Odla utan trädgård

Odla utan trädgård är ett projekt där kommunen lånar ut pallkragar och odlingslådor till odlingssugna medborgare som inte har en egen trädgård.

Bor du i lägenhet och längtar efter att odla dina egna grönsaker?

Kommunen har en stadsodling vid Wättingestråket som är väldigt populär, det finns inga lediga lådor för säsongen 2020, men du kan ställa dig i kö.

Odla utan trädgård Wättingestråket

Så går det till

Efter att du har anmält dig och skrivit på ett avtal blir du tilldelad en (numrerad) låda eller pallkrage. Det kostar ingenting att vara med, men som odlare skriver du under ett avtal där du bland annat förbinder dig till att ta hand om din odling under hela säsongen.

Lådorna passar för såväl blommor som bär och grönsaker. Kommunen står för jord, vatten och en kompost i anslutning till lådorna. Fröer, gödsel, verktyg etcetera står odlarna själva för.

Ställ dig i kö för att odlalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Odla utan trädgård Wättingestråket

Fördelarna med odling

Fördelarna är många. Forskning visar att odling har en positiv koppling till människans hälsa. Den bidrar till ett bättre klimat, en ökad biologisk mångfald och ett kretsloppstänk. Samtidigt kan odling höja livskvaliteten genom att den bidrar till ett mer trivsamt och socialt samhälle med nya mötesplatser för människor. 

Sidan publicerad av: Lise-Lotte Anglén
Senast uppdaterad: 16 september 2020