24 april 2019

Charlottas krönikor

Vi följer deltagaren Charlotta Schönberg i med- och motgångar på väg mot en mer klimatsmart vardag.

Charlotta Schönberg - klimatkåsör

Morgontidningen kommer med en bilaga om hållbarhet, med artiklar om energieffektivisering och miljöengagemang. Det erbjuds hopp om vår existens även om vi människor är genetiska motståndare till förändring, säger forskarna.

För två månader sedan klev jag in på BeChange-kursen med ambitionen att se vad jag kan ändra på i mitt liv för att leva mer hållbart. På kursen träffar jag inspirerande människor från hela Stockholmsområdet som kör gas- eller elbil, komposterar, plastbantar, äter vegetariskt eller helt enkelt bara funderar över vad de kan göra för att minska sitt koldioxidutsläpp. ”Jag måste kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjorde nåt när krisen knackade på dörren” förklarar en pappa.

Hemma börjar vi laga vegetarisk mat. I början är det svårt att hitta på rätter – kokt potatis med rivna morötter och sallad känns inte så kul. Med hjälp av biblioteket (superbra utbud av kokböcker) och google och nötter, frön och sköna kryddor har vi fått en helt ny repertoar av middagar. ­Inspirerad av att jag faktiskt kan laga annat än ”kött och potatis” tänker jag att borde kunna ändra fler saker. Jag dricker till exempel alldeles för mycket kaffe, det blir lätt fem espresso före lunch och en massa mjölk till det. Lika bra att lägga av helt, tänker jag och börjar trappa ner för att till slut vara helt utan kaffe.

Jag känner mig inspirerad – kan jag ändra kosten på ett par månader så måste jag kunna ändra på andra saker också. Förändringens tid är här.

Charlotta Schönberg

Att flyga måste man väl unna sig, tänker jag? Nu när jag äter ­vegetariskt, reser kollektivt och sopsorterar?

När vi på BeChange-kursen får uppgiften att göra en "klimatkoll” på hur mycket koldioxid vi genererar håller jag ärligt talat på att trilla av stolen. Jag, liksom många andra, älskar att resa (det är ju så mörkt och kallt här) och jag har gärna rest långt. Men aldrig hade jag trott att flyget skapade sådana mänger med klimatförstörande oxider. Jag måste äta vegetariskt och kompostera i århundraden för att väga upp för de koldioxidut­släppen!

Flygskammen växer sakta inom mig när jag funderar över de chica weekendresor som jag drömmer om. Det kanske är dags att upptäcka sin omgivning med tåg istället? En båttur till Åland i sommar, eller båtluff i Stockholms skärgård kanske? Inga språkproblem eller semestermagar att bekymra sig om.

Passande nog läser jag nästa dag att Åland är hett nu med fantastiska lokala matproducenter, soligt väder och underbar natur. En lista upprättas – vad vill vi ha ut av semestern? En dotter vill äta croissanter (görbart på Åland), en annan surfa (får kolla det – annars kanske man får SUP:a istället). Maken vill se nåt nytt (check på den). Det låter som vi skulle kunna få ihop det utan flyg!

Men ska jag leva hållbart vill jag göra det ordentligt. Vad kan vara mer hållbart än att dela på ­saker? Istället för att mitt boende står tomt på semestern kan ju någon på Åland använda det medan jag bor i deras hem. Lösningen stavas ”hembyte”. Det är lätt att gå med, några knapptryckningar på sajten Homeexchange.com och jag är medlem. Nu kan jag surfa runt och matcha med någon på Åland som vill leva Stockholmsliv några veckor i sommar (För en Hemnet-junkie är det här underbart).

Jag har en bra magkänsla – vi löser semestern utan flyg. Det här är ju kul!

Sidan publicerad av: Lise-Lotte Anglén
Senast uppdaterad: 3 juli 2019
Upp