18 februari 2021

Undersköterska – så här är det att jobba inom ett av våra viktigaste yrken

Undersköterska är förmodligen ett av de viktigaste yrken som vi har i samhället. Det finns alltid ett stort behov av att vårda och ta hand om människor. Dessutom är det brist på undersköterskor, vilket gör både yrket och utbildningarna till det ännu viktigare.

Vård & omsorg - undersköterska

Är du en ansvarsfull person som vill ge människor stöd, vård, trygghet och uppmuntran kan du göra stor skillnad som undersköterska.

Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta som undersköterska, vilka arbetsuppgifter som ingår i rollen, hur arbetsmarknaden ser ut och hur du kan utbilda dig till ett attraktivt yrke där du kan göra mycket för människors välmående.

Så här arbetar en undersköterska

Undersköterska är ett praktiskt vårdyrke. Det innebär att du är en viktig del av ett vårdteam där du samarbetar med bland annat läkare och sjuksköterskor för att utföra behandlingar och undersökningar. Som undersköterska har du möjlighet att jobba inom flera vårdinstanser, till exempel sjukhus, vårdcentraler eller inom äldreomsorgen.

Som undersköterska varierar dina arbetsuppgifter mycket, både beroende på var du arbetar och på om du har specialiserat dig inom ett visst område. De grundläggande arbetsuppgifterna handlar mycket om att jobba nära vårdtagarna, bland annat genom att se och dokumentera hur de mår, ta prover, hjälpa dem med vardagssysslor, förbereda dem för undersökningar och behandlingar m.m. Du jobbar också nära läkarna och assisterar dem i deras roll. Det är också du som sköter mycket av kontakten med de anhöriga för att stötta och informera dem.

Arbetsuppgifterna varierar som sagt beroende på vilken typ av verksamhet du arbetar inom. Här är några exempel på hur dina uppgifter kan se ut på olika platser:

  • Sjukhus. Här handlar arbetsuppgifterna mycket om att ta hand om och kontrollera patienterna, till exempel genom att ta prover, mäta kroppstemperatur, puls och syresättning, lägga om sår, sätta sonder och katetrar samt se till att patienterna inte har ont. Du hjälper även patienterna med saker som att tvätta sig och klä på sig. Du kan även få ansvara över sjukvårdsmaterial. Jobbar du på förlossningsavdelningen hjälper du barnmorskorna i deras roll.
  • Vårdcentral. Här handlar det mycket om att utföra olika typer av provtagningar, till exempel att ta snabbsänka och blodsocker m.m. Du stöttar även besökarna på vårdcentralen och får dem att känna sig trygga och väl omhändertagna.
  • Äldreboende och hemtjänst. Här hjälper du vårdtagarna, ger dem stöd och underlättar deras vardag. Du hjälper dem med mediciner och sårvård, men du ger dem även trygghet och uppmuntran.
  • Gruppboenden och dagverksamheter. Här fungerar du som personlig assistent som stöttar och motiverar omsorgstagarna att leva ett så självständigt liv som möjligt samtidigt som du kontrollerar deras välmående och deras behov.

Många undersköterskor säger att de har världens bästa jobb. Det motiverar de med att de känner väldigt mycket mening av att kunna hjälpa människor att må bra. Som undersköterska ger du inte bara praktisk vård, du är också den som lyssnar, förstår, stöttar, uppmuntrar och underlättar. Som undersköterska kan du påverka människors välmående till det bättre genom att bara finnas där. Dessutom säger många undersköterskor att den goda sammanhållningen mellan kollegorna och den nära kontakten med vårdtagarna ger dem styrka och lugn även när det är stressigt.

Arbetsmarknaden för undersköterskor

Oavsett vad som händer i övrigt på arbetsmarknaden så kommer människor alltid att behöva vård och omsorg. Det finns alltid ett behov av undersköterskor. I dag är det behovet stort, i vissa fall rent akut. Befolkningen både ökar och blir äldre, samtidigt som det väntas stora pensionsavgångar inom kåren. Under de kommande 10 åren kommer det att behövas cirka 160 000 nya undersköterskor bara för att kompensera pensionsavgångarna. Samtidigt har inte tillräckligt med undersköterskor utbildats för att möta behoven. I dag efterfrågar kommuner, landsting och privata arbetsgivare över hela landet fler utbildade undersköterskor. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser bedöms möjligheterna till arbete för undersköterskor att vara mycket goda både på ett och fem års sikt.

Enligt SCB:s lönestatistik ligger medellönen för undersköterskor på närmare 29 000 kronor i månaden i nuläget.

SCB:s lönestatistik - undersköterska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här utbildar du dig till undersköterska

Att läsa till undersköterska passar dig som är empatisk, uppmärksam, noggrann, kommunikativ och som är bra på att samarbete med andra. Vill du utbilda dig till vårt kanske viktigaste yrke, och arbeta med människor som behöver din omsorg och din kompetens, kan du läsa utbildningen till undersköterska på C3L i Tyresö.

Utbildningen ger dig en bred kunskap inom vård- och omsorgsområdet. Lärare med hög kompetens och lång erfarenhet av arbete inom sjukvård och omsorg guidar och stöttar dig under utbildningen.

Beroende på hur ditt liv ser ut kan du välja mellan att läsa på hel- eller deltid. Du kan även till viss del skräddarsy din utbildning så att den passar dig. Du får även pröva på att arbeta rent praktiskt, eftersom utbildningen har arbetsplatsförlagt lärande där du får praktisera fyra veckor varje studieperiod.

Här kan du läsa mer om utbildningen till undersköterska samt ansöka till utbildningen om du vill jobba med ett av våra viktigaste yrken.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021