El- och miljöfordon

Allt fler skaffar elbil och elcykel.

Ladda elbilen i Tyresö centrum

I Tyresö centrum finns en snabbladdstation med två laddare och totalt fem laddkontakter för elbilar som är tillgänglig för alla. Två bilar kan ladda samtidigt. Din elbil laddas full på cirka en halvtimme. Det finns även två laddplatser på kundparkeringen.
Se om laddstationen och laddplatserna är ledigalänk till annan webbplats

Tanka fullt eller fyll på

Stationen i Tyresö kan användas av invånare, företag samt besökande, den är även viktig för kommunen som har köpt in många laddbara bilar. Att ladda bilen helt tar cirka 30 minuter. Under laddningen kan man uträtta ärenden i Tyresö centrum. Den som har bråttom kan välja att bara ladda bilen några minuter, för att "fylla på". Man får i mest el i början av laddningen.

Förnyelsebar el

Elen till stationen kommer dels från solceller på taket, dels från Vind-el från Lillgrunds vindkraftpark. Solcellerna producerar upp till 5,3 MWh per år vilket motsvarar 2 600 körda elbilsmil per år.

Teckna abonnemang hos Vattenfall

För att använda stationen behövs ett InCharge-abonnemang hos Vattenfall. Laddningen sker med hjälp av ett så kallat RFID-kort eller med en mobilapplikation. På InCharge:s hemsida kan du beställa abonnemang och läsa mer.
Teckna abonnemang hos InChargelänk till annan webbplats
länk till annan webbplats

Tillgängliga ladduttag

Snabbladdstationen

  • Chademo 2 stycken (50 kW)
  • Type 2, kontakt, 1 styck (22 kW)
  • Type 2 med fast kabel, 1 styck (43 kW)
  • CCS EU, 1 styck (50 kW)

Kundparkeringen

  • Type 2, kontakt, 2 stycken (43 kW)

Fixa laddplats till flerbostadshus

Ett ökat antal bostadsrättsföreningar och fastighetsägare har upptäckt fördelarna med att erbjuda sina boende med laddplatser. Hos energi- och klimatrådgivningen kan man hitta guider och vägledningar hur man kan göra.
Information om laddplats till flerbostadshuslänk till annan webbplats

Regler för elcyklar och elmopeder

Enligt de svenska bestämmelserna får elmotorn inte ge någon ytterligare kraft när hastigheten 25km/tim uppnåtts. Dessutom får effekten inte överstiga 250 watt. Elcyklar måste vara utrustade med "PAS" (Pedal Assistent System). Om elcyklar inte har PAS klassas de som mopeder och då krävs trafikförsäkring och att föraren bär hjälm. För mopeder finns två klasser (Klass I och Klass II) och det är samma klassning som gäller i hela EU.

För att underlätta cykling vintertid så satsar Tyresö på sopsaltning, nu kan du till exempel cykla från Krusboda till Stockholm på ett tryggare och lättare sätt.
cykelstråk som sopsaltaslänk till annan webbplats

Tillgång till miljöbränslen i kommunen är begränsad.

Fråga på din mack vad de erbjuder för miljöbränslen. Tankautomater för biogas saknas tyvärr i Tyresö.

Pumpa däcken

En elcykel har en batterimotor som kan hjälpa till i uppförsbackar och i snömodd. Man får en hälsofrämjande cykeltur men slipper ändå komma fram svettig. Det finns 4 stycken luftpumpstationer i kommunen som underlättar för cykling i kommunen.

Sidan publicerad av: Trafik- och miljöenheten
Senast uppdaterad: 30 juli 2020
Upp