22 april 2021

Allt om hur det är att läsa till och att jobba som ekonomi- och löneadministratör

Om du är en person som gillar siffror och trivs med att hantera administration kommer du nog att gilla att arbeta som ekonomi- och löneadministratör. Rollen att se till att löner och ekonomi fungerar som det ska är ett viktigt och ansvarsfullt jobb inom alla slags verksamheter. I grund och botten handlar det om att hjälpa människor att få sin lön och att se till att organisationens ekonomiska ryggrad är i ordning.

Ekonomi- och löneadministratör

Här får du veta hur det är att arbeta som ekonomi- och löneadministratör, hur arbetsmarknaden och lönerna ser ut samt hur du kan utbilda dig till yrket.

Vad gör en ekonomi- och löneadministratör?

Det hörs kanske på namnet att en löneadministratör hanterar lönerna i en organisation. Men arbetsuppgifterna är bredare och mer varierande än så.

Att administrera löner handlar om mer än att bara ta hand om tidrapporter och se till att lönerna betalas ut i rätt tid. Bland arbetsuppgifterna ingår även att redovisa utlägg och beräkna förmåner, göra bokföring, hantera semesterdagar, föräldraledighet, sjukfrånvaro och mycket mer. Det är din roll att se till att allting flyter på som det ska när det kommer till de anställdas löner.

Lönerna är en stor och viktig del i alla organisationer. Därför kommer du att ha kontakt med både chefer och medarbetare som behöver svar och information. Du är den som ger alla saklig och korrekt information om vad som gäller när det kommer till avtal, ersättningar, ledighet, traktamenten med mera. Du kommer också att samarbeta med flera olika avdelningar, som till exempel HR och ekonomi.

Även om det ingår mycket rutiner och administration är det inte ett enformigt jobb. Som löneadministratör är du spindeln i nätet som har koll på allting som rör rapporter och löner. Det innebär att du kommer att få vara kreativ och finurlig när det dyker upp problem med felaktiga utbetalningar, ofullständiga eller saknade rapporter och så vidare. Det är du som rättar till det som blir fel och ser till att allt blir som det ska. Du kommer att göra många människor glada när du löser deras problem. Det är just den kombinationen av stabilitet, variation och tillfredställelsen i att hjälpa andra som gör att löneassistenter trivs så bra med sina jobb.

Så här ser arbetsmarknaden ut för ekonomi- och löneadministratörer

När du arbetar som ekonomi- och löneadministratör kan du vara anställd i ett företag och hantera organisationens löner. Många företag väljer också att lägga ut sin lönehantering på utomstående byråer. Det innebär att du också kan jobba åt en lönekonsult och åka ut till olika kunder på uppdrag. När du har skaffat dig erfarenhet inom yrket kan du också välja att bli lönekonsult och starta eget företag. Du har många valmöjligheter för hur du vill jobba.

Hanteringen av löner är en mycket viktig del av alla typer av verksamheter. Det finns alltid ett behov av ekonomi- och löneadministratörer. Det är också ett yrke som inte går att digitalisera eller automatisera fullt ut eftersom det krävs mycket mänsklig kompetens för att hantera personal och löner. Enligt Arbetsförmedlingen är arbetsmarknaden för ekonomi- och löneadministratörer i balans. Det vill säga att efterfrågan och tillgång möter varandra. Däremot är medelåldern inom det här yrket relativt hög. Det innebär att det finns många som snart går i pension och behöver ersättas. Det gör ekonomi- och löneadministratör till ett framtidsyrke.

Medellönen för yrket ligger i dagsläget på cirka 31 500 i månaden. Ingångslönen som nyutexaminerad löneadministratör är cirka 27 000 kronor. Om du vidareutbildar dig och får kompetens och erfarenhet som lönespecialist kan du ha en lön kring 35 000 kronor i månaden.

Hur du utbildar dig till ekonomi- och löneadministratör

Om du vill arbeta inom det här yrket är det bra om du är noggrann och servicemedveten, gillar deadlines och att ha koll på detaljer. Det är också viktigt att du är bra på problemlösning och att snabbt kunna ta in ny information. Stämmer det här in på dig behöver du bara bygga på med kunskaper inom ekonomi, redovisning, information och de dataprogram som används i yrket för att bli en bra och attraktiv ekonomi- och löneadministratör.

De här kunskaperna får du om du läser till ekonomi- och löneadministratör på C3L. Det är en heltidsutbildning på två terminer uppdelade på 4 studieperioder (en studieperiod motsvarar cirka 10 veckor). Utbildningen ger dig den kompetens du behöver för att kunna arbeta med grundläggande ekonomifunktioner med bokföring och löneutbetalning. Utbildningsstarten är i augusti, och du kan söka till utbildningen fram till den 28 maj.

I den här utbildningen kan du välja mellan två olika yrkesroller inom ekonomi: ekonomi- och löneadministratör eller ekonomiassistent med inriktning mot näthandel. Arbetsuppgifterna som ekonomiassistent är mer fokuserade på till exempel leverantörsbetalningar, likviditetsbokningar och andra ekonomiprocesser. Med fokus på näthandel. Under de två första studieperioderna är undervisningen gemensam. Då läser du bland annat administration, information och kommunikation, redovisning och företagsekonomi. Sedan kan du fördjupa dig i antingen löner eller näthandel beroende på vilken inriktning som tilltalar dig mest.

Missa inte chansen att utbilda dig till ett givande och attraktivt yrke. Sök redan i dag!

Här kan du läsa mer om samt ansöka till utbildningen till ekonomi- och löneadministratör.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 22 april 2021
Upp