Viktigt om e-tjänster och e-post!

Publicerad: 21 januari 10:29

Har du använt kommunens e-tjänster eller skickat e-post till kommunen någon gång mellan torsdag 16 januari kl 08.00 till och med måndag 20 januari kl 16.00? Då kan du behöva skicka om e-tjänsten eller e-postmeddelandet.

Behöver du skicka om? Läs mer här

Skräpplockardagar - projekt för skolor och förskolor.

För fjortonde året i rad är Tyresö kommun med i Håll Sverige rents skräpplockardagar. Anmälan för skolor, förskolor och föreningar öppnar den 31 januari 2020.

Skolan har en viktig roll för att lära ut grundläggande kunskaper som barn och ungdomar har nytta av. De som i unga år lär sig om nedskräpning, klimat och biologisk mångfald, får insikter som sitter livet ut. 

2019 deltog sammanlagt 690 647 i hela Sverige.

Rädda bina/skolmaterial (SO, NO, SV, SL,HKK)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Visa ert deltagande i Earth Hour

Engagera era barn/elever i Earth Hour. Vill ni ta upp frågan om klimat och biologisk mångfald på några enstaka lektioner med hjälp av WWFs material? Eller vill ni göra ett längre projektarbete där eleverna får en djupare förståelse för hur klimatet och biologisk mångfald hänger ihop? Vad kommer er förskola, skola eller fritidshem att göra för att engagera er?

Delta, och inspirera även andra att agera för en ljusare framtid.länk till annan webbplats

För eleverlänk till annan webbplats

Testa en måltid i matkalkylatornlänk till annan webbplats

Vinn en äventyrsdag

Sammanlagt vinner 5 klasser/avdelningar med max 25 elever/barn i varje en äventyrsdag i vår utlottning. Vi anpassar "äventyren" efter vinnarnas ålder.

Anmäl om ni vill ha chansen att vinna en äventyrsdag (gäller endast skolor och förskolor, max 25 deltagare från 4 år och uppåt). Du måste ange hur många klasser/grupper det är som vill delta i utlottningen, exempelvis klass 1C, 2C, 7A o.s.v. Vinnarna dras i slutet på vecka 18. Kontaktpersoner kontaktas så fort som möjligt när dragningen är klar.

Viktigt

Grottkrypardag
Anmäl er endast om ni vet att ni kan aktuella datum!

Upptäckardag
Anmäl hur många barn som kan vara med (över 4 år)

4 år - klass 1

Upptäckardag i Alby med små och stora djur 
Datum:
2019: Grattis förskolorna Bergfoten, Stimmet, Karlavagnen, Kryddan och Lek & Lär!
3 avdelningar med max 25 barn i varje vinner
I skogsbackarna finns många smådjur att upptäcka. Under dagen plockar vi växter och hämtar ägg vid Uddby gård till vår lunch (örtplättar och korv) som vi tillagar över öppen eld.

Klass 2 - 9

Grottkrypning i Klövberget
Datum:
2019: Grattis Tyresö skola 2A och Kumla skola 4C!
2 klasser med max 25 elever i varje vinner
Nedanför Klövberget ute på Brevikshalvön finns ett av Stockholmstraktens längsta grottsystem. I grupper om cirka 10 åt gången upptäcker vi de underjordiska gångarnas slingriga vägar. Under dagen bygger vi vindskydd, lagar mat (korv och hamburgare) över öppen eld och leker olika lekar.

 • Grottkrypning
 • Matlagning i grupp över öppen eld
Besök i Fornuddsparken vid kommunenes bikupor. Utlottning i Håll Tyresö rent

Besök Tyresös bikupor

Klasser/avdelningar har vid tre tillfällen möjlighet att i utlottning vinna ett besök vid kommunens bikupor i Alby, Fornudden eller vid Wättinge, passar åldrarna 5 - 10 år.
Anmäl i formuläret om du är intresserad. Viktigt att du även uppger hur många barn det är som ska delta.

2019: Grattis till förskolorna Kattfoten, Slottsvillan och Loket

Tips för biologisk mångfaldöppnas i nytt fönster

Så här går det till på er städdag

 • Ni städar utanför skolområdet (inte inne på skolområdet eller skolgården)
 • Separera metall i en hög/säck (underlättar när vi ska lämna säckarna till kretsloppscentralen)
 • Tänk på att säckarna inte får vara tunga så att de blir svåra att lyfta.
 • Löv, grenar, sten och dylikt är inte skräp och det tar vi inte emot.
 • Be barnen ta med sig handskar hemifrån.
 • Fotografera gärna under dagen och e-posta till Lotta

Prata om skräpet

Skräpplockning med barn är en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp.

Var uppmärksam på farligt skräp

Gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, döda djur och liknande bör en vuxen ta hand om. Vi rekommenderar att barn alltid har handskar när de plockar skräp. Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.

Följande skräp bör inte barn plocka:

 • Trasigt glas
 • Vassa föremål av trä, metall eller plast
 • Batterier
 • Medicinskt avfall (medicinflaskor, kanyler)
 • Olja, oljefat
 • Kondomer

Om ni hittar farligt avfall som bilbatterier, sprayburkar eller spillolja, låt en vuxen ta hand om det på ett aktsamt sätt och lämna det på en miljöstation. Kontakta din kommun om du inte har möjlighet att själv ta hand om det farliga avfallet.

Undvik vägar

Det kan vara lockande att plocka skräp längs våra bilvägar där det tyvärr ofta ligger en hel del skräp. Men vägstädning klassas som vägarbete och kräver särskild utbildning i bland annat trafiksäkerhet. Tänk på att vägområdet kan sträcka sig flera meter från vägen och inkludera både vägren och diken.

Besök kretsloppscentralen

Tyresös förskole- och skolklasser är välkomna på en 45-minuters guidad tur på kretsloppscentralen där barnen får lära sig om miljön och om vikten av att återvinna så mycket som möjligt. Barnen får se gamla möbler krossas sönder, hur maskiner pressar ihop trädgårdsavfall, var man samlar farligt avfall och höra varför just farligt avfall är så viktigt att samla in. Arbetar ni med miljön i skolan och vill ha en specialtur, så kan vi anpassa guidningen om du meddelar detta i god tid.

Skicka e-post till Lotta med information om önskat datum, skola/förskola årskurs/avdelning antal barn och pedagoger. Vi återkommer med guidningar i april 2020.

Besökare 2019

Fårdala åk 1, 50 elever
Strandskolan klass 1A, B och C
Stimmets särskola
Kardemummans förskola
Förskolan Lek och Lär
Tyresö Gymnasiesärskola
Hanvikens skola, klass FA, FB och FC
Sofiebergsskolan klass 3A och 3B
Fornuddens skola, åk 6.
Stimmets skola, åk 1
Loket avdelning Peter Pan
Gunghästen - Upptäckarna
Engelska skolan, klass 4 A - 4 E
Tyresö skola 2A + B
Farmarstugan förskola
Stimmet
Förskolan Kryddan
Tyresö Montessoriskola
Fårdala skola, 8 elever, 4 pedagoger
Hästhagens förskola
Strandskolan Åk 2

Besök vattentornet

Välkomna på en 40-minuters guidad tur om vattnets kretslopp. Vi dricker samma vattenmolekyler som dinosaurierna drack och det vatten som vi använder i dag är ett lån från kommande generationer. Jordens vatten förbrukas inte. Det lånas, används och återförs till vattnets eviga kretslopp.
Barnen får inte klättra upp i själva tornet eftersom industristandarden på trappstegen gör att de lätt ramlar emellan.
Vatten är med i kursplanerna för biologi, geografi och kemi i årskurs 4-6 och är en del av undervisningen.
Information till lärare och roliga lektionshandledningar.länk till annan webbplats

Skicka e-post till Lotta med information om önskat datum, skola/förskola årskurs/avdelning antal barn och pedagoger. Ni möter upp Bosse vid vattentornet, tänk på att det är en bit att gå uppför.

Besökare 2019

Tyresö Gymnasiesärskola
Sofiebergsskolan klass 3A och 3B
Engelska skolan, klass 4 B
Fornuddens skola, åk 6

För att anmälan till skräpplockardagarna ska vara "giltig" så måste du anmäla dig både till kommunen (denna sida) och till Håll Sverige rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Läs punkterna, sedan är du välkommen med din anmälan via länken nedan.

 1. Du anmäler i formuläret vilken dag vecka 17 eller 18 som ni vill plocka skräp och hur många ni kommer att vara.
  Städdagar 2019:
  Vecka 17: 23-25 april
  Vecka 18: 29 april samt 2 maj
 2. Vi levererar säckar till skolor och förskolor under vecka 15 - 16 till avtalad plats inom ert skolområde några dagar innan er skräpplockardag. Kontaktperson måste ha lämnat mobilnummer samt vara anträffbar vid överlämnandet av material.
 3. Ni plockar skräp i naturen/grönområden i närområdet runt (utanför) er skola eller förskola.
 4. Vi hämtar säckar på avtalad plats och tid (ev. på samma plats där vi lämnade säckar) samma dag på eftermiddagen eller morgonen efter er plockardag.
 5. Anmäl er även till "Håll Sverige rent". Dom för statistik över hur många som plockar skräp i varje kommun, och vi vill ju visa att vi är att räkna med, eller hur? Det är även de som skickar oss materialet som vi sedan delar ut till er (säckar och påsar).
Sidan publicerad av: Lise-Lotte Anglén
Senast uppdaterad: 21 januari 2020
Upp