Tyresta nationalpark och naturreservat
I Tyresö och Haninge finns den största och finaste urskogen söder om Dalälven, gott om vandringsleder och attraktiva rastplatser. Gammelskogen har en särpräglad skönhet och är en fristad för många ovanliga växt- och djurarter. Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden.
Karta över reservatet och nationalparken (sverigesnationalparker.se) Länk till annan webbplats.
I Tyresta nationalpark finns en stor biologisk mångfald tack vare att skogen har fått vara skog under en väldigt lång tid.
Naturen i reservatet
I Tyresta har skogarna behållit sin karaktär av urskog. Här finns träd av olika åldrar och trädslag. Främst gran och tall med inslag av lövträd som asp och al. Många åker till Tyresta för att strosa i skogarna efter svamp, exempelvis kantarell, karl-johan och andra soppar. Växtlivet i Tyrestas barrskog är dock karaktäristiskt artfattigt, medan mångfalden av mossor, lavar och svampar är stor.
Djurlivet
Tyresta har ett stort och mångfaldigt djurliv, i skogarna syns ofta älgar och rådjur. Om du har tur kan du kanske även skymta lodjur och mård. Det finns även mycket tjäder i skogarna och på 2000-talet har även bäver och vildsvin etablerat sig. Man kan ofta se spåren efter vildsvinen som letar efter rötter, svamp, frön och insekter i marken. Nationalparken är kanske allra mest känd för sina olika arter av ugglor och hackspettar. Vanliga fåglar i området är också rödhake, lövsångare och bofink.
Vattendjuren består av salamandrar, grodor och paddor och i skog och mark syns ofta både snok och huggorm (både med det typiska zickzackmönstret och den helt svarta formen). Även den mer ovanliga hasselsnoken har rapporterats några gånger.
Nationalpark sedan 1993
Tyrestaskogen uppmärksammades första gången 1929, i samband med att den dåvarande ägaren Ivar Kreuger planerade stora avverkningar. Avverkningarna stoppades och 1936 övertygades Stockholms stad om vikten av att köpa skogen i syfte att bevara den för framtiden.
1948 köptes även den angränsande Åvafastigheten. Under 1970-talet föreslogs att urskogsdelen skulle bli naturreservat. En kraftig opinion mot avverkningar i slutet av 1970-talet växte fram. 1986 avsattes området Tyresta-Åva som naturreservat efter att varit ett interremistiskt reservat i sex år. 1993 invigdes Tyresta nationalpark som består av urskogsdelen av det tidigare naturreservatet Tyresta-Åva plus tillkommande delar i Tyresö och Haninge kommuner. Tyresta naturreservat bildades samma år.
Branden i Tyresta
I augusti 1999 brandhärjades Tyresta nationalpark. Den svårsläckta branden omfattade 450 hektar (cirka 20 procent av nationalparkens yta) och tog drygt en vecka att släcka. Branden påverkade starkt naturen och idag är området fyllt av silvriga tallskelett, samtidigt som man ser grönskande ungträd av tall, björk och asp. Det finns en led över brandområdet.
Värt att besöka
I området Spirudden-Stavholmen finns ett rikt fågelliv. Området ingår i landskapet kring Åva.
Läs mer om Spirudden-Stavholmen
I södra delen av nationalparken ligger den gamla mjölnarbostaden Stensjödal med vacker vandringsled runt Stensjön.
På Ängsudden kan du njuta av blommande backar och lövlundar.
Övre kärret är ett anlagt våtmarksområde med många intressanta fåglar och växter.
I Tyresta nationalpark är tältning/övernattning och eldning endast tillåten vid eldrastplatserna. I naturreservatet som omger nationalparken får du tälta max två dygn, men endast elda/grilla på iordningsställda eldrastplatser.
Från Tyresö kan du ta dig till Tyresta naturreservat från Gammelström, Nyfors och från Alby. Till huvudentrén och Tyresta by i Haninge kan du åka med kollektivtrafik. Till Tyresta nationalpark finns det flera entréer i Tyresö.
Naturreservatet bildat år
Invigdes den 13 september 1993
Areal
Nationalparken: 1964 hektar, varav 90 hektar är vattenområden.
Naturreservatet: 2730 hektar, varav 330 hektar är vattenområden.
Naturreservatsförvaltare
Tyresö kommun
Markägare
Nationalparken: Naturvårdsverket (staten)
Naturreservatet: Stockholms stad
Hitta på sidan