22 april 2021

Läs ett grafiskt kurspaket som tar dig mot en karriär inom grafisk formgivning

Är du en person som har ett intresse för kommunikation och design? Drömmer du om en karriär inom grafisk formgivning? Då kan vårt grafiska kurspaket med grafisk kommunikation och digitalt skapande bli det steg som tar dig vidare mot din karriär.

Grafisk formgivning

Med de grundläggande kunskaperna i organisationers interna och externa kommunikation, kommunikationsarbete, formgivning och information i digitala kanaler har du en bra grund att stå på. Det gör det lättare att plugga vidare till en karriär inom grafisk formgivning.

Här får du veta mer om det grafiska kurspaketet och hur det är att jobba som grafisk formgivare.

Att arbeta med grafisk design och formgivning

I grund och botten handlar grafisk formgivning om att designa de grafiska elementen för produkter, trycksaker och digitala medier. Som grafisk designer har du en förståelse för kommunikation, ett öga för färg och form samt goda kunskaper i de datorprogram som du arbetar med.

Rent praktiskt handlar yrket om att specialisera sig inom en viss typ av formgivning, till exempel förpackningar, broschyrer, böcker och webbsidor. En grafisk formgivare kan också arbeta med film och tv, göra grafiska profiler för organisationer, skapa logotyper och mycket mer. Grunden bygger på kommunikation, färg och form och sedan bygger du på med kunskaper om vissa områden, branscher, inriktningar och verktyg.

En del grafiska formgivare jobbar på företag som har ett löpande behov av formgivning, till exempel förlag, tidskrifter, tryckerier, reklam- och kommunikationsbyråer. Det är också ganska vanligt att grafiska formgivare blir egna företagare och jobbar som frilans med att ta uppdrag åt olika kunder. Medellönen för grafiska formgivare ligger på cirka 35 000–40 000 kronor i månaden.

Att arbeta med grafisk design kräver inte bara att du har en kreativ ådra och en känsla för färg och form. Eftersom du samarbetar med andra inom kommunikation och med kunder behöver du också vara bra på att lyssna, förstå andras behov och ha lätt för att samarbeta. Det brukar gå undan i branschen, så det är dessutom bra om du är stresstålig.

Allt börjar dock med en passion för design och form. Med rätt utbildning kan du sedan göra ditt intresse till ditt yrke.

Vad du får läsa i det grafiska kurspaketet

I vårt kurspaket med inriktning mot grafisk formgivning lär du dig grunderna inom grafisk design för att kunna skapa egna trycksaker. Genom olika övningar får du tillfälle att träna upp din formkänsla och din kreativitet. Det ger dig en mycket bra grund för att sedan studera vidare inom grafisk design och formgivning.

Under kurserna får du lära dig att använda webben och andra digitala kanaler för ett framgångsrikt kommunikationsarbete. Du får lära dig hur du formger och producerar ett proffsigt informationsmaterial för tryck och webb. Du får även lära dig hur du bygger goda medierelationer.

När du arbetar med dina uppgifter använder du programvara som Adobe Photoshop, InDesign och Illustrator; vanliga verktyg inom det här området.

Du examineras i form av större praktiska projekt som är inspirerade av verklighetsbaserade arbetsuppgifter där fokus ligger på digital produktion.

Kurspaketet består av kurserna grafisk kommunikation 1 och 2 samt digitalt skapande 1 och 2. Kurserna är på 100 poäng vardera. Det här ingår i de respektive kurserna:

  • Grafisk kommunikation 1. Här får du lära dig olika teckensnittsfamiljer, typografiska regler, formgivning och skissteknik, manuellt och digitalt. Du får också lära dig att illustrera med programvaror som till exempel Illustrator och Photoshop. I kursen ingår även skriftspråkets historia, layoutens betydelse, komposition av ytor, layouttänkande samt redigering i layoutprogram. Du får också kunskap om grafiska färgsystem, färgmatchning, papper som material och olika papperstypers användningsområde.
  • Grafisk kommunikation 2. En fördjupningskurs där du får lära dig mer om bland annat funktioner inom det grafiska området och deras inbördes förhållande, kreativa processer för att skapa budskap och visuella idéer och typografisk hantering. Annat som ingår i kursen är färg- och bildhantering samt analys inom bild- och kommunikationsteori.
  • Digitalt skapande 1. Den här kursen behandlar digitala produktioner för tryck och webb. Du får lära dig om estetiska uttrycksformer för olika media och hur man väljer lämpligt verktyg för skapande, samt vilka olika bildformat som används för tryck och webb. I kursen ingår även analoga och digitala skapandeprocesser, skissarbete både med och utan digitala verktyg, samt samarbetsformer vid digitala produktioner. Presentations- och spridningsvägar för digitala produktioner, till exempel internet, digitala tryck och olika lagringsmedier.
  • Digitalt skapande 2. Den här fördjupningskursen behandlar skapande och gestaltande processer från idé till färdig produktion, estetiska och tekniska begrepp och metoder för analys av digitala uttryck. Den ger även fördjupade kunskaper i programvaror för bland annat bildbehandling och illustration. I kursen ingår dessutom kommunikation med digital teknik och digitala medier samt plattformar och kanaler för spridning av digitala produktioner.

Utbildningen bedrivs både i klassrum och med lektioner online samt inspelade genomgångar. Du kan självklart söka till de här kurserna separat om du hellre vill det.

Efter utbildningen

När du är klar med utbildningen får du betyg i de genomförda kurserna. Framför allt har du de kunskaper som du behöver för att kunna producera informationsmaterial eller gå vidare med studier som tar dig mot din drömkarriär som grafisk formgivare. Du har dina drömmar och din passion, vi har utbildningarna som förverkligar dem och gör din passion till ditt jobb.

Här kan du läsa mer om och söka till kurspaketet för grafisk formgivning.

Här kan du läsa mer om och söka till de olika kurserna i paketet:

Sidan publicerad av: Malin Warne
Senast uppdaterad: 22 april 2021
Upp