Jobb och praktik

En praktikplats kan vara ett värdefullt steg ut i yrkeslivet. Särskilt för personer som behöver lite extra stöd att ta sig in på arbetsmarknaden. Tyresö kommun matchar praktikanter med företag, organisationer och offentlig förvaltning, men tar även emot studenter som söker praktikplatser eller extrajobb.

Second chance school

Tyresö kommun arbetar med Tyresöbor som behöver extra stöd för att ta sig in på arbetsmarknaden. Dessa personer slussas ut i praktik, så att de kan förbättra sina chanser till jobb. Det behövs praktikplatser både i offentlig förvaltning, hos företag och organisationer, både inom och utanför kommungränsen.

Deltagarna är inte en homogen grupp. En del har en psykisk eller fysisk funktionsvariation, en del talar inte så bra svenska och andra har varit borta från arbetsmarknaden av andra skäl. De har ofta både förmåga och vilja att arbeta men behöver hjälp att finna, få och behålla ett arbete. Praktik kan vara ett bra första steg ut i arbetslivet – för att få erfarenhet och färska referenser.

Centrum för arbetsmarknad och integration (CAI) har tre team med olika inriktningar:

  • Deltagare som är under 25 år
  • Deltagare från 25 år och upp till pensionsåldern
  • Deltagare som är nyanlända till Sverige

Varför ska ditt företag/organisation erbjuda en praktikplats?

Att ta emot en praktikant är en samhällsinsats och ett socialt ansvar. Det kan också vara ett utmärkt sätt för dig som arbetsgivare att prova och lära känna en eventuell framtida medarbetare.

Noggrann matchning och mycket stöd

  • Kommunen arbetar individanpassat för att kunna skräddarsy vägen ut till arbetslivet för den enskilde deltagaren. Hen kartläggs därför noga, för en träffsäker matchning med en passande arbetsgivare.
  • Praktiktiden beslutas i samråd med arbetsgivaren. Teamen erbjuder stöd för både deltagare och arbetsgivare under hela processen, en kontaktperson är utsedd som gör täta uppföljningar.
  • Under praktiktiden uppbär deltagaren ersättning av något slag, det kan vara försörjningsstöd eller ersättning från Försäkringskassan, hen är också försäkrad.

Är du intresserad och vill veta mer?

För mer information kontakta gärna: arbetsmarknad@tyreso.se

Läs intervjun med arbetsmarknadskonsulenten Marie som arbetar med att få ut personer i arbete eller studier.

Är du student och intresserad av praktik hos Tyresö kommun? Vi letar efter studenter med höga ambitioner som kan bli våra framtida kollegor och som vill arbeta med Sveriges viktigaste jobb.

Här kan du läsa mer om praktik och om att jobba extra under studierna

Att jobba i kommunen

Att vara anställd av Tyresö kommun innebär att du underlättar vardagen för Tyresöborna mitt i livet. Barnomsorg, skola, äldreomsorg, renhållning, snöröjning, kultur och fritid, gång och cykelbanor - allt är en viktig del av Tyresöbornas liv. Vårt uppdrag är att tillsammans skapa en fungerande helhet - ett bra samhälle för våra medborgare.

Inom våra drygt 200 olika yrken arbetar vi utifrån ett medborgarperspektiv som innefattar hög servicekänsla, god nåbarhet, gott bemötande och lyhördhet gentemot medborgarna - både som myndighet och serviceorganisation.

Läs mer om att jobba i Tyresö kommun och hitta lediga jobb att söka via länken nedan.

Jobba hos oss - Tyresö kommun

Sidan publicerad av: kommunikation@tyreso.se
Senast uppdaterad: 14 mars 2024