22 april 2021

Så är det att läsa på Komvux – allt du behöver veta

Om du känner att du vill läsa vidare men saknar gymnasiebehörighet är Komvux för dig. När du läser på den kommunala vuxenutbildningen kan du komplettera din utbildning så att du sedan kan söka vidare till högre studier. Du kan även läsa yrkesutbildningar på Komvux så att du blir färdigutbildad för ett visst yrke.

Studerande

Om du känner att du vill läsa på Komvux men känner dig osäker på hur det går till så har vi samlat den viktigaste informationen här. Så här är det att läsa på Komvux och få en ny chans.

Vad är Komvux?

Komvux är en ny chans att studera för dig som saknar gymnasiebehörighet eller som behöver komplettera dina betyg för att kunna söka till högskola och universitet. Alla kommuner i Sverige är skyldiga att erbjuda Komvux till den som behöver läsa in grundskolan, gymnasiet eller som vill komplettera sina betyg. Det är också möjligt att läsa yrkesutbildningar på Komvux.

Utbildningen på Komvux motsvarar den som ges i grundskolan och gymnasiet. Däremot är studierna mer koncentrerade. Det betyder att du som läser på Komvux får plugga mer självständigt och ta mer ansvar för dina studier.

Tillsammans med en studievägledare går du igenom vilka ämnen du behöver läsa och i vilken takt du vill läsa. Det resulterar i en individuell studieplan som leder dig genom studierna.

Förbättrar Komvux mina chanser att få jobb?

Du kan komplettera dina betyg och din behörighet på Komvux så att du kan söka till högskola och universitet. Med en högre utbildning ökar dina chanser att påbörja en karriär inom ditt drömjobb.

Du kan även läsa yrkesutbildningar inom efterfrågade yrken, till exempel undersköterska, elevassistent och yrkesförare. Det ingår arbetsplatsförlagt lärande i de flesta yrkesutbildningar. Det ger dig möjlighet att komma ut och knyta kontakter som kan öka dina chanser att få jobb efter utbildningen.

När kan jag söka till Komvux?

Du kan börja läsa gymnasiekurserna på Komvux från och med den 1 juli det år som du fyller 20 år, eller om du har en gymnasieexamen/studiebevis eller gymnasieintyg.

Du får repetera icke godkända kurser eller kurser där betygen är äldre än åtta år. Du kan komplettera dina betyg eller utöka din utbildning med nya ämnen.

Är studier på Komvux studiemedelsberättigade?

Om du har fyllt 20 år och studerar på minst halvtid har du rätt till studiemedel. Det finns några olika studiefinansieringsalternativ när du studerar på Komvux, till exempel studiehjälp, studiestartstöd och studiemedel. Du kan läsa mer om vad som gäller och vilket studiestöd du kan söka på CSNs hemsida.

CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Går det att läsa Komvux på distans?

I dag går det att läsa de flesta komvuxutbildningarna på distans. Då följer du samma kursplan, men väljer själv var och när du studerar. Att läsa på distans ger dig möjlighet att studera mer flexibelt och på dina villkor. När du själv styr över hur du pluggar blir det mycket enklare att kombinera studierna med livet i övrigt. Du kan till exempel kombinera jobb och studier.

Hur läser jag Komvux på distans på C3L?

Du söker till våra distanskurser via vår hemsida eller via vår ansökningsblankett. Behöver du hjälp med din ansökan hjälper våra studievägledare dig gärna. Du kan också läsa mer om hur det är att läsa på distans.

Studie- och yrkesvägledning

Att studera flexibelt/på distans

För att kunna läsa Komvux på distans behöver du en dator och en uppkoppling. Du får och lämnar in dina inlämningsuppgifter via datorn. Du har även kontakt med din lärare via datorn eller per e-post. Skrivningar och prov gör du på C3L. I vissa kurser kan det också ingå laborationer och praktiska övningar som du behöver göra på plats.

I vår lärplattform Vklass kan du logga in för att se dina scheman, få information, göra frånvaroanmälan, få och skicka in inlämningsuppgifter, kontakta lärare och andra elever m.m.

Här kan du läsa mer om Vklass

Kan jag själv välja studietakt?

När du gör din ansökan görs också en individuell studieplan som bland annat omfattar studietakt och beräknad studietid. Läser du 25 procent studietakt (20 veckor) ska du lägga 10 timmar/vecka per kurs. Läser du 50 procent studietakt (10 veckor) ska du lägga 20 timmar/vecka per kurs.

Om du skulle behöva ändra din studietakt måste du vända dig till någon av våra studievägledare och meddela det. Tänk på att ändrad studietakt påverkar eventuella lån och bidrag från CSN.

Vad gäller för närvaro och frånvaro?

Det är viktigt att du är närvarande för att kunna lyckas med dina studier. Enligt skollagen så stryks du från kurserna om du har varit borta mer än tre veckor i följd utan att meddela skolan. Är du inaktiv i två veckor skickar läraren en påminnelse via e-post. Hör du inte av dig till skolan inom en vecka efter påminnelsen stryks du från kursen.

När du läser på distans är det aktivitet på lärplattformen och inlämningen av dina uppgifter som räknas som närvaro.

Vad gäller för prov?

Du ska i första hand skriva dina prov vid ordinarie provtillfällen. Om du läser på distans och inte har möjlighet att göra prov dagtid, eller om du var sjuk vid ordinarie prov, så erbjuder vi extra provtider varje måndag och torsdag kväll. Du behöver anmäla dig till din lärare via e-post för att kunna delta vid en extra provtid.

När du gör inlämningsuppgifter så kontrolleras de mot plagieringskontrollen Urkund. Plagiat kan leda till att dina studier försenas kraftigt och otillåtna hjälpmedel kan leda till längre tids avstängning från studierna.

Vad är studieperioder?

När du läser på Komvux är varje år är uppdelat på fyra studieperioder. Period 1 och 2 är på våren och period 3 och 4 på hösten. En studieperiod motsvarar cirka 10 veckor. En del kurser sträcker sig över en studieperiod och andra över två. Studieperioderna startar i januari, mars, augusti och oktober.

När får jag betyg?

Din lärare informerar dig om vilket betyg du får efter varje avslutad kurs. Det gör att du alltid vet hur det går med dina studier. Betyg på heltidsutbildningar skrivs ut när alla delkurserna är betygsatta.

Om du behöver ett så kallat stressbetyg (ett betyg som sätts och registreras innan kursslut) för att kunna söka till en högre utbildning ska du vända dig till din lärare. Enstaka betyg, slutbetyg eller kursintyg beställer du via webben.

Vad ska jag tänka på när jag söker Komvux?

Det finns massor av olika kurser och utbildningar att läsa på Komvux. Det kan vara svårt att välja med så många möjligheter. Börja med att fundera vad som är syftet med dina studier. Vill du gå en högre utbildning som leder till ditt drömjobb, men saknar betyg eller behörighet? Ta då reda på behörighetskraven för universitets- eller högskoleutbildningen du vill gå och läs in de kurser du behöver på Komvux. Vill du bli mer attraktiv inom en särskild bransch? Då kan du läsa en yrkesutbildning som ger dig de kunskaper du behöver för att börja jobba inom det området.

Komvux är en investering i din framtid. Ju noggrannare du är när du planerar din framtid, desto större möjlighet har du att förverkliga dina planer och drömmar.

Här kan du få fler svar på dina frågor, samt se vem du ska kontakta hos oss för att få hjälp med olika ärenden.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021