Starta och driva företag

Här har vi samlat information till dig som redan är företagare och dig som vill starta företag, om vart du kan vända dig för att få information och hjälp. Har du andra allmänna frågor om tillstånd eller till vem man ska vända sig med en fråga, kontakta gärna Servicecenter som kan svara på de flesta frågor som har med kommunens service att göra.

Man och kvinna med pennor, linjal och tumstock i byggprojekt på vind.

Nyföretagarcentrum

Tyresö kommun samarbetar med Nyföretagarcentrum. Du som funderar på att starta eget kan vända dig dit för att få kostnadsfri rådgivning utifrån de frågor och tankar som du har kring att starta företag.

Nyföretagarcentrum Nacka Värmdö Tyresö Länk till annan webbplats.

Verksamt.se - samlad information från myndigheter

På verksamt.se kan du som vill starta företag hitta samlad information från flera myndigheter, bland annat om hur du registrerar ditt företag, hur du gör en affärsplan och vad du ska betala i skatter och avgifter med mera.

verksamt.se Länk till annan webbplats.

Skatteverkets webbseminarier

Skatteverket bjuder in till webbseminarier för dig som är ny företagare. Här får du veta hur det fungerar med skatterna i ett företag och hur du kan använda Skatteverkets digitala tjänster. Du har också möjlighet att få svar på dina frågor. Du bokar din plats här:

Skatteverkets webbseminarier Länk till annan webbplats.

Vill du starta restaurang, café, food truck eller annan matservering? På verksamt.se kan du skapa en personlig checklista som ger dig en samlad bild över de uppgifter du behöver lämna och de tillstånd du behöver söka.

Checklista för att starta restaurang eller annan matservering Länk till annan webbplats.

På Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund finns också information om relger kring livsmedel och alkohol med mera.

Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbund Länk till annan webbplats.

Pedagogisk omsorg

Vill du starta pedagogisk omsorg eller annan pedagogisk verksamhet och driva den som enskild huvudman?

Läs mer om vad som gäller och hur du går tillväga

Äldreomsorg

Funderar du på att bli utförare inom äldreomsorg, exempelvis inom hemtjänst?

Läs mer om vad som gäller och hur du går tillväga

Beroende på skyltens storlek kan det krävas bygglov för att sätta upp en skylt. Kommunen har ett skyltprogram som vägleder dig när du ska skylta i Tyresö.

Information om att sätta upp skyltar

Det är polismyndigheten som upplåter offentlig plats för olika ändamål. Kommunens trafik- och miljöenhet fungerar som remissinstans åt polismyndigheten, när det gäller kommunal mark. Det innebär att vid eventuell upplåtelse av den allmänna marken, ställer kommunen krav och lämnar synpunkter.

Läs mer om upplåtelse av allmän plats

Etableringsforum – för dig som söker mark och lokaler

Etableringsforum underlättar för företag att komma i kontakt med Tyresö kommun och att etablera sig här. Det gäller både Tyresöföretag som vill växa och företag som kommer utifrån. Tanken är att du som företagare ska bli lotsad rätt redan från början.

Etableringsforum

Verksamt – samlad information från myndigheter

Verksamt.se är en webbplats för dig som vill hitta information om företagande från flera myndigheter på samma plats. Utöver e-tjänster hittar du bland annat information om

  • hur du registrerar ditt företag
  • vad du ska betala i skatter och avgifter
  • hur du gör en affärsplan
  • finansiering
  • att anställa personal
  • pension
  • vad som händer om du blir sjuk.

Några av de myndigheter som informerar via verksamt.se är Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket och Arbetsförmedlingen.

verksamt.se Länk till annan webbplats.

Affärsutvecklingscheckar - finansiering för små företag

Hos Tillväxtverket kan du ansöka om affärsutvecklingscheckar. Checkarna är finansiering till små företag som vill ta in extern kompetens för att utveckla företaget och stärka dess konkurrens­kraft. Tillväxtverket arbetar för fler och växande företag samt ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv i alla delar av landet.

Tillväxtverket Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: kommunikation@tyreso.se
Senast uppdaterad: 17 april 2024