Tips och råd till dig som söker jobb

Att skaffa sitt första jobb är ofta en tuff utmaning. Konkurrensen kan vara hög och man har inte så mycket erfarenhet. Ofta får man många nej, innan man äntligen får ett JA. Så hur gör man egentligen för att fixa det där första jobbet?

Motivation

När man inte har någon arbetslivserfarenhet är det viktigt att kompensera med stark motivation. Tänk utanför boxen, fråga dina kompisar vad dom gjorde för att skaffa sitt första jobb. Använd dina kontakter, berätta för vänner och bekanta att du söker jobb, gör statusuppdatering på sociala medier. Följ företag som du är intresserad av på sociala medier, då ser du snabbt om företaget söker personal. Du behöver vara aktiv och kreativ. Sök många olika jobb. Rekryteraren kommer märka om du är en målinriktad person. Är man öppen och nyfiken på att lära, har man all stor möjlighet att utveckla den kompetens som krävs.

Var hittar jag jobben?

Har du någon drömarbetsplats? Gör regelbundna besök på företagens hemsidor och kika på lediga tjänster. Kontakta arbetsplatsen och fråga om du kan lämna en spontanansökan. Det finns en rad olika företag som kopplar ihop företag och privatpersoner med ungdomar som vill jobba som barnvakt, läxhjälp, servering, hundvakt, trädgårdshjälp, med eventjobb, administration eller enklare lagerarbete. Googla och undersök vilka jobbmöjligheter som finns för ungdomar. Använd länkarna som du hittar längre ner på sidan, där hittar du bland annat länk till företagsregister för Tyresö kommun.

Förbered dig

När du söker jobb är det viktigt att du förbereder dig. Skriv ett CV och ett personligt brev. På youtube hittar du många bra filmer och tips på hur du skriver CV och personliga brev.
Vanliga frågor från arbetsgivaren:

  • Vilka är dina styrkor?
  • Vilka är dina svagheter?
  • Vad kan du bidra med?
  • Vad tycker du om att göra på din fritid?

Tänk igenom frågorna och förbered svar. Var nyfiken, ta reda på fakta om arbetsplatsen och tänk ut några frågor som du vill ha svar på.

När man får ett nej - igen

Att få nej efter nej är jobbigt, då är det viktigt att komma ihåg att det inte handlar om något som man själv gjorde fel, utan snarare att den som fick jobbet gjorde mer rätt. Passa på att fundera på hur du presenterar dig själv. Hur svarar du på frågor och hur beskriver du dig själv och dina erfarenheter. Det ska vara tydligt att du är intresserad och verkligen vill ha jobbet. Sträck på dig, du är ju perfekt för det här jobbet

Självförtroendet

Det är lätt att bli nedslagen och tappa hoppet. Visst kan du tillåta dig själv att bli besviken en stund. Men sen är det viktigt att du förvandlar besvikelse till beslutsamhet, fokus och nya försök.

5 tips när du söker första jobbet

  • Använd dina kontakter – familj, vänner, kompisar, sociala medier
  • Var finns jobben – tänk utanför boxen, googla ungdomsjobb, fråga runt (caféer, glasskiosker, campingplatser, butiker, bärplockning, vård och omsorg)
  • Sök jobb själv – ta egna kontakter, agera själv det imponerar mer än föräldrar som söker jobb åt dig.
  • Sök många jobb – det ökar dina chanser, var aktiv
  • Aktivera notiser och håll koll på telefonsamtal, sms och mejl - svara direkt om en arbetsplats söker dig.

Ge inte upp!

Till slut kommer det lösa sig och när det väl gör det - så kommer du vara en mycket starkare person.


Sidan publicerad av: Jonna Carlström
Senast uppdaterad: 6 februari 2023