Earth Month

Tyresö kommun uppmärksammade Earth Month 2021. Under månaden tipsade vi på Instagram om vad vi alla kan göra för att minska vårt klimatavtryck och hjälpas åt för att nå klimatmålen för en hållbar planet.

Earth Month logo Tyresö

Klimatmål

För att nå klimatmålen om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader behöver vi alla hjälpas åt! På Tyresö kommun kommer vi att ägna Earth Month åt att uppmärksamma de utmaningar vi står inför och vad vi själva kan göra för att minska vårt klimatavtryck och bidra till en hållbar planet.

Utlottningen av Tyresö-upplevelser avslutad

Under Earth Month pågick en utlottning av fina Tyresö-upplevelser. Utlottningen är nu avslutad och vinnarna har meddelats via e-post.

Hemestertips från klimattävlingen 2021

Tyresta gå de fina lederna, se sjöar, bävrar och urskog. Plocka svamp och bär och gå Fornborgsslingan.

Klövberget och dessa grottsystem är ett äventyr för stora som små.

Alby ha picknick, bada, spela discgolf, nyttja utegymmet, gå GPS-quizen. Gå till Uddby gård och besök djuren och ut på Notholmen där du kan bada, sola på en klippa och ta en fika.

Besök Rundmars gård, Tyresö slott och kyrka och ta dig upp till Telegrafberget. Besök Nyfors en tidig morgon eller sen kväll.

Bada, cykla, naturcampa, fiska, fågelskåda eller grilla vid några av kommunens grillplatser.

Hyr en roddbåt, kanot eller kajak och ta dig runt i Tyresös sjösystem eller ända ut till Härsö, Ägnö, Lura ström, Kalvfjärden och Ällmorafjärden.

Promenera runt Långsjön, Öringesjön, strosa i våra naturreservat och gå Sörmlandsleden. Varför inte ta en Tyresökarta och ge dig ut?

Bibliotekets digitala aktiviteter. Under loven har det arrangerats bokjakter och sms-utmaningar som alla barn får vara med på, inte bara de från Tyresö.

Gå de olika pilgrimslederna som utgår från Tyresö kyrka. Finns i olika längder och bra markerade. Ta med matsäck och hitta din egen klippa eller skogsdunge att fika i.

Storkällans kapell upptäckte jag i år. Där finner man lugn, frid och värme när man kliver in och omsluts av skogen. Där finns tid för reflektion och återhämtning.

I höstas gick vi ner till Erstavik och tittade på dovhjortar i brunst. Hjortarnas brölande hörs på långt håll och det är häftigt att höra. Plötsligt kliver den största hjorten in på arenan och det blev dags för de mindre hjortarna att fly eller slåss. Ett fantastiskt skådespel som skapar spänning bara några minuter bort.

Att gå eller cykla från Krusboda till Tyresö slott är en fantastiskt fin tur: Från Krusboda via grönområdena i Alby friluftsområde och bondgården Uddby gård, in på Prästgårdsvägen genom Gimmersta, höger in på Apelvägen och in på Kyrkvägen, förbi Snusbullraeken och fram till slottet, kyrkan och bygdegården.

Varje sommar tar jag barnen på en dagsutflykt till olika lekplatser på antingen cykel eller gångavstånd. Vi cyklar eller går till olika lekplatser som finns i kommunen. det packas ner matsäck och fika samt mycket vatten. Vi stannar mellan 45-60 minuter på varje lekplats, men det härliga är inte bara lekandet på lekplatsen utan även vägen mellan lekplatserna. Det blir mycket prat och kvalitativt umgänge med familjen mellan lekplatserna. Det blir många frågor från barnen om allt de ser i kommunen, om de olika statyerna, om fåglarna som flyger, om husen som byggs, om blommorna som växer på ängarna.

Vid 1900-talets början byggdes en rad skyttevärn och anläggningar för skydda Stockholm mot fientliga anfall, det så kallade Fasta försvaret, även kallat Korvlinjen.
Gå eller cykla runt Långsjön. Starta vid Gudö och gå längs Gudöån och längs Långsjön, stanna sen vid Gammelström och ta en fika och titta på strömmen och unika fåglar. Promenera sen längs Långsjön på andra sidan och gör ett besök uppe vid Måndalsfortet. Riktigt coolt och hemligt. Ett historiskt konstverk undangömt i skogen.
Packa ryggsäcken med något gott och varmt, kom ihåg ficklampan. Ta dig till Måndalsfortet i Trollbäcken, tänk att du befinner dig i en svunnen tid där du helst inte skall bli upptäckt. Ät din picknick i nåt av forten eller under en gren i den stora härliga skogen! Ta dig sen en skön promenad längs ån hemåt. Njut o fantisera mera!

Måndalsfortet Länk till annan webbplats.

Korvlinjen - norra och södra fronten Länk till annan webbplats.

Fasta försvaret

Minska ditt avtryck – gör ett gott intryck

Allt vi människor gör har en inverkan på miljön på något sätt. Om alla levde som vi i Sverige lever, skulle det behövas cirka 4 planeter. Att mäta sitt personliga klimatavtryck kan vara början till att göra förändringar för att minska sitt avtryck – och göra ett gott intryck. Därför hoppas vi att du tar tillfället i akt att göra detta under Earth Month. Ofta handlar det om att förändra små saker i vardagen, som att köpa grönsaker i säsong eller ta cykeln till jobbet. Uppmana släkt, vänner och kollegor att göra samma sak och utmana varandra att minska ert avtryck.

Uppnå mer klimatnytta med appen Deedster
Deedster är en app som mäter ditt klimatavtryck utifrån din livsstil och din konsumtion, utvecklad av WWF och Svenska miljöinstitutet.

Ladda ner appen via Google Play Länk till annan webbplats.

Ladda ner appen via iTunes Store Länk till annan webbplats.

Ät klimatsmart

Testa din måltid med WWFs Matkalkylator för att enkelt förstå matens klimatpåverkan. Vad påverkar mycket? Vad påverkar lite? Hur ligger min måltid till? Det går snabbt att se om måltiden du tänkt äta håller sig inom planetens gränser för klimat. Att fler måltider lagas och äts inom klimatbudgeten för mat, är ett gott sätt att bidra till en mer hållbar planet.

Matkalkylatorn Länk till annan webbplats.

Ett sätt att göra skillnad och minska sin klimatpåverkan är genom valet av mat.

Tips om hur du äter mer klimatsmart Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilka fiskar är OK att äta? Välj grönt i WWF fiskguiden nästa gång du köper fisk, så undviker du utfiskning och hjälper fiskbestånden att fortsätta leva. Fiskguiden finns även som app.

Fiskguiden Länk till annan webbplats. 

Ät mindre men bättre kött
Nästa gång du är i butiken för att handla kött, kolla in köttguiden för att göra det mest hållbara valet. Köttguiden finns även som app. 

Ladda ner Köttguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att välja vego är bra, men en del vegetarisk mat bör du undvika, till exempel det som flugits hit. Hur är det till exempel med mandeln och avokadon?

Läs vegoguiden Länk till annan webbplats.

Folder med de bästa recepten för en levande planet och som håller dig inom ramen för din klimatbudget. Recepten är framtagna av stjärnkockar, matbloggare och andra profiler inom mat-Sverige.

Hitta ditt favorittips! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att äta är livsviktigt och gott – men idag äter vi inte hållbart. Maten vi äter orsakar stora klimatutsläpp, övergödning, minskad biologisk mångfald och utarmning av jordens resurser.

Pdf med tips om hur du gör skillnad genom dina matval , 699.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Handla mer hållbart

Allt du köper lämnar ett avtryck på planeten. De kläder och textilier som vi förbrukar varje år i Sverige orsakar åtta gånger mer växthusgasutsläpp än alla våra flygresor till Thailand. Du som konsument har makten att påverka politiker och företag att fatta rätt beslut för planeten. Du kan redan idag börja minska din miljöpåverkan från konsumtion.

Pdf med tips om hållbar shopping , 311.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Hemestertips

Geocacha med hela familjen

Ladda ner geocaching-appen gratis och sök efter dessa små ”skatter” i både natur och gatumiljö. Man får se nya platser och ofta lära sig något om platsen, ibland historiska fakta och ibland en extra vacker plats eller en rolig historia om platsen. Det finns många geocacher i Tyresö, kolla var närmaste är! Både barn, tonåringar, vuxna och gamla kan roa sig med detta och frisk luft, motion och social distansering ingår i konceptet automatiskt! 

Cykla eller vandra i Tyresta

Ta en cykeltur till grillplatsen och vindskyddet vid Långsjön i Tyresta. Från Alby friluftsgård via Nyfors är det fin cykelvänlig väg som även små ben orkar. En kortare promenad från parkeringen Mörkdalen, eller en riktig långtur om man går från Alby, är grillplatsen vid Luraström. Perfekt tältplats, man kan fiska, bada och grilla. Barnen kommer aldrig vilja åka hem!

Dra upp braxen

Köp fiskekort och upptäcka olika insjöar i kommunen.

Slå badrekord

Bada i så många vattendrag som möjligt! Tyresö är full av sköna svalkande bad. Vi brukar bada i Barnsjön, Kumla badet, Tyresö strand, Brevik etc. beroende på om vi önskar vara mer själva eller med andra. Underbart!!

Upptäck skärgården

Ta båten från Trinntorps brygga ut till en skärgårdsö, för bad och upptäcktsfärd.

Paddla dig fram

Hyr kanot eller kajak och far genom Gudöån och Långsjön, ner till Gammelström.

Häng i slottsparken

Gå en promenad i Tyresö slottspark och titta på de fina stenpärlorna och den vackra ön Notholmen. Barnen kan leta Pokémon och springa över broarna. Man kan se olika träd i den Engelska parken, leta efter bäverhyddor i bäckarna och fågelskåda. Avsluta med att fika i slottet.

Softa och kolla småkryp

Vi brukar ta oss ned till de fina böljande hagarna norr om Alby friluftsgård (mellan Alby och Kolardammarna). Hitta en fin plats och lägg ut filten eller häng upp hängmattor. Vi brukar läsa, kolla smådjur och såklart fika! Många sköna timmar i lövskugga en varm sommardag.

Upplev äventyr på Klövberget

Ta bussen till Klövberget på Brevik. Vandra genom vacker skog, njut av enastående utsikt, ta ett dopp i havet, klättra på klippor, kryp i grottor och njut av medhavd matsäck vid en av de fasta grillplatserna.

Hemester i Stockholmsområdet

Är du sugen på att röra dig lite längre, har våra tävlande lämnat tips även på deras bästa utflykter i regionen. Här är ett litet urval:

En vandringsled i veckan

Gå på en vandringsled i veckan. Välj en ny varje gång och börja med angränsande kommuner: Nacka, Värmdö, Haninge. Tips att ladda ned appen Naturkartan och välj fritt.

Sidan publicerad av: Lise-Lotte Anglén
Senast uppdaterad: 22 september 2021