Matavfall

Matrester innehåller massor av energi och näring. Om du slänger det tillsammans med restavfallet går värdefullt material upp i rök. Det viktigaste är självklart att äta upp maten, men av det som ändå blir över kan vi producera värdefull biogas och biogödsel.

Du slänger väl inte mat i onödan?

Varje år slängs cirka 95 kilo mat per person i Sverige (Naturvårdsverket 2020). Av det uppskattas en tredjedel vara mat som skulle kunna ätas. Bara i Tyresö innebär det tusentals ton matavfall varje år. Det bästa är att äta upp maten du köper, då sparar du både på miljön och pengar.

I butiken:

  • Planera dina inköp, och köp inte mer än vad du tror att du kommer äta upp.
  • Om du vet att du ska äta en vara snart, köp den med kort bäst-före-datum.
  • Undvik kundsläpp, det vill säga att lägga tillbaka varor på fel hylla i butiken.
  • Försök handla årstidsanpassat. Mat som producerats under sin rätta årstid håller i regel längre

I hemmet:

  • Förvara maten på rätt plats och i rätt temperatur, då håller den längre. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida ”Förvara maten rätt”
  • Töm förpackningar ordentligt
  • Tänk på att bäst-före-datum är satt med marginal. I verkligheten håller maten betydligt längre
  • Gå regelbundet igenom vad som finns i kylen, frysen och skafferiet och planera för att äta upp maten i tid. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den
  • Mycket av den mat som slängs är just rester. Se resterna som en bonus! Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt
  • Inför en buffé av matrester en gång i veckan. Risotto, wok och pyttipanna är några bra exempel på klassisk restmat
  • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre en portion till.
  • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt.
  • Även små mängder mat, som pasta och ris, är värda att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand
  • Ostkanter kan rivas, frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa
  • Ge bort matvaror till grannen, släktingen eller kompisen när du åker bort.

Visste du att...

  • ägg som förvaras i kylskåp håller i flera veckor efter bäst-före-datumet.
  • äpple, banan och tomat påskyndar mognaden av övrig frukt och grönt, förvara de därför separat hemma.
  • bröd blir snabbt smuligt och torrt om det förvaras i kylskåp.
  • om bröd förvaras i rumstemperatur så håller det längre. Bröd kan du också förvara i frysen.
  • nötter med skal håller i flera år. Nötter utan skal har kortare hållbarhet och håller längre om de förvaras i kylskåp. Du kan även frysa in nötter.
  • du kan frysa in mjölk, grädde och matfetter. Fryst grädde går dock inte att vispa men det går utmärkt att använda i matlagning.

Oundvikligt matavfall till matavfallsinsamlingen

Även om det bästa är att äta upp sina matrester så uppstår det alltid oundvikligt matavfall i hushållet, såsom kaffesump och kaffefilter, ägg- och potatisskal. Detta vill vi sortera ut som matavfall då det innehåller mycket energi som är viktig att ta tillvara på. Det är ett enkelt sätt för dig att göra en stor skillnad för miljön.

Vilka kan ansluta sig?

Småhus, flerbostadshus och samfällighetsföreningar med gemensam avfallslösning samt verksamheter kan ansluta sig till matavfallsinsamlingen. För att ansluta dig till matavfallsinsamlingen behöver du ha ett helårsabonnemang.

Småhus

Småhus har behovshämtning av matavfallet. Det innebär att avfallsbilen passerar ditt område varje vecka och tömmer ditt kärl förutsatt att du har ställt ut kärlet rättvänt vid tomtgränsen eller anvisad plats på hämtningsdagen. Ställ gärna ut ditt matavfallskärl varje vecka så att rötningsprocessen inte hinner påbörjas innan matavfallet transporterats till biogasanläggningen.

Hämtningen av matavfallet är kostnadsfri. Hushåll som sorterar matavfall kan även minska på sina restavfallsmängder och därmed antalet hämtningar av restavfall. På så vis kan hushåll som sorterar sitt avfall påverka den rörliga kostnaden av avfallsabonnemanget.

Om matavfallskärlet inte används kan abonnemanget komma att avslutas.

När du anmält dig till matavfallsinsamlingen får du ett startpaket bestående av:

  • Ett matavfallskärl (140 l)
  • En påshållare
  • Matavfallspåsar (ett års förbrukning)
  • Information om hur du sorterar ditt matavfall

Se när vi hämtar ditt avfall i webbkartan

Du som bor i småhus kan enkelt se din hämtdag för mat- och restavfall i kommunens webbkarta.

Webbkarta med hämtdagar för avfall Länk till annan webbplats.

För information om eventuella driftstörningar, se nyheter under fliken Boende och miljö.

Nyhetssidan Boende och miljö

Flerbostadshus och samfällighetsföreningar

Hämtningen av matavfallet är kostnadsfri. Flerbostadshus och samfällighetsföreningar som sorterar ut sitt matavfall kan minska på antalet hämtningar av restavfall. På så sätt kan den totala kostnaden för avfallshanteringen reduceras. Det är styrelsen/hyresvärden som beslutar om matavfallsinsamling ska införas i området.

När styrelsen/hyresvärden har bestämt sig för att införa matavfallsinsamling placeras gemensamma matavfallskärl ut i ert område. Varje hushåll i föreningen får även ett startpaket bestående av matavfallspåsar, en påshållare och en informationsbroschyr som förklarar hur sorteringen går till. Tyresö kommun tillhandahåller startpaketen och styrelsen/hyresvärden ansvarar för att de delas ut.

Tipsa din hyresvärd eller styrelse om fördelarna med matavfallsinsamling

Är du intresserad av att sortera ut ditt matavfall men saknar möjlighet i ditt flerbostadshus? I hyres- och bostadsrättshus är det hyresvärden eller styrelsen som kan fatta beslut om att gå med i matavfallsinsamlingen. Påverka din värd eller bostadsrättsförening med ett brev eller en motion. I brevmallen hittar du förslag på hur du kan tipsa din fastighetsägare om fördelarna med att bidra till insamlingen.

Förslag på brev till hyresvärd
Förslag på motion till föreningsstämma

Verksamhet

Brukar du ta en kopp kaffe på jobbet? Kaffesumpen som blir över är så kallat oundvikligt matavfall som kan samlas in och bli till biogas och biogödsel. Som verksamhet i Tyresö kan du efter en dialog med din fastighetsägare ansluta dig till matavfallsinsamlingen. Alla typer av verksamheter såsom skolor, gruppboenden, restauranger, livsmedelsbutiker och kontor kan ansluta sig till matavfallsinsamlingen. Detta innebär att personalen sorterar ut sina matrester i separata behållare.

Om din verksamhet vill sortera ut sitt matavfall behöver ni göra en intresseanmälan.

Vid anslutning levereras matavfallskärl med tillhörande papperssäck som placeras i kärlet samt information om hur sorteringen går till. Har verksamheten mindre avdelningar finns även möjligheten att använda sig av mindre matavfallspåsar med tillhörande påshållare.

Kärlen töms mot en kostnad enligt gällande avfallstaxa. Verksamheter som sorterar ut sitt matavfall kan minska mängderna av sitt restavfall och därigenom påverka sina rörliga avfallskostnader.

Taxor och priser

  • Ställ fram kärlet på hämtningsdagen senast kl. 06 eller kvällen innan, tömning sker kl. 06-22. Låt kärlet stå framme tills tömning skett.
  • Om ditt mat- och restavfall inte har hämtats på tömningsdagen, anmäl detta redan följande dag så att vi snabbt kan åtgärda problemet (gäller ej vid aviserade förseningar).
  • Ställ kärlet med öppningen vänd mot gatan med minst 60 cm fritt runt om (även mellan kärl).
  • Kärlet lyfts uppåt, tänk därför på placeringen så att kärlet inte kan slå i lågt hängande ledningar eller buskar och träd. Det bör vara 4,7 meter fritt ovan kärlet för att tömning ska vara möjligt.
  • Bilens lyftarm når kärl som står maximalt 1,6 meter ifrån körbanan.
  • För att hålla kärlet rent paketera avfallet väl och spola ur kärlet regelbundet.
  • Tänk på att alla påsar ska lossna när kärlet vänds upp och ner vid tömning, packa därför inte avfallet för hårt.
  • Fyll inte kärlet mer än att locket går att stänga helt.
    Vägen behöver vara framkomlig för att avfallet ska kunna hämtas obehindrat.
  • Blockera inte gång- och cykelvägar för rullstolar, gång- och cykeltrafikanter, postdistribution och vinterväghållningen.

Håll lukten borta

  • Byt matavfallspåsen ofta, minst var tredje dag, även om den inte är full.
  • Låt blött matavfall rinna av innan du lägger det i påsen.
  • Släng ofärgat hushållspapper och ofärgade servetter med matavfallet, det suger upp en del av fukten.
  • Skölj fiskrens och räkskal i kallt vatten och förvara i frysen. Lägg det i matavfallsbehållaren strax innan tömning.
  • Diska påshållaren regelbundet med diskmedel eller stoppa i diskmaskinen.
  • Rengör ditt matavfallskärl med jämna mellanrum. Du kan också spraya lite ättika i kärlet så håller du undan flugor och lukt.

Vintertid

  • Ta bort snön på locket innan tömning.
  • För att undvika fastfrysning: vik ihop påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet, lägg några tomma matavfallspåsar i botten på kärlet.
  • Om påsen är blöt kan du lägga den ute i någon timme under en upp- och nervänd hink (för att undvika fåglar) så den hinner frysa innan du lägger den i kärlet.
  • Om påsarna har frusit fast i kärlet är det fastighetsägarens ansvar att ta loss dem. Se därför till att lossa påsarna före tömning genom att till exempel stöta ett kvastskaft mot dem eller skaka på kärlet.
  • Vid rikligt snöfall, skotta runt ditt kärl.

Läs mer om snöröjning och sandupptagning

Matavfallspåsar

I Tyresö använder vi oss endast av papperspåsar för matavfall. För att matavfallet ska kunna bli biogas och biogödsel är det väldigt viktigt att det läggs i rätt påsar. Andra påsar som plast- och bioplastpåsar förstör rötningsprocessen av matavfall. Detta gäller även de bruna papperspåsarna som förekommer i livsmedelsbutiker för frukt och grönt. Den typen av påse fungerar för hemkompost, men är inte anpassad för att rötas på biogasanläggning. Använd därför endast de papperspåsar du får från kommunen.

Tänk på att du behöver låta ditt matavfall rinna av ordentligt i vasken innan den läggs i påsen. För att undvika fukt och lukt är det bra om du byter din matavfallspåse minst var tredje dag, även om den inte är full.

Hämta ut påsar

Om dina matavfallspåsar håller på att ta slut kan du hämta ut nya på:

  • Kretsloppscentralen
  • Servicecenter
  • Willys
  • ICA Kvantum (Tyresö centrum)
  • Stora Coop (Tyresö centrum)
  • Biblioteken i centrum, Strand och Trollbäcken.

Reservation för att matavfallspåsarna kan ta slut.

Årsleverans för småhus

En ny årsförbrukning matavfallspåsar (två förpackningar) delas ut årligen till alla anslutna småhus. Leveransen sker varje vår under april.

Beställa matavfallspåsar

Det går även bra att beställa matavfallspåsar och få det levererat.

Bor du i ett flerbostadshusområde är det styrelsen/hyresvärden som beställer påsar, kontakta därför dem om dina påsar är slut.

Beställ påsar småhus Länk till annan webbplats.

Beställ påsar flerbostadshus Länk till annan webbplats.

Beställ påsar verksamhet Länk till annan webbplats.

Bild på påshållare för matavfallspåse.

Matavfallspåse och påshållare

Använd påshållaren

Det är viktigt att du ställer matavfallspåsen i påshållaren. Hållaren ventilerar papperspåsen och gör matavfallet torrare. Om påsen ställs i en tät behållare förstörs cirkulationen och påsen kan bli blöt och gå sönder. Detsamma gäller om man lägger ett lock på påshållaren. Påshållaren tål även att göras rent i diskmaskin.

Matavfall blir biogas och biogödsel

Ditt matavfall samlas in av kommunens entreprenör som transporterar matavfallet till en biogasanläggning för förbehandling och rötning. Förbehandling innebär att matavfallet mals ned och späds till en pumpbar vätska som kallas för slurry. Slurryn rötas, vilket betyder att matavfallet bryts ner med hjälp av bakterier i en syrefri miljö, och bildar biogas. När matavfallet har rötats får man kvar en näringsrik rötrest som används som biogödsel.

Våra insamlade matrester är en viktig resurs då biogasen används som fordonsbränsle för bland annat bussar och bilar, samt att matproducenter använder biogödseln för att odla ny mat på åkermark. Vi gör miljön en tjänst när vi sorterar ut vårt matavfall, eftersom användandet av fossila bränslen och konstgödsel minskar.

Det insamlade matavfall blir biogas och biogödsel.

Det insamlade matavfallet blir biogas och biogödsel. Illustratör: Ulf Sverin

Fallfrukt

Under säsong kan du lämna din fallfrukt på kretsloppscentralen, frukten rötas och blir biogas och biogödsel. Du lämnar fallfrukten i containrar uppmärkta "Fallfrukt" i anslutning till containrarna för trädgårdsavfall. Mindre mängd fallfrukt kan sorteras som matavfall, lägg frukten i en matavfallspåse och förslut den väl.

Kompostera ditt matavfall

Önskar du kompostera ditt matavfall i en varmkompost eller bokashibehållare ska du skicka in en ansökan till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Ansök om kompostering i varmkompost eller bokashibehållare Länk till annan webbplats.

På dessa exempel kan du köra 1 km med biogasbil:

  • 100 bananskal
  • 60 brödskivor
  • Kaffesump från 216 koppar kaffe.

Är du osäker på vad du kan lägga i matavfallet?

Exempel på matavfall

  • Matrester, tillagade eller råa
  • Kött, fågel, fisk och skaldjur
  • Skal från skaldjur och fiskrens
  • Frukt och grönsaker
  • Pasta, ris och gryner
  • Bröd, kakor och bullar
  • Ägg och äggskal
  • Teblad, tepåsar, kaffesump och filter

Exempel på det som INTE är matavfall

  • Tobak, fimpar och snus
  • Tuggummi
  • Glasspinnar och ätpinnar
  • Kattsand
  • Blomjord och krukväxter
  • Löv, gräs och grenar
  • Blöjor, bindor och tamponger
  • Dammsugarpåsar
  • Grillkol och aska
Färger nationella skyltsystemet
Sorteringsguiden

Sorteringsguiden hjälper dig att sortera rätt

Om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall så kan du alltid ta hjälp av Sorteringsguiden.

Sorteringsguiden


Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 8 oktober 2021