El- och miljöfordon

Allt fler skaffar elbil och elcykel. Många tankar grönt, det vill säga förnyelsebar el och biodiesel i form av HVO100.

Ladda elbilen i Tyresö centrum

I Tyresö centrum (Dalgränd 9) finns en snabbladdstation med två laddare och totalt fem laddkontakter för elbilar som är tillgänglig för alla. Två bilar kan ladda samtidigt. Din elbil laddas upp till cirka 20-80% på cirka en halvtimme allt beroende på batteriets temperatur, storlek och laddningsgrad (kallas ofta: SOC - State of Charge). Det finns även två laddplatser på kundparkeringen till dem måste man ta med sin egen kabel med type 2 kontakter.

Tanka fullt eller fyll på

Stationen i Tyresö kan användas av invånare, företag samt besökande, den är även viktig för kommunen som har köpt in många laddbara bilar. Under laddningen kan man uträtta ärenden i Tyresö centrum. Den som har bråttom kan välja att bara ladda bilen några minuter, för att "fylla på". Man får i mest el i början av laddningen.

Förnyelsebar el

Elen till stationen kommer dels från solceller på taket, dels från Vind-el från Lillgrunds vindkraftpark. Solcellerna producerar upp till 5,3 MWh per år vilket motsvarar 2 600 körda elbilsmil per år.

Teckna abonnemang hos Vattenfall

För att använda stationen behövs ett InCharge-abonnemang hos Vattenfall. Laddningen sker med hjälp av ett så kallat RFID-kort eller med en mobilapplikation. På InCharge:s hemsida kan du beställa abonnemang och läsa mer.

Tillgängliga ladduttag

Snabbladdstationen

  • CCS EU, 2 stycken (50 kW)
  • Chademo 2 stycken (50 kW)
  • Type 2, kontakt, 1 styck (22 kW)

Kundparkeringen

  • Type 2, kontakt, 2 stycken (22 kW)

Ladda ner appen "Tanka grönt"

Tanka Grönt är en gratis app som samlar information på ett och samma ställe om var man kan tanka olika drivmedel. Appen innehåller tankstationer för hela Sverige. Tillgång till miljöbränslen i kommunen är begränsad. Tanka biodiesel i form av HVO100 på OKQ8 i Tyresö.
Läs om Tanka grönt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fixa laddplats till flerbostadshus & Brf:er

Ett ökat antal bostadsrättsföreningar och fastighetsägare har upptäckt fördelarna med att erbjuda sina boende med laddplatser. Hos energi- och klimatrådgivningen kan man hitta guider och vägledningar hur man kan göra.
Information om laddplats till flerbostadshus Länk till annan webbplats.

Regler för elcyklar och elmopeder

Enligt de svenska bestämmelserna får elmotorn inte ge någon ytterligare kraft när hastigheten 25km/tim uppnåtts. Dessutom får effekten inte överstiga 250 watt. Elcyklar måste vara utrustade med "PAS" (Pedal Assistent System). Om elcyklar inte har PAS klassas de som mopeder och då krävs trafikförsäkring och att föraren bär hjälm. För mopeder finns två klasser (Klass I och Klass II) och det är samma klassning som gäller i hela EU.

För att underlätta cykling vintertid så satsar Tyresö på sopsaltning, nu kan du till exempel cykla från Krusboda till Stockholm på ett tryggare och lättare sätt.
cykelstråk som sopsaltas Länk till annan webbplats.

Pumpa däcken

En elcykel har en batterimotor som kan hjälpa till i uppförsbackar och i snömodd. Man får en hälsofrämjande cykeltur men slipper ändå komma fram svettig. Det finns 4 stycken luftpumpstationer i kommunen som underlättar för cykling i kommunen.

Sidan publicerad av: hallbarhet@tyreso.se
Senast uppdaterad: 15 november 2022