Earth Month 23 mars – 22 april

Tyresö kommun uppmärksammar Earth Month. Under månaden tipsar vi på Instagram om vad vi alla kan göra för att minska vårt klimatavtryck och hjälpas åt för att nå klimatmålen för en hållbar planet.

Earth Month logo Tyresö

För att nå klimatmålen om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader behöver vi alla hjälpas åt! På Tyresö kommun kommer vi att ägna Earth Month åt att uppmärksamma de utmaningar vi står inför och vad vi själva kan göra för att minska vårt klimatavtryck och bidra till en hållbar planet.

Vi uppmärksammar Earth Month på vår Instagramsida @tyresokommunlänk till annan webbplats

Delta i utlottningen av fina Tyresö-upplevelser

Ge ett klimattips och svara på några frågor så är du med i utlottningen av fina upplevelser i vårt vackra Tyresö. Tävlingen pågår under hela Earth Month fram till den 22 april.

Minska ditt avtryck - gör ett gott intryck

Allt vi människor gör har en inverkan på miljön på något sätt. Om alla levde som vi i Sverige lever, skulle det behövas cirka 4 planeter. Att mäta sitt personliga klimatavtryck kan vara början till att göra förändringar för att minska sitt avtryck – och göra ett gott intryck. Därför hoppas vi att du tar tillfället i akt att göra detta under Earth Month. Ofta handlar det om att förändra små saker i vardagen, som att köpa grönsaker i säsong eller ta cykeln till jobbet. Uppmana släkt, vänner och kollegor att göra samma sak och utmana varandra att minska ert avtryck.

Uppnå mer klimatnytta med appen Deedster
Deedster är en app som mäter ditt klimatavtryck utifrån din livsstil och din konsumtion, utvecklad av WWF och Svenska miljöinstitutet.
Ladda ned appen via Google Playlänk till annan webbplats eller iTunes Storelänk till annan webbplats

Ät klimatsmart

Testa din måltid med WWFs Matkalkylator för att enkelt förstå matens klimatpåverkan. Vad påverkar mycket? Vad påverkar lite? Hur ligger min måltid till? Det går snabbt att se om måltiden du tänkt äta håller sig inom planetens gränser för klimat. Att fler måltider lagas och äts inom klimatbudgeten för mat, är ett gott sätt att bidra till en mer hållbar planet.
Matkalkylatornlänk till annan webbplats

Ett sätt att göra skillnad och minska sin klimatpåverkan är genom valet av mat.
Tips om hur du äter mer klimatsmartlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vilka fiskar är OK att äta? Välj grönt i WWF fiskguiden nästa gång du köper fisk, så undviker du utfiskning och hjälper fiskbestånden att fortsätta leva. Fiskguiden finns även som app.
Fiskguidenlänk till annan webbplats 

Ät mindre men bättre kött
Nästa gång du är i butiken för att handla kött, kolla in köttguiden för att göra det mest hållbara valet. Köttguiden finns även som app. 
Ladda ner Köttguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Att välja vego är bra, men en del vegetarisk mat bör du undvika, till exempel det som flugits hit. Hur är det till exempel med mandeln och avokadon?
Läs vegoguidenlänk till annan webbplats

Folder med de bästa recepten för en levande planet och som håller dig inom ramen för din klimatbudget. Recepten är framtagna av stjärnkockar, matbloggare och andra profiler inom mat-Sverige.
Hitta ditt favorittips!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Att äta är livsviktigt och gott – men idag äter vi inte hållbart. Maten vi äter orsakar stora klimatutsläpp, övergödning, minskad biologisk mångfald och utarmning av jordens resurser.
Pdf med tips om hur du gör skillnad genom dina matval

Handla mer hållbart

Allt du köper lämnar ett avtryck på planeten. De kläder och textilier som vi förbrukar varje år i Sverige orsakar åtta gånger mer växthusgasutsläpp än alla våra flygresor till Thailand. Du som konsument har makten att påverka politiker och företag att fatta rätt beslut för planeten. Du kan redan idag börja minska din miljöpåverkan från konsumtion.
Pdf med tips om hållbar shopping

Sidan publicerad av: Lise-Lotte Anglén
Senast uppdaterad: 15 april 2021