22 april 2021

IT-kurserna som tar dig närmare karriären som programmerare

Om du garanterat vill ha jobb efter din utbildning är det ett säkert kort att läsa programmering. IT-området bara växer, och arbetsmarknaden ropar efter fler utbildade programmerare. Det är dessutom ett väldigt brett område där du kan använda dina programmeringskunskaper inom allt från industriell produktion till spel och underhållning.

Programmering

Det första och viktigaste steget mot en karriär som programmerare är en utbildning. Att studera inom IT är i regel en utbildningsväg med flera steg. Våra kurser i programmering ger dig förutsättningarna att bygga vidare på en karriär som programmerare. Det du får lära dig ger dig behörighet till vidare studier inom programmering och webbutveckling på Yrkeshögskolan. Det är ett tryggt och effektivt sätt att ta dig närmare karriären som programmerare.

Allt du kan jobba med som programmerare

När du utbildar dig inom programmering får du en kompetens som kan ta dig till många olika platser. Som programmerare kan du arbeta med allt från styrsystem för tillverkning i industrin till appar, spel och digitala media. I dag är programmering en viktig del av i princip alla branscher, så du har möjlighet att välja område efter dina intressen.

I grund och botten handlar programmering om teknik, språk och problemlösning. Din uppgift som programmerare är att ge datorn kommandon som resulterar i olika funktioner. Du utgår oftast från de riktlinjer eller instruktioner som systemutvecklaren tagit fram utifrån en behovsanalys. Du tar alltså fram den kod som får datorn att utföra det som kunden vill att den ska göra. Det gör du rent praktiskt genom att översätta instruktionerna till programmeringsspråk. Medan du gör det här måste du löpande testa programmet så att det verkligen fungerar som det är tänkt. Du behöver också dokumentera allt det du gör så att det går att ändra, utveckla och serva koden.

Din kärnkunskap som programmerare är programmeringsspråken. Det finns många språk, och som programmerare är du oftast specialiserad på några av dem. Du behöver också lära dig nya programmeringsspråk allt eftersom utvecklingen går framåt. Programmerare är ett yrke där du aldrig blir färdigutbildad. Vilken är en av många orsaker till att det är så roligt att jobba med programmering.

Det finns flera utbildningsvägar till att bli programmerare. I regel efterfrågar arbetsgivarna att du ska ha en eftergymnasial utbildning från högskola, universitet eller från en yrkeshögskola. Våra programmeringskurser ger dig möjlighet att söka till YH-utbildningar inom programmering.

Ett stort behov av programmerare

IT-branschen har lidit av en brist på utbildad arbetskraft i flera år. Det beror till stor del på att allt fler tjänster digitaliseras. Det behövs fler programmerare och annan kompetent IT-personal för att kunna anpassa tjänster och service i takt med den tekniska utvecklingen och med nya behov. Enligt EU-kommissionen så saknas det i dag en miljon programmerare i Europa. Det innebär att du har mycket goda chanser att få ett jobb som programmerare.

Om du läser programmeringskurserna och sedan läser vidare på Yrkeshögskolan ligger framtiden för dina fötter. Över 90 procent av de som läser på Yrkeshögskolan har arbete inom ett år efter examen. Det utbildningsområde som snabbast och säkrast ger anställning är data/IT.

YH-myndigheten: Studerandes sysselsättning 2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lönenivåerna som programmerare varierar beroende på utbildning, erfarenhet, område och så vidare. Den genomsnittliga lönen för programmerare uppskattas till att vara cirka 45 000 kronor i månaden.

Vad tjänar en programmerare? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad du får lära dig på våra programmeringskurser

Vill du börja lära dig programmering och ta det första steget mot att ha det som yrke så får du en bra start om du läser våra programmeringskurser. Det är kurser som ger dig förutsättningarna för att börja bygga en karriär inom IT där du har många möjligheter. Det du lär dig på kurserna låter dig sedan gå vidare till studier inom programmering på Yrkeshögskolan.

De kurser vi erbjuder är Programmering 1 och 2. Det här får du lära dig på kurserna:

  • Programmering 1. I den här kursen får du lära dig programmeringsspråket Java samt saker som datalagring och databearbetning, logik, vektorer, metoder, objekt, klassbibliotek och filhantering. Kursen ger dig en bra bas att stå på för att kunna gå vidare med mer avancerad programmering. Efter kursen kan du välja att fortsätta med kursen Programmering 2, eller läsa vidare inom exempelvis Yrkeshögskolan.
  • Programmering 2 bygger på Programmering 1 och behandlar bland annat arv, UML, gränssnitt, typoberoende, lambdauttryck, Java Collections Framework, grafiska användargränssnitt, trådar och kommunikation.

Om du läser kursen på distans kan du fördjupa dig i andra programmeringsspråk än Java, till exempel C++, Python och C#. Att kunna flera språk gör dig mer attraktiv som programmerare.

Kurserna är på 100 poäng vardera. Du behöver ha goda grundläggande datorkunskaper för att gå de här kurserna. Vi rekommenderar även kunskaper motsvarande Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 samt Matematik 1.

Att läsa programmering på distans ger dig kunskaperna du behöver för att gå vidare mot en karriär som programmerare. Du kan dessutom läsa på dina villkor. Investera i din framtid och ta steget mot nya kunskaper och nytt jobb. Det lönar sig alltid.

Här kan du läsa mer om vårt IT-paket:

IT-paket – spelutveckling

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 1 april 2022