22 februari 2021

Jobba med IT – så här är det att arbeta med att forma framtiden

I dag efterfrågas IT-kompetens inom i princip alla branscher. Tekniken har blivit en allt viktigare del av samhället och i våra liv. De som är utbildade inom IT ses som den länk mellan tekniken, samhället och människorna som får allting att fungera.

Yrkespaket - IT-inriktning

Om du väljer att utbilda dig inom informationsteknik så har du lätt att få jobb inom ett område med enorma möjligheter.

Här får du veta mer om hur det är att jobba med IT, hur arbetsmarknaden ser ut och hur du kan utbilda dig till ett framtidsyrke.

IT – ett brett område med många roller

IT står för informationsteknik, och är ett väldigt brett område. Själva grunden i IT handlar om att arbeta med information, till exempel genom att samla in, bearbeta, strukturera, analysera, presentera och dela information. I praktiken innebär det att det finns en mängd olika yrken inom IT-området. Bland de vanligaste arbetsuppgifterna finns att utveckla programvara och system, sköta drift, säkerhet och underhåll av datasystem, utföra planering, driva projektledning samt att utbilda av användare.

Arbetsmarknadssidan Framtid.se listar i dagsläget 63 olika yrken inom data och IT.

Framtid.se - data & it Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här är några av de vanligaste yrkena inom området:

  • Programmerare ger datorn kommandon för att få fram de funktioner som behövs. Programmeraren får oftast instruktioner från en systemutvecklare som har gjort en behovsanalys och beskrivit vad som behöver göras. Programmeraren översätter sedan de instruktionerna till programmeringsspråk. Det finns många olika språk och en programmerare är i regel specialiserad på några av dem.
  • Nätverkstekniker arbetar med den tekniska infrastrukturen i en organisation, till exempel telefoni, webblösningar och datorer som kopplas ihop i ett nätverk
  • Systemutvecklare tar fram och utvecklar data- och IT-system, till exempel ekonomisystem och styrsystem för industriprocesser. Det kan även handla om mjukvaruutveckling och applikationsutveckling.
  • Administratör är den som underhåller och sköter driften av IT-lösningar och plattformar, till exempel genom att lägga till funktioner och användare, se när det är dags att uppgradera etc.
  • Webbutvecklare arbetar med att utveckla produkter och tjänster för webben, till exempel webbplatser, applikationer eller e-handelssystem

Det här är bara några av de alla yrken som samlas inom begreppet IT. Du kan arbeta med allt från projektledning, tillverkning och analys till försäljning, underhållning och spel. Möjligheterna inom IT är oändliga. Allt börjar med ett intresse och en bra utbildning.

Myterna och sanningarna om att jobba med IT

En del drar sig för att utbilda sig inom IT på grund av att de tror att det inte är ett yrke för dem. Men det finns många myter och fördomar om hur det är att jobba med IT som kan hindra intresserade från att få en spännande karriär. Så här ser det ut i verkligheten.

Myt: IT är ett område för tekniknördar. Främst då killar.

Sanning: IT är snarare ett kreativt jobb som handlar om att komma på nya lösningar. Visst är det bra att vara tekniskt intresserad men du behöver även vara nyfiken, ha fantasi, tänka på nya och annorlunda sätt och kunna skapa nya sätt att göra saker på. I dag är en tredjedel av de som jobbar inom IT kvinnor och allt fler tjejer blir intresserade av området. Inte minst när de inser hur brett det är.

Myt: IT är ett asocialt jobb där man mest sitter och ugglar bakom en skärm.

Sanning: Det är ett socialt jobb där du samarbetar med många olika människor. Ofta arbetar ni i ett team när ni tar fram nya lösningar och produkter. Du pratar hela tiden med dina kollegor så att ni kan checka av hur ni ligger till och få hjälp av varandra. Du pratar också ofta med kunder och beställare för att kunna förstå och hjälpa dem. Du behöver vara social för att jobba med IT.

Myt: IT är enbart programmering och att jobba med datorer.

Sanning: När du jobbar med IT lämnar du ofta datorn, till exempel för att spåna på lösningar tillsammans med dina kollegor eller för att utbilda användare. Du behöver även kunna skriva för att kunna göra lättlästa rapporter om tester etc. Tekniken är kanske grunden i IT, men du kommer att jobba med många olika uppgifter och få använda alla dina talanger.

Arbetsmarknaden ropar efter utbildad arbetskraft inom IT

Just nu ropar IT-branschen efter utbildad kompetens. Bristen på kompetent arbetskraft har pågått i flera år och den visar inga tecken på att avta. Mycket beror på den stora förändring som pågår där allt fler tjänster digitaliseras. Oavsett vilken typ av område eller verksamhet det rör sig om så behövs det kunnig IT-personal som kan anpassa tjänster och service i takt med den tekniska utvecklingen. Enligt undersökningen Konjunkturbarometern så uppger 50 procent av de börsnoterade företagen att de inte kan växa i den takt de vill på grund av bristen på utbildad IT-kompetens. Enligt EU-kommissionen saknas det 1 miljon programmerare i Europa i dag. En utbildning inom IT är en av de absolut säkraste vägarna till att få ett jobb.

Det skiljer sig lite mellan de olika IT-yrkena, till exempel är efterfrågan på systemvetare, programmerare, ingenjörer inom IT/data och datavetare mycket stor. För webbredaktörer och webbdesigners är det däremot lite mer konkurrens om jobben.

Överlag är IT ett område där det är lätt att få jobb. Med en god utbildning kan du välja mellan jobben som erbjuds och hitta just det som passar dig bäst. Du har även möjlighet att jobba utomlands eftersom efterfrågan är stor internationellt. Lönesättningen varierar beroende inom vilket område du jobbar, vilken utbildning och erfarenhet du har m.m. Men på det stora hela lönar det dig att utbilda sig inom IT. Enligt SACO är snittlönen för den som har gått datavetenskaplig utbildning i dagsläget 47 700 kronor.

SACO - jämför löner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa mer om yrken inom IT, löner och arbetsmarknaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Utbilda dig till en karriär inom IT

Är du intresserad av att utbilda dig inom IT och att lära dig programmering så får du en bra start om du väljer t.ex. vårt IT-paket med inriktning mot spelutveckling, eller de enskilda programmeringskurser som vi erbjuder. Det är en utbildning som ger dig förutsättningarna för att gå vidare till högre studier, t.ex. på yrkeshögskola eller högskola.

Du kan välja att lära dig olika programspråk som till exempel Java, Python och C++. Du har också möjlighet att få praktik (arbetsplatsförlagt lärande) som ger dig praktiska erfarenheter och värdefulla kontakter. Du kan också välja att göra ett eget projektarbete där du får utveckla ett spel eller en app.

Efter utbildningen har du en bra grund inom IT och möjlighet att läsa Yh-utbildningar inom programmeringsområdet som tar dig till ett jobb inom IT.

Här kan du läsa mer om IT-paketet och ansöka till utbildningen.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 1 april 2022