Picknik i sommar

Sommaren är här och fler och fler tar sig ut till parker och grönområden. Måltider i det gröna är riktigt härligt, men kan så här i sommartider ofta leda till många förbrukade förpackningar, som allt för ofta hamnar i en vanlig papperskorg i stället för att källsorteras.

Det bästa för miljön är om du tar med en flergångslåda när du ska köpa hämtmat. Visste du att 19 av 20 tillfrågade restauranger i Tyresö är positiva till att kunder har med sig egen matlåda eller mugg när de handlar hämtmat?

Ta med matlåda nästa gång du köper hämtmat - Tyresö kommun (tyreso.se) Länk till annan webbplats.

Här finns fem bästa tips för hur du lämnar dina take away-förpackningar för återvinning i sommar! Kom ihåg att alla förpackningar ska vara tomma innan de läggs i behållaren, men diska ur dem behöver du inte göra.

5 tips på hur du sorterar picknickens vanligaste förpackningar

  • Sushiförpackningar – de är ofta i plast och sorteras som plastförpackning. Ätpinnarna är ingen förpackning och ska därför slängas i restavfallet, men pappersfickan de kom i lägger du bland pappersförpackningarna.
  • Pizzakartongen sorteras som pappersförpackning, oavsett färg och storlek.
  • Även den vita kartongförpackningen (ofta för till exempel nudlar/wok) ska sorteras som pappersförpackning.
  • Frigolitlådan som kebab och pommes frites ofta kommer i hör hemma bland plastförpackningarna.
  • Salladslådan ska, om den är i plast, sorteras som plastförpackning. Ibland är botten i papper och locket i plast och då ska de lämnas i respektive återvinningskärl. Även den lilla plastburken med dressing ska återvinnas som plastförpackning.
Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 13 juni 2024