Gratis vedkubbar och stockar
Du kan hämta gratis kubbar och stockar från kommunens avverkningar från olika skötselinsatser i Tyresö. Nu har vi lagt ut det sista vi har. Du kan hämta det vid Långsjövägen 42 och Strandallén 6.
Vi har under våren fyllt på med virke från avverkningar i olika skötselinsatser inom Tyresö. Både färdigsågade kubbar eller hela stockar. Nu har vi lagt ut det sista för säsongen.
Du behöver transportera, torka och hugga upp veden själv, hugg inte upp veden på hämtningsplatsen.
Tips för din egen säkerhet:
- Använd lämpliga arbetskläder, skyddsskor och varselväst
- Var alltid minst två personer
- Uttagsmängden av ved ska vara anpassad för privat eget bruk
- Avstå från besök vid överfull hämtningsplats
- Avstå från besök vid storm eller risk för halka.
Elda bara med torr ved – tips och råd
- Det går åt ungefär dubbelt så mycket färsk ved som torr ved, för att få ut lika mycket värme. Utsläpp av tjära blir dessutom bara en tiondel med torr ved.
- Vill man ha torr och fin ved att elda med till vintern så gäller det att planera. Att hugga veden mellan november och mars är bra för på så sätt undviker man savstigningen då fukthalten i träet ökar. Förr sa man att “Ved ska klyvas före påsk” eftersom veden då hinner ligga på tork under våren och sommaren. Så en god idé är att kapa och klyva veden när snön har smält bort, någonstans runt mars – april.
- Om det har varit en riktigt torr vår så kan man elda med veden redan kommande vinter. För att veden ska vara ordentligt torr så brukar det bästa ändå vara att låta den torka två vårsäsonger. Fukthalten i rå ved ligger runt 50 procent. Om den ska räknas som torr och fin så ska fukthalten ner till 20 procent.
- En bra tumregel att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvt år och gärna ett år. Under den tiden hinner vedens fukthalt reduceras från runt 50 procent som färsk till runt 15–20 procent.
Nedan kan du läsa vilket träslag som passar bäst att elda vid olika tillfällen.

Elda med rönn
Utger mycket härlig värme och mindre aska. Rönnen brinner lugnt och jämt och avger rikligt med glöd utan att spraka. Rönn passar därför utmärkt både i öppen spis och i kamin. Träslaget anses tillhöra den allra “finaste veden”, vilket innebär att den ger bäst värme i förhållande till sin volym.
Elda med bok
Träslaget som passar både i öppen spis, kamin eller kakelugn. Bokveden brinner lugnt och länge och ger god värme. Boken är dock ett tungt träslag och behöver därför torka ett par år innan det ska in i brasan.
Elda med ask
Stora fördelar med träslaget ask är att även fuktig ved kan brinna och ger mindre aska. Träslaget brinner länge och har en mycket bra värmeförmåga. Passar både till vedspis och kamin. Kan dock vara lite svår att klyva.
Elda med asp
Asp ger måttligt med värme, används till att göra tändstickor. Ger inte så mycket värme men veden är lätt att elda och asp brinner stadigt med lugn låga.
Elda med lönn
Värmer bra och ger en mycket fin glöd. Anses av många vara det perfekta valet för brasved.
Elda med björk
Den i särklass vanligaste veden som går att köpa. Passar särskilt bra i öppna spisar i och med att den inte sprätter iväg gnistor och glöd ut på golvet. Den är även mycket passande för annan eldning. Björkens näver är lätt att få fyr på och sätter bra fart på elden.
Elda med gran
Fungerar bäst i en insats eller kamin. Gran är lätt att elda och ger snabbt värme men ger ingen riktig glödbädd. Är ett bra komplement att elda tillsammans med till exempel björk. Veden brinner bra men gran knäpper och slår gnistor så den bör helst eldas bakom stängda luckor.
Elda med tall
Tall som inte fått torka ordentlig är mycket svår att elda men torr tall brinner med stor låga, ger mycket ljus och en jämn förbränning. Barrved innebär gnistbildning så gnistskydd eller luckor som går att stänga är att föredra. Tall kan med fördel användas för att få igång en brasa.
Elda med ek
Till kaminen som ska ge värme. Ek ger förträfflig ved med högt brännvärde, men garvsyran kan skada plåt i eldstad och rökkanal. Därför behöver ekveden torka länge, gärna mer än två år.
Hitta på sidan