Matavfallsinsamling

Matrester innehåller massor av energi och näring. Om du slänger det tillsammans med restavfallet går värdefullt material upp i rök. Det viktigaste är självklart att äta upp maten, men av det som ändå blir över kan vi producera värdefull biogas och biogödsel.

Vilka kan ansluta sig?

Småhus, flerbostadshus och samfällighetsföreningar med gemensam avfallslösning samt verksamheter kan ansluta sig till matavfallsinsamlingen. Bor du i flerbostadshus eller samfällighet görs anmälan via styrelsen eller fastighetsägaren.

Matavfall

Småhus - anmälan till matavfallsinsamling

Småhus har behovshämtning av matavfallet, men ställ gärna ut ditt matavfallskärl varje vecka så att rötningsprocessen inte hinner påbörjas innan matavfallet transporterats till biogasanläggningen. Hämtningen av matavfallet är kostnadsfri. Hushåll som sorterar matavfall kan även minska på sina restavfallsmängder och därmed antalet hämtningar av restavfall. På så vis kan hushåll som sorterar sitt avfall påverka den rörliga kostnaden av avfallsabonnemanget.

När du anmält dig till matavfallsinsamlingen får du ett startpaket bestående av:

 • Ett matavfallskärl (140 l)
 • En påshållare
 • Matavfallspåsar (ett års förbrukning)
 • Information om hur du sorterar ditt matavfall.

Hur sorterar man matavfall?

Se filmen om matavfallsinsamling - Sortera rätt för miljön!

Obligatorisk matavfallsinsamling

Den 1 januari 2024 införs obligatorisk matavfallsinsamling i Sverige. Tyresö kommun kommer att ansöka om dispens för att implementera kravet senast år 2026 då även fastighetsnära insamling av förpackningar ska vara infört för att skapa samordningseffekter. Mer information kommer löpande.

Läs mer om insamling av förpackningar

katt och matavfallspåse

Bild från kampanjen "Gör det inte svårare".

Kampanjen "Gör det inte svårare"

Under våren 2023 deltar Tyresö kommun i den nationella kampanjen "Gör det inte svårare".

Syftet med kampanjen är att få ännu fler i hela Sverige att sortera ut sitt matavfall. Vi i Tyresö är redan bra på att sortera, men vi kan bli ännu bättre!

Beställ trycksaker, först till kvarn!

Nu kan ni tillfälligt beställa trycksaker kostnadsfritt. Det som ingår i kampanjen är två olika affischer samt olika klisterdekaler för kärl, vägg och golv i miljörum. Först till kvarn! Det finns bara ett begränsat antal!

Beställ trycksaker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om kampanjen på gordetintesvarare.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Matavfallsinsamling för samfälligheter

Läs om olika insamlingslösningar för matavfall som kommunen erbjuder för samfälligheter och vad som behövs för att komma igång med matavfallsinsamling.

Matavfallsinsamling för samfälligheter

Flerbostadshus/grupphusområde - anmälan till matavfallsinsamling

Det är styrelsen/hyresvärden som beslutar om matavfallsinsamling ska införas i området. När styrelsen/hyresvärden har bestämt sig för att införa matavfallsinsamling placeras gemensamma matavfallskärl ut i ert område. Varje hushåll i föreningen får då ett startpaket bestående av matavfallspåsar, en påshållare och en informationsbroschyr som förklarar hur sorteringen går till. Tyresö kommun tillhandahåller startpaketen och styrelsen/hyresvärden ansvarar för att de delas ut.

Är du intresserad av att sortera ut ditt matavfall men saknar möjlighet i ditt flerbostadshus? I hyres- och bostadsrättshus är det hyresvärden eller styrelsen som kan fatta beslut om att gå med i matavfallsinsamlingen. Påverka din värd eller bostadsrättsförening med ett brev eller en motion. I brevmallen hittar du förslag på hur du kan tipsa din fastighetsägare om fördelarna med att bidra till insamlingen.

Förslag på brev till hyresvärd
Förslag på motion till föreningsstämma

Företag och verksamhet - anmälan till matavfallsinsamling

Alla typer av verksamheter såsom skolor, gruppboenden, restauranger, livsmedelsbutiker och kontor kan ansluta sig till matavfallsinsamling. Detta innebär att personalen sorterar ut sina matrester i separata behållare. Om ditt företag eller verksamhet vill sortera ut sitt matavfall behöver du göra en intresseanmälan.

Vid anslutning levereras matavfallskärl med tillhörande papperssäck som placeras i kärlet samt information om hur sorteringen går till. Har verksamheten mindre avdelningar finns även möjligheten att använda sig av mindre matavfallspåsar med tillhörande påshållare.

Kärlen töms mot en kostnad enligt gällande avfallstaxa.

Läs om avgifter för avfallshämtning

Vad händer med det utsorterade matavfallet?

Ditt matavfall samlas in av kommunens entreprenör som transporterar matavfallet till en biogasanläggning för förbehandling och rötning. Förbehandling innebär att matavfallet mals ned och späds till en pumpbar vätska som kallas för slurry. Slurryn rötas, vilket betyder att matavfallet bryts ner med hjälp av bakterier i en syrefri miljö, och bildar biogas. När matavfallet har rötats får man kvar en näringsrik rötrest som används som biogödsel.

Våra insamlade matrester är en viktig resurs då biogasen används som fordonsbränsle för bland annat bussar och bilar, samt att matproducenter använder biogödseln för att odla ny mat på åkermark. Vi gör miljön en tjänst när vi sorterar ut vårt matavfall, eftersom användandet av fossila bränslen och konstgödsel minskar.

 • Byt matavfallspåsen ofta, minst var tredje dag, även om den inte är full.
 • Låt blött matavfall rinna av innan du lägger det i påsen.
 • Släng ofärgat hushållspapper och ofärgade servetter med matavfallet, det suger upp en del av fukten.
 • Skölj fiskrens och räkskal i kallt vatten och förvara i frysen. Lägg det i matavfallsbehållaren strax innan tömning.
 • Diska påshållaren regelbundet med diskmedel eller stoppa i diskmaskinen.
 • Rengör ditt matavfallskärl med jämna mellanrum. Du kan också spraya lite ättika i kärlet så håller du undan flugor och lukt.
Matavfallspåse och påshållare

Matavfallspåse och påshållare

Matavfallspåsar

I Tyresö använder vi oss endast av papperspåsar för matavfall. För att matavfallet ska kunna bli biogas och biogödsel är det väldigt viktigt att det läggs i rätt påsar. Andra påsar som plast- och bioplastpåsar förstör rötningsprocessen av matavfall. Detta gäller även de bruna papperspåsarna som förekommer i livsmedelsbutiker för frukt och grönt. Den typen av påse fungerar för hemkompost, men är inte anpassad för att rötas på biogasanläggning. Använd därför endast de papperspåsar du får från kommunen.

Tänk på att paketera ditt matavfall väl och rulla ihop matavfallspåsen ordentligt innan den slängs i matavfallskärlet.

Har du sopsug i ditt område?

Det är viktigt att du bara använder de papperspåsar för matavfall med klisterremsa som du får av din hyresvärd eller bostadsrättsförening. När påsen är fylld upp till den streckade markeringen på insidan av påsen rullar du ihop den och försluter klisterremsan.

Hämta ut påsar

Om dina matavfallspåsar håller på att ta slut kan du hämta ut nya på:

 • Kretsloppscentralen
 • Servicecenter
 • Willys
 • ICA Kvantum (Tyresö centrum)
 • ICA Supermarket (Trollbäcken)
 • Coop Tyresö Strand
 • Stora Coop (Tyresö centrum)
 • Biblioteken i centrum, Strand och Trollbäcken.

Reservation för att matavfallspåsarna kan ta slut.

Behöver du fler matavfallspåsar avsedda för supsug? Kontakta din styrelse eller hyresvärd.

Beställa matavfallspåsar

Det går även bra att beställa matavfallspåsar och få det levererat.

Bor du i ett flerbostadshusområde är det styrelsen/hyresvärden som beställer påsar, kontakta därför dem om dina påsar är slut.

Beställ påsar småhus Länk till annan webbplats.

Beställ påsar flerbostadshus Länk till annan webbplats.

Beställ påsar verksamhet Länk till annan webbplats.

Det är viktigt att du ställer matavfallspåsen i påshållaren. Hållaren ventilerar papperspåsen och gör matavfallet torrare. Om påsen ställs i en tät behållare förstörs cirkulationen och påsen kan bli blöt och gå sönder. Detsamma gäller om man lägger ett lock på påshållaren. Påshållaren tål även att göras rent i diskmaskin.

Saknar du en påshållare kan du hämta en ny på kretsloppscentralen.

Minska ditt matsvinn

Matsvinn är livsmedel som av olika anledningar inte äts eller dricks upp.

Läs mer om hur du kan minska ditt matsvinn

Varje år slängs cirka 95 kilo mat per person i Sverige (Naturvårdsverket 2020). Av det uppskattas en tredjedel vara mat som skulle kunna ätas. Bara i Tyresö innebär det tusentals ton matavfall varje år. Det bästa är att äta upp maten du köper, då sparar du både på miljön och pengar.

Oundvikligt matavfall till matavfallsinsamlingen
Även om det bästa är att äta upp sina matrester så uppstår det alltid oundvikligt matavfall i hushållet, såsom kaffesump och kaffefilter, ägg- och potatisskal. Detta vill vi sortera ut som matavfall då det innehåller mycket energi som är viktig att ta tillvara på. Det är ett enkelt sätt för dig att göra en stor skillnad för miljön.

I butiken:

 • Planera dina inköp, och köp inte mer än vad du tror att du kommer äta upp
 • Om du vet att du ska äta en vara snart, köp den med kort bäst-före-datum
 • Undvik kundsläpp, det vill säga att lägga tillbaka varor på fel hylla i butiken
 • Försök handla årstidsanpassat. Mat som producerats under sin rätta årstid håller i regel längre.

I hemmet:

 • Förvara maten på rätt plats och i rätt temperatur, då håller den längre. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida ”Förvara maten rätt”
 • Töm förpackningar ordentligt
 • Tänk på att bäst-före-datum är satt med marginal. I verkligheten håller maten betydligt längre
 • Gå regelbundet igenom vad som finns i kylen, frysen och skafferiet och planera för att äta upp maten i tid. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den
 • Mycket av den mat som slängs är just rester. Se resterna som en bonus! Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt
 • Inför en buffé av matrester en gång i veckan. Risotto, wok och pyttipanna är några bra exempel på klassisk restmat
 • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre en portion till
 • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt
 • Även små mängder mat, som pasta och ris, är värda att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand
 • Ostkanter kan rivas, frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza
 • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa
 • Ge bort matvaror till grannen, släktingen eller kompisen när du åker bort.

Visste du att...

 • ägg som förvaras i kylskåp håller i flera veckor efter bäst-före-datumet
 • äpple, banan och tomat påskyndar mognaden av övrig frukt och grönt, förvara de därför separat hemma
 • bröd blir snabbt smuligt och torrt om det förvaras i kylskåp
 • om bröd förvaras i rumstemperatur så håller det längre. Bröd kan du också förvara i frysen
 • nötter med skal håller i flera år. Nötter utan skal har kortare hållbarhet och håller längre om de förvaras i kylskåp. Du kan även frysa in nötter
 • du kan frysa in mjölk, grädde och matfetter. Fryst grädde går dock inte att vispa men det går utmärkt att använda i matlagning.

Fallfrukt

Under säsong kan du lämna din fallfrukt på kretsloppscentralen, frukten rötas och blir biogas och biogödsel. Du lämnar fallfrukten i containrar uppmärkta "Fallfrukt" i anslutning till containrarna för trädgårdsavfall. Mindre mängd fallfrukt kan sorteras som matavfall, lägg frukten i en matavfallspåse och förslut den väl.

Kompostera ditt matavfall

Önskar du kompostera ditt matavfall i en varmkompost eller bokashibehållare ska du skicka in en ansökan till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

Ansök om kompostering i varmkompost eller bokashibehållare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Färger nationella skyltsystemet
Sorteringsguiden

Sorteringsguiden hjälper dig att sortera rätt

Om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall så kan du alltid ta hjälp av Sorteringsguiden.

Sorteringsguiden


Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 25 maj 2023