag ner mer tid och energi på att plugga. Det gör att det går mycket bättre för mig den här gången. Jag kommer att komma ihåg majoriteten av det jag har lärt mig, men kanske inte de jobbigaste bitarna, haha. Men över lag så känns det tryggt att kunna studera vidare, jag har fått de kunskaper jag behöver. Det ska bli väldigt skönt att bli klar.

Tips och råd till andra som funderar att läsa på Komvux

Under sina studier på Tyresö Komvux har eleverna fått några insikter kring studierna som de gärna delar med sig av.

Jag rekommenderar att ha en strategi för hur du studerar. Lägg upp dina studier på ett fint sätt så blir det lättare. Dessutom kräver lärande tid, så se till att du har tid och framför allt att du sätter undan tid för att plugga. Det är även viktigt att tänka efter noga innan man söker till en utbildning. Jag har personligen gjort många tester kring vad jag skulle tänka mig att jobba med i framtiden, vad som passar mig och vad jag tycker är roligt att plugga till. Det gör det lättare att välja rätt utbildning. Tänk efter vad du verkligen vill göra och se inte bara till vad som ger en hög lön.

Att läsa på Tyresö Komvux innebär även att det går att lära sig mer än bara nya mattekunskaper.

Att läsa den här kursen har gett mig mer disciplin. Tidigare kunde jag vänta till sista minuten med att göra saker, nu planerar jag och gör dem i tid. Det hjälper mig även med andra saker i livet. Och en annan bonus med studierna är att jag har fått en ny kompis också.

Är du nyfiken på vad du kan studera på Tyresö Komvux?

Här kan du läsa mer om och ansöka till alla våra kurser och utbildningar.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021