Tomtkarta

En tomtkarta är en ritning som visar fastigheten (tomten), dess byggnader och omgivningen ovanifrån.

På den ska du rita ut alla planerade förändringar och måttsätta dem för att vi ska förstå vad du planerar att göra. För att kunna göra en tomtkarta behöver du först ett kartunderlag. Vilken typ av kartunderlag du behöver beror på vad du ska bygga.

I vissa fall räcker med att du själv skapar en enkel tomtkarta, utifrån kommunens webbkarta. Med hjälp av den kan du skapa en enkel karta som visar fastighetsgränser, fastighetsbeteckningar, byggnader, vägar, vägnamn, adressnummer med mera.

En tomtkarta kan vidare användas

  • Om du behöver skicka kartunderlag till andra myndigheter, som till exempel Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.
  • Om du skall riva något på din fastighet.
  • Om du skall ansöka om strandskyddsdispens
  • I vissa fall när du skall utföra en fasadändring, till exempel om du skall sätta upp en markis.

Skriv ut en tomtkarta

  1. Öppna kommunens webbkarta.
  2. Leta upp aktuell fastighet genom att skriva in adressen i sökfältet till höger i kartfönstret. Klicka på pilen bredvid ”adress” i det blå fältet nedanför sökrutan för att se sökträffar, klicka på adressen. Din sökträff visas i kartan markerat med en röd cirkel.
  3. Zooma in aktuell fastighet efter behov genom att först klicka på förstoringsglaset i menyfältet ovanför kartan och sedan klicka på fastigheten i kartan.
  4. Klicka på skrivaren i menyfältet ovanför kartan. Välj om du vill ha utskriften liggande eller stående. Klicka på Skriv ut, ett nytt webbfönster öppnas där du väljer ”hämta”. Skriv ut din karta.
Sidan publicerad av: karta@tyreso.se
Senast uppdaterad: 12 juni 2023