Kultur- och idrottsgalan 2018

För åttonde gången arrangerade Tyresö kommun en kultur- och idrottsgala med syfte att uppmärksamma föreningslivet och hylla människor som på olika sätt har gjort fina insatser för sin förening och för Tyresö under det gångna året. 2018 års kulturstipendiater tog också emot sina stipendier under kvällen. Galan hölls den 16 mars på restaurang Energikällan.

Här är alla vinnarna av kultur- och idrottspriserna

Kent Johansson, Anders Frigren, Robert Frinell och Mattias Andersson tar emot priset till Tyresö FF som Årets idrottsförening på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Kent Johansson, Anders Frigren, Robert Frinell och Mattias Andersson, Tyresö FF. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets idrottsförening – Tyresö FF
Motivering: Årets idrottsförening tar vara på människors engagemang och inspirerar till en känsla av gemenskap och delaktighet. Engagemanget hos styrelse, personal, ledare och tränare är imponerande och bidrar till att föreningen ständigt är i utveckling både till form och innehåll. Föreningen arbetar hårt med ett enat fokus kring sunda värderingar och en tro om att dessa skapar grunden för en meningsfull och glädjefylld idrott. Rent sportsligt kan klubben under 2017 stoltsera med flera beundransvärda resultat och de rödgula andas optimism.

Leif Löf mottar priset Årets kulturförening som delades ut till Tyresö Jazz & Blues Club på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Leif Löf, Tyresö Jazz & Blues Club. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets kulturförening – Tyresö Jazz & Blues Club
Motivering: En förening med ett aldrig sinande engagemang, med många och trogna medlemmar och som med kontinuitet presenterar ett varierat program i form av världskända namn, nya förmågor och lokala artister. Föreningen står nästan uteslutande för utbudet av den specifika genren i Tyresö kommun och håller den vid liv inte minst genom att uppmuntra ungdomar att på olika sätt medverka. 30-årsjubileet firades under 2017 med en final i form av en mycket lyckad festival.

Susanne Hellevik får priset Årets ledare på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Susanne Hellevik, Tyresö Ryttarförening. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets ledare – Susanne Hellevik, Tyresö Ryttarförening
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets ledare besitter alla egenskaper en ledare behöver ha: ett starkt ledarskap, förmåga att inspirera andra och stor dedikation för uppdraget. Vinnaren har genom sitt hårda och målmedvetna arbete visat hur idrotten kan utvecklas genom nytänkande och banbrytande idéer. På så sätt är vinnaren inte bara en förebild för den egna föreningen, utan hela föreningslivet i Tyresö.

Hanna Brandt mottar priset som Årets unga ledare på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Hanna Brandt, Hanvikens SK. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets unga ledare – Hanna Brandt, Hanvikens SK
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets unga ledare har med sitt djupa engagemang tillfört både sin idrott och sin förening värdefulla insatser. I många år har hon ansvarat för föreningens alla camper och i positiv anda fått barnen att både springa, leka och lära. Hon beskrivs som en fantastisk förebild som sprider glädje och inspirerar. Hon har ett stort hjärta för sin förening och är en föredömlig ledare.

Årets eldsjäl – Marko Ahola, Tyresö Judo och Ju-Jutsuklubb
Motivering: I en tid där alla klockor tycks rusa allt snabbare och framför allt vara inställda på ”egentid” är det eldsjälarna som bär upp vårt föreningsliv och som betyder så mycket för så många, i vardagen. Årets eldsjäl har med stor glädje och sitt outtröttliga arbete lagt otaliga timmar på sin idrott och dess deltagare. Med stort engagemang och en fantastisk lojalitet till sin förening har han motiverat och stöttat både aktiva och ledare i många år på ett beundransvärt sätt. Både i med- och motgång kan föreningen lita på sin eldsjäl som har en glöd inombords som aldrig slocknar!

Thomas Sundström och Lars Olsson tar emot priset Juryns val som tilldelades Tyresö Hanviken Hockey på Kutlur- och idrottsgalan 2018.

Thomas Sundström och Lars Olsson, Tyresö Hanviken Hockey. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets idrottsprestation – Tyresö Hanviken Hockey
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets idrottsprestation har visat att en blandning av laganda, kämpaglöd och talang kan leda till fantastiska resultat. Det hårda arbete som lagts ned under de senaste åren resulterade slutligen i att det långsiktiga målet kunde nås år 2017. Genom den extraordinära prestationen att avancera till Hockeyettan har Tyresö satts på hockeykartan.

Årets kulturpersonlighet – Jenny Puronne, fotograf
Motivering: 2017 är ett år att minnas för årets kulturpersonlighet. Inte minst genom att ha erhållit flera fina priser och utmärkelser som också leder vidare till nya utmaningar under 2018. Med en ärlig kärlek till hantverket och med en stark vilja att fortsätta att utveckla sin konstnärliga sida har denne Tyresöbo under en längre tid bedrivit sin verksamhet i Tyresö.

Årets insats för personer inom funktionshindergruppen – Richard Svennberg, Friskis och Svettis Tyresö
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets insats för personer inom funktionshindergruppen går till en person som hjälper till att öppna upp dörren till en verksamhet där alla är välkomna. Här är målet glädje och utveckling utifrån sin egen nivå. Denna person kännetecknas och beskrivs av sin omgivning som en stor inspiratör med ett aldrig sinande tålamod. Årets vinnare ger varje individ möjlighet att göra passet till en positiv upplevelse och skapar fantastiska förutsättningar att kunna träna efter sina egna mål och behov.

Stefan Gimmerborn och Jan Flinckman tar emot priset Juryns val som tilldelades Tyresö handboll på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Stefan Gimmerborn och Jan Flinckman, Tyresö handboll. Foto: Jamal Aboudrar.

Juryns val – Tyresö handboll
Motivering: Årets vinnare går till en förening som minst sagt sätter Tyresö på kartan. Med en väldig bredd i sin barn- och ungdomsverksamhet så lyckas man år efter år få fram talanger som representerar Tyresö i olika landslag och föreningens lag tävlar med den absoluta eliten inom sin sport. Man har i föreningen lyckats bygga en vinnarkultur som bygger på glädje, kvalité, fair play och kontinuitet. Tyresö kommun vill tacka årets vinnare som är goda ambassadörer för idrotten där föreningen har visat, trots knappa resurser, att man gått hela vägen till att idag vara en av Sveriges absolut mest framgångsrika handbollsföreningar.

Erik Linder får priset Juryns val på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Erik Linder. Foto: Jamal Aboudrar.

Juryns val – Erik Linder
Motivering: Juryn har valt att hylla en person som besitter många begåvningar både konstnärligt och socialt och kan därför beskrivas på många olika sätt: En positiv person. Ställer alltid upp. Har ett idogt engagemang. Jordnära. Kreativ. Ambassadör för Tyresö. Och inte minst – en artist, musiker och låtskrivare med en helt fantastisk sångröst.

Hanna Westerling mottar Tyresö kommuns kulturstipendium på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Hanna Westerling. Foto: Jamal Aboudrar.

Tyresö kommuns kulturstipendium 2018 – Hanna Westerling
Motivering: Hanna är en ung och nytänkande modeskapare som har en examen i mode och textil från Konstfack. Idag frilansar Hanna och gör allt från att hålla workshops (bl.a. i Tyresö), till att göra scenkläder till artister, kostym, scenografi och merchandise design. Hanna tilldelas Tyresö kommuns kulturstipendium på 15 000 kr för att genomföra projektet Welcome Back. Projektet handlar om att belysa frågor som ifrågasätter modedesign idag. Tanken är att sy en kollektion som fotas av och fotografierna och de fysiska plaggen kommer sedan att resultera i en utställning på ett galleri eller annan offentlig plats. Hanna brinner för att arbeta normkritiskt och konceptuellt med mode, och hennes dröm är att arbeta med mode på sitt eget sätt.

Lisa Malmgren får motta Tyresö kommuns kulturstipendium på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Lisa Malmgren. Foto: Jamal Aboudrar.

Tyresö kommuns kulturstipendium 2018 – Lisa Malmgren
Motivering: Lisa är en etablerad silversmed, utbildad på Konstfack, med många års erfarenhet av att arbeta konstnärligt och hantverkligt. Tyngdpunkten har legat på silversmycken, och med tiden har det även blivit andra material, smyckesinstallationer och recycling. Hon jobbar främst i metall, men även med metall i kombination med handgjort papper, sten, textil och naturmaterial. Naturen i Tyresö är Lisas största källa till inspiration. Lisa tilldelas Tyresö kommuns kulturstipendium på 15 000 kr för projektet Skogens liv. Tanken är att utforska kontakten mellan människa och skog, som hon vill gestalta med smycken och skulpturer som beskriver vår överlevnad. Detta skall utmynna i en utställning som är tänkt att kunna visas i Tyresö. Lisa vill utvecklas konstnärligt och har Tyresös natur som utgångspunkt i sitt skapande.

Robert Sezkir och Juan Jose Torre Estay tar emot priset som Årets brottsförebyggande insats på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Robert Sezkir och Juan Jose Torre Estay. Foto: Jamal Aboudrar.

Årets brottsförebyggande insats – Robert Sezkir och Juan Jose Torre Estay
Priset delades ut av kommunpolis Therese Löthman.

Hannah Hilding mottar Linda Haglunds stipendium på Kultur- och idrottsgalan 2018.

Hannah Hilding. Foto: Jamal Aboudrar.

Linda Haglunds stipendium – Hannah Hilding
Detta stipendium delas ut till Linda Haglunds minne för att stötta unga kvinnliga friidrottare. Jimmy Haglund, Bernt Vestlund och Niklas Eriksson delade ut stipendiet.

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 29 maj 2019
Upp