29 oktober 2018

Kockutbildning för köksbiträden

Köksbiträden på kockutbildning

Stockholms hotell- och restaurangskolas lärare Linda tillsammans med Rafaa Issa, skolmåltidsbiträde på Kumla skola (t v) samt Marie Bojang Saine, skolmåltidsbiträde på Tyresö gymnasium (t h). Foto: Håkan Lindgren.

På Stockholms hotell- och restaurangskola finns en skolklass som skiljer sig från de andra. Här går femton kommunanställda skolmåltidsbiträden från Tyresö som vidareutbildar sig till kockar!

– När vår chef berättade om den här möjligheten så högg jag direkt. Det är ju en enorm chans som erbjuds, säger Annelie Jonsson, en av deltagarna.

Hon har lång erfarenhet från restaurangbranschen. Hon arbetade först som kallskänka på olika lunchrestauranger, och sedan tretton år tillbaka arbetar hon som skolmåltidsbiträde på Nyboda skola.

– Jag älskar allt som har med matlagning att göra och är väldigt stolt över kollegerna och skol­maten i Tyresö. Att lära känna barnen här på skolan är också
en av de stora fördelarna med jobbet, säger hon.

Studerar parallellt med jobbet

Anledningen till att Annelie och hennes kolleger nu utbildar sig till kockar är en kompetensutvecklingssatsning som Tyresö kommun gör i samarbete med
Omställningsfonden, som del­finansierar satsningen.

– Tillsammans med facken har vi identifierat ett långsiktigt ökat behov av kockar i kommunen. Med stöd av de medel vi får från Omställningsfonden via avtalet TLO-KL kan vi ge våra anställda medarbetare en chans till både kompetensutveckling och en ny framtida karriär som kock, säger Amanda Norman, HR-specialist på Tyresö kommun.

Alla tillsvidareanställda köksbiträden inom kommunens måltidsservice fick möjlighet att ansöka till de 15 platserna. Utbildningen började i augusti i år och pågår under två år på deltid parallellt med det ordinarie arbetet. Stockholms hotell- och restaurangskola har skräddarsytt kursen efter gruppens förkunskaper. Den består av två delar – grundläggande storkök- och restaurangutbildning samt vidareutbildning till kock.

Eleverna börjar ju inte direkt från början. På jobbet lär de sig hela tiden och har regelbundet utbildningsdagar tillsammans med all måltidspersonal i kommunen, så Annelie tycker att de nog har hängt med i utvecklingen. '

– Vi har så himla kul ihop på kursen. Ibland är det nästan hysteriskt mycket matlagning – i torsdags friterade vi kroppkakor och gjorde raggmunk. Vi lagar allt från grunden, till exempel när vi kokar en fond eller lär oss konsten att filea fisk. Sedan är det förstås en hel del teori också. Just nu har vi fokus på hygienfrågor, säger hon.

Alla erbjuds jobb

Efter avslutad utbildning våren 2020 kommer deltagarna efter ­avslutade och godkända studier erbjudas arbete som kockar i Tyresö kommun.

– Rekryteringssituationen inom kockyrket är en utmaning, så de nya kockarna kommer att bli ett välkommet tillskott. Vi ser satsningen som ett led i att ytter­ligare höja kvaliteten på vår verksamhet samtidigt som vi skapar förutsättningar att utvecklas inom Tyresö kommun, säger Amanda Norman.

Vilka förhoppningar har då ­Annelie Jonsson på sin framtida yrkeskarriär?
– Som diplomerad kock kommer jag få ett större ansvar och säkert lite mer i plånboken. Jag hoppas att jag får fortsätta inom skolan, där trivs jag så bra. Men självklart är jag öppen för placeringar inom andra verksamheter också. Så länge jag får laga mat är jag lycklig, skrattar hon.

Läs mer om Omställningsfonden TLO-KL Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 29 oktober 2018