Upplåtelse av offentlig plats

En offentlig plats är exempelvis allmän väg, gata, torg, park och annan plats som står beskriven som allmän plats i en detaljplan. Så här gör du för att ansöka om tillstånd för att använda offentlig plats för till exempel ett evenemang eller försäljning.

Polismyndigheten upplåter offentlig plats

Det är Polismyndigheten som upplåter offentlig plats för olika ändamål. Kommunens vatten, miljö och trafikenhet fungerar som remissinstans åt Polismyndigheten, när det gäller kommunal mark. Det innebär att vid eventuell upplåtelse av platsen, ställer kommunen krav och lämnar synpunkter.

Då behövs tillstånd av polisen

Polistillstånd för att nyttja offentlig plats behövs bland annat vid dessa tillfällen:

  • allmän sammankomst
  • offentlig tillställning
  • användande av offentlig plats
  • försäljningstillstånd (se även saluplatser längre ner)
  • cirkus
  • tivoli
  • demonstrationer
  • torgmöten
  • affischering (kommersiell verksamhet)
  • filminspelning
  • byggetablering
  • valborgsmässobrasa

Tillstånd och avgifter

Polisen tar ut en ansökningsavgift. Avgiften avser själva prövningen och tas därför ut oavsett om din ansökan beviljas eller inte. Polisen påbörjar handläggningen av ditt ärende när avgiften är betald.

Sök tillstånd för att använda offentlig plats (polisen.se) Länk till annan webbplats.

Mobila måltidsförsäljningsställen – foodtrucks

Mobila måltidsförsäljningsställen, så kallade foodtrucks, har möjlighet att söka nyttoparkeringstillstånd för att bedriva tillfällig försäljning på allmän parkeringsplats där kommunen är väghållare.

Läs mer om villkoren och ansök om nyttoparkeringstillstånd

Saluplatser

Det finns ett antal platser i kommunen där försäljning är tillåtet (Se lista längre ner på sidan). Börja alltid med att kontakta kommunens vatten, miljö och trafikenhet via e-post trafik@tyreso.se för att undersöka om det är ledigt och möjligt att använda den tilltänkta platsen för det ändamål du tänkt. Observera att flera personer/företag kan ansöka om tillstånd för försäljning på samma plats, till exempel bärförsäljning. Då går platsen till den först sökande. I dagsläget finns inga fasta torghandelsplatser som kan hyras per säsong eller år.

Vid ansökan till kommunen uppge:

  • var och hur stor ytan är (skicka med karta). För Forelltorget, ange siffra för den plats du vill ansöka om.
  • vad platsen ska användas till.
  • aktuell tidsperiod.

När du får svar kan eventuellt polistillstånd sökas.

Kommunens taxa för upplåtelse av allmän plats , 77.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Saluplatser på Forelltorget

Det finns 10 saluplatser på Forelltorget (ange adress Bollmora torg 9 som adress i ansökan om polistillstånd). På kartan nedan framgår platsens placering och storlek, samt en siffra som ska anges när du kontaktar kommunen med din förfrågan.

Saluplatser Forelltorget , 61 kB.

Saluplatser på övrig mark

Det finns åtta saluplatser på övrig offentlig mark. Följande platser går att söka (klicka på länken för att se exakt placering):

Bondevägen/Myggdalsvägen, bredvid Bondevägen , 127.7 kB.

Bollmoravägen vid Amaryllisparken, mitt emot Antennvägen , 287.7 kB.

Ridskolevägen/Bagarsvängen , 119.4 kB.

Kärrvägen/Skolvägen/Skälsätravägen, bredvid Skälsätravägen 1a , 127.1 kB.

Vendelsövägen korsningen Fornuddsvägen , 162.3 kB.

Gammelströms väg , 311.9 kB.

Energivägen/Strömfallsvägen , 148 kB.

Breviksvägen/Strandvägen , 168 kB.

Föreningar och skolklasser

Ideella föreningar och skolklasser behöver inte förhålla sig till saluplatser för sin ansökan, utan kan även välja andra offentliga platser i kommunen. Maila trafik@tyreso.se för att stämma av innan ni gör en ansökan hos polisen. Ideella föreningar och skolklasser behöver inte betala någon avgift till kommunen.

Lagkrav om sortering av avfall vid tillställningar utomhus

Från 1 januari 2024 finns ett lagkrav som innebär att den som arrangerar en offentlig tillställning utomhus på kommunal mark, ska ge sina besökare möjlighet att sortera ut avfallen papper, kartong, plast, metall, färgat glas, ofärgat glas, plastflaskor och metallburkar. Arrangören ska sedan återvinna förpackningarna.

Södertörns miljö och hälsoskyddsförbund (SMOHF) har befogenhet att utföra tillsyn.
Läs mer i Avfallsförordningen 3 kap 4 e §: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Affischering av ideell karaktär

Inför affischering exempelvis för samhällsinformation eller i samband med allmänna val, ska ansökan skickas direkt till kommunen.

Följ allmänna ordningsföreskrifter när du skyltar och annonserar.

För att Tyresö ska hållas snyggt tillåter vi inte reklam:

  • på stängsel
  • mellan träd
  • vid vägkorsningar
  • i cirkulationsplatser
  • på belysningsstolpar
  • på telestolpar
  • på kommunens skyltstolpar.

Affischering § 10 (ur Tyresö allmänna ordningsföreskrifter)
Affischer, annonser, skyltar eller liknande anslag får enligt 10 § i Tyresö kommuns lokala föreskrifter inte utan tillstånd av polismyndigheten sättas upp på sådana husväggar, staket, stolpar eller liknande som vetter mot offentlig plats. Du som inte har polisens tillstånd kan dömas till penningböter för detta i enlighet med ordningslagen 3 kap. 22 §.

Tillstånd behövs inte för att sätta upp anslag på tavlor, pelare eller andra liknande anordningar som är avsedda för detta ändamål. Inte heller krävs tillstånd för näringsidkare att sätta upp annonser och andra tillkännagivanden som avser näringsidkarens rörelse på byggnad där rörelsen finns.

För vissa skyltar krävs lov enligt 6 kap. 3 § i plan- och byggförordningen. Om en skylt som kräver lov har satts upp olovligen kan en så kallad byggsanktionsavgift tas ut. Avgiften tas ut även om lov beviljas i efterhand. Kommunen kan förelägga om att olovliga skyltar tas bort inom en viss tid. Om tidsgränsen passeras ska vite betalas. Detta kan upprepas tills skylten tas bort. Kommunen kan även begära handräckning från Kronofogdemyndigheten för att ta bort skylten på ägarens bekostnad.

Sidan publicerad av: trafik@tyreso.se
Senast uppdaterad: 21 februari 2025