08 februari 2021

Så blir du bussförare – SFB är utbildningen för dig med svenska som andraspråk

Har du funderat på att bli bussförare? Att köra buss är ett spännande serviceyrke med mycket ansvar där du träffar och hjälper många människor. Det är dessutom ett yrke där det behövs arbetskraft, så du har goda chanser att få ett jobb som busschaufför. Om du vill utbilda dig till en karriär med att köra buss, men inte har svenska som ditt förstaspråk, då finns det en utbildning just för dig. SFB – Svenska för bussförare hos C3L.

SFB - Svenska för bussförare

Så här lär du dig bättre svenska och att köra buss på en och samma gång. Det är en utbildning som leder till jobb.

Bussförare – ett spännande framtidsyrke

Som bussförare gör du så mycket mer än bara att köra bussen. Till att börja med så finns det en rad med olika typer av busstrafik, till exempel lokal och regional linjetrafik, expressbuss, flygbuss, skolbuss, turistbuss m.m. Förutom att du kör själva bussen så ingår det i jobbet att sälja och kontrollera biljetter och färdbevis, ge service och svara på frågor, ropa ut hållplatser, hantera gods och paket, hantera och redovisa kassan m.m.

Som förare har du alltså ett omväxlande, ansvarsfullt och roligt jobb. Du är busslinjens ansikte utåt och den som ansvarar för tryggheten. Du hjälper passagerarna att komma dit de ska på ett säkert sätt. Din roll som bussförare är oerhört viktig för samhällsnyttan och för hållbara lösningar för framtidens kollektivtrafik.

Det kommer att behövas fler bussförare. Främst då inom kollektivtrafiken som växer allt mer. Även de stora kommande pensionsavgångarna kommer att göra att det blir lätt att få jobb som bussförare.

Vad krävs för att bli bussförare?

För att få köra buss i yrkestrafik behöver du förutom att ha ett godkänt D-körkort även ha ett yrkeskompetensbevis. Genom att gå SFB får du både de kunskaper du behöver i svenska såväl som den utbildning som ger dig körkortet och kompetensbeviset om du blir godkänd.

För att kunna söka till SFB behöver du möta några krav:

  • Du behöver ha B-körkort. Du ska ha haft körkortet i ett år innan du börjar studieperiod 2 på utbildningen.
  • Du behöver ha betyg i SFI C eller motsvarande
  • Du ska ha fyllt 23 år, eller fylla 23 under din första studieperiod

I samband med antagningen till SFB sker även några tester:

  • Korta tester som prövar bland annat din reaktions- och simultanförmåga
  • Test av din körvana
  • Intervju med bussbolaget Nobina som är med och arrangerar utbildningen

Så här går SFB-utbildningen till

SFB är en utbildning som ges av C3L i Tyresö och varar i 40 veckor. Under de första 20 veckorna studerar du dels svenska som andraspråk på grundläggande nivå (SVA Grund). Du får även läsa yrkessvenska för bussförare samt trafikteori, kommunikation, service och bemötande. Det ger dig de teoretiska grunderna för att bli bussförare och förbereder dig inför nästa del av utbildningen som är mer inriktad på att lära dig att köra buss.

Så här ser kursplanen ut för de första 20 veckorna:

  • Grundläggande svenska som andraspråk
  • Praktik på Nobina, en dag i veckan
  • Trafikteori med instruktör från Nobina
  • Service och bemötande

När du är klar med ovanstående kurser och har genomgått testerna och intervjun, bedömer Nobina om du har förutsättningarna att klara själva förarutbildningen. Har du det får du gå vidare i utbildningen. Det är en förarutbildning som sker hos bussföretaget Nobina. Där får du lära dig de teoretiska och praktiska färdigheter som du behöver för att bli bussförare.

Så här ser kursplanen ut för nästkommande 20 veckor:

  • D-teori
  • YKB-teori
  • Övningskörning mot D-körkort
  • Linjekännedom
  • Kundbemötande

Du läser de första 20 veckorna på SFB på C3L i Tyresö och de resterande 20 veckorna på Nobina Södertörn.

Avtal med Nobina

SFB är en utbildning som sker i samarbete med bussbolaget Nobina. Nobina är en av de största operatörerna av kollektivtrafik i Norden. Deras erfarenhet hjälper dig att få de kunskaper du behöver för att bli bussförare.

När du har fått godkänt att fortsätta efter de första 20 veckorna behöver du ingå ett avtal med Nobina. Det avtalet innebär att efter att du har klarat av utbildningen och fått ett godkänt D-körkort, så förbinder du dig att arbeta inom Nobina Södertörn i 12 månader. Du är alltså garanterad ett arbete hos Nobina när du har avslutat din bussförarutbildning och har blivit godkänd.

Första delen av utbildningen ingår i Komvux och betalas av kommunen. Den övningskörning du gör för att kunna ta D-körkort finansieras genom Nobina Södertörn efter upprättat avtal mellan dig som elev och Nobina (denna del finansieras inte av kommunen). Du har rätt till studiemedel på heltid från CSN när du läser utbildningen till bussförare. Det tillkommer även kostnader för bland annat läkarbesök och uppkörning under utbildningen. De kostnaderna uppgår till maximalt 2000 kronor.

Sök till bussförarutbildningen och få ett jobb

SFB-utbildningen till bussförare ger dig kunskaperna att bli en viktig och mycket nyttig del av samhället. Tack vare samarbetet med Nobina är du även garanterad ett jobb om du klarar av utbildningen. Du har mycket att vinna på att läsa SFB. Du får bättre kunskaper i svenska, en utbildning till bussförare samt starten på din nya karriär. Utbildningen startar två gånger per år, då C3L och Nobina väljer ut 25 personer av de som har klarat testerna som får gå utbildningen. Bli en av dem!

Du ansöker genom att fylla i en ansökningsblankett. Lämna in den ifyllda blanketten på SFI-centrum eller Komvux-centrum i din hemkommun tillsammans med en kopia på ditt körkort och ditt betyg i svenska. Låt det bli början på din nya karriär som bussförare.

Här kan du läsa mer om utbildningen Svenska för bussförare

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 12 november 2021