Närsortera förpackningar
Under 2026 ska närsortering (fastighetsnära insamling) av förpackningar, införas för alla hushåll i Sverige. Senast 1 januari 2027 ska alla kunna sortera ut förpackningar på ett enkelt sätt nära hemmet.

Enklare att sortera – mer kan återvinnas
Syftet med förändringen är att öka återvinningen av förpackningar. Även om vi är duktiga på att återvinna i Sverige så är det cirka en tredjedel av innehållet i restavfallspåsen idag som är förpackningar. Material som skulle kunna återvinnas till nya produkter men istället går till förbränning.
Att det blir närmare sänker tröskeln för att sortera – det blir lättare att göra rätt. Erfarenheter visar att insamling nära bostaden leder till att fler förpackningar sorteras ut och kan materialåtervinnas i stället för att hamna i restavfallet.
Vad ska sorteras?
Följande avfallslag ska sorteras nära hemmet, utöver mat-och restavfall:
- Papperförpackningar
- Plastförpackningar
- Glasförpackningar (färgat och ofärgat)
- Metallförpackningar.
För småhusägare med egna kärl
För villa, en- och tvåbostadshus eller fritidshus.
För fastighetsägare och boende i flerbostadshus
För flerbostadshus, grupphus eller bostadsrätter med hushåll som har gemensam avfallslösning.
För samfälligheter
För radhus, kedjehus eller parhus som tillhör en samfällighet och har egna kärl eller gemensam avfallslösning.
Generella frågor och svar om närsortering
Närsorterat innebär att sorterade förpackningar hämtas från samma plats eller i nära anslutning till ditt mat- och restavfall.
Enligt ny lagstiftning ska alla hushåll i Sverige senast 1 januari 2027 ha möjlighet att lämna sina förpackningar nära sin bostad. Syftet är att göra det enklare för dig att sortera och att mer material ska kunna återvinnas.
Läs mer om bakgrund till beslutet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ja, alla måste sortera ut sitt avfall för återvinning enligt lag.
Återvinningsstationerna kommer finnas kvar för bland annat skrymmande förpackningar. Kommunen arbetar med att utveckla återvinningsstationerna för att kunna samla in andra fraktioner.
Kostnaden för förpackningsinsamlingen kommer att ingå i avgiften för avfallsabonnemanget. Generellt sett är det producenterna som sätter förpackningar på marknaden som ska ta den största kostnaden för insamlingsarbetet och målet är att det helt finansieras av producenterna. Det kan dock ta några år innan ersättningsnivåerna helt täcker kostnaderna och kommunen har rätt att ta ut mellanskillnaden via taxan.
Flerbostadshus, grupphus eller bostadsrätter som har gemensam avfallslösning anlitar och betalar någon av kommunens upphandlade entreprenörer och får sedan en delvis ersättning av kommunen. Fastighetsägaren behöver också göra plats för behållare för samtliga förpackningsslag och står för övriga kostnader.
Taxa för avfallshämtning 2026 beslutas senare under 2025, först då blir det klart exakt vad kostnaden blir för hushållen.
En förpackning är en produkt med syfte att innehålla, skydda eller presentera en vara.
Förpackningar måste sorteras ut och är gjord av:
- Papper
- Plast
- Metall
- Glas, färgat och ofärgat.
Allt som inte är en förpackning förstör återvinningsprocessen, till exempel dricksglas, plastleksak och stekpanna.
Behöver förpackningarna rengöras noggrant?
Nej, många förpackningar räcker att bara tömma och skölja ur. För att slippa lukt och kladd hemma är det förstås en bra idé att rengöra noggrannare.
Äter inte transporten upp miljönyttan med
återvinningen?
Nej, den miljöbelastning som uppstår av transporter motiveras mångfalt av de miljövinster som uppnås av materialåtervinning.
Blandas inte allt ändå ihop?
Inget av det som läggs i behållarna på återvinningsstationerna blandas ihop, utan allt skickas separerat till återvinning av respektive materialslag.
Färgat och ofärgat glas, lastbilen lägger
väl ändå allt tillsammans?
Det kan se ut som om allt blandas ihop, men de lastbilar som hämtar glasförpackningarna och flaskorna har två fack på flaket, ett för färgat och ett för ofärgat.
Soporna sorteras väl i efterhand, så jag
kan slänga allt i samma?
Om du slänger dina förpackningar i avfallspåsen eldas de upp istället för att återvinnas.
Förpackningar som består av flera olika
material går väl inte att återvinna?
Många förpackningar består av olika material, såsom kartong, en plasthinna på insidan och ibland en plastkork längst upp. Plasthinnan skiljs åt från kartongen i
återvinningsprocessen. Förpackningen ska därför sorteras som pappersförpackning, medan den löstagbara plastkorken hör hemma hos de andra plastförpackningarna.
Vad innebär källsortering?
Källsortering innebär att man sorterar och separerar sitt avfall där det uppstår, det vill säga där källan till avfallet är.


Sorteringsguiden hjälper dig att sortera rätt
Om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall så kan du alltid ta hjälp av Sorteringsguiden.