El- och elektronikavfall

Elavfall är, lite förenklat, allt som har sladd eller drivs med batteri. I elavfall finns det både värdefulla ämnen som kan återvinnas och miljö- och hälsofarliga komponenter som är giftiga om de sprids i miljön, därför är det mycket viktigt att du sorterar ditt elavfall rätt så att det inte blandas med övrigt hushålls- eller grovavfall.

Lämna ditt el- och elektronikavfall

på kretsloppscentralen:

Som Tyresöbo kan du lämna ditt elavfall på kretsloppscentralen. För att få tillträde dit behöver du ett passerkort, det ger dig 20 fria besök per hushåll och år.
Läs om kretsloppscentralen.

i Samlaren:

Om du har mindre mängder elavfall, kan du lämna det i insamlingsskåpet Samlaren som finns på Willy:s eller på Coop i Tyresö centrum.

  • glödlampor
  • LED- och lågenergilampor
  • småbatterier
  • värmeljuskoppar av aluminium
  • småelektronik som till exempel mobiltelefoner, rakapparater och eltandborstar.

Allt elavfall och batterier som är större än inkasthålen lämnas på kretsloppscentralen.

En bild på en Samlare

I Samlaren kan du lämna smått elavfall och batterier.

Tvätt- och diskmaskin, torkskåp, spis, mikrovågsugn, brödrost, elvisp, hårtork, kaffebryggare, rakapparat, eltandborste, strykjärn, elektriska handverktyg och trädgårdsredskap, dator, skrivare, TV- och videoapparat, TV-spel, radioapparat, cd-spelare, stereo- och bandspelare
telefon, telefonsvarare, lampa, lysrör, glödlampa, led- och lågenergilampa.

Fast installerad utrustning för värmning, kylning och ventilation räknas inte som el- eller grovavfall och hämtas därför inte. Däremot kan du själv lämna dessa produkter på kretsloppscentralen, kontakta personalen för att bli anvisad avlämningsplats.

Varmvattenberedare, el- och villapannor

Elkomponenterna måste demonteras innan de lämnas till kretsloppscentralen för att återvinnas.

Olje- och värmepanna

Kretsloppscentralen tar emot olje- och värmepannor. Pannan ska vara rengjord (tömd på eventuella vätskor) och brännaren ska vara bortmonterad.

Värmepumpar med köldmedier lämnas på kretsloppscentralen.

För dig i enfamiljshus - två kostnadsfria hämtningar per år

Du som har helårsabonnemang får kostnadsfri hämtning av ditt elavfall två gånger per hushåll och år mellan april och oktober. Vi hämtar vid tomtgränsen eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil. Entreprenören har 10 helgfria arbetsdagar på sig att hämta ditt avfall från det att beställningen är gjord. Tänk på att ställa ut avfallet innan du beställer hämtning då det kan hämtas redan samma dag. Ställ avfallet vid tomtgräns och märk det med "Elavfall". Du som bor i ett område där övrig avfallshämtning inte sker vid fastighetsgräns får placera ditt elavfall på en plats som medger möjlighet till vändning för lastbil. 

Vi hämtar alltid kyl och frys kostnadsfritt.länk till annan webbplats

Gör så här

  • Ställ ut ditt avfall innan du beställer hämtning och märk upp det väl (vi hämtar max 2 m³ per hämtningstillfälle och maxlängd är 2 meter).
  • Förpacka allt "småplock under knähöjd", antingen i säck eller i kartong. "Småplocket" får väga max 15 kg. Tänk på att inte ställa ut elavfallet i papperspåse eller kartong, ifall det börjar regna. 

Kostnadsfri hämtning av elavfall gäller inte dig som har sommartaxa, företag, hushåll i grupphusområden eller för dig som bor i områden med underjordsbehållare, men kan beställas mot kostnad. Vi hämtar vid tomtgränsen eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

Beställ hämtninglänk till annan webbplats

Beställ hämtning av elavfall mot kostnad

Du som inte bor i enfamiljshus med helårsabonnemang kan beställa hämtning av elavfall mot kostnad hela året. Det gäller förstås även dig som kan nyttja de kostnadsfria hämtningarna men vill beställa hämtning utanför den begränsade perioden. Entreprenören hämtar helgfria torsdagar och fredagar. Beställ hämtning senast onsdag kl. 12.00 samma vecka du vill få elavfallet hämtat. Vi hämtar vid tomtgränsen eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

Gör så här

  • Ställ ut ditt avfall innan du beställer hämtning och märk upp det väl (vi hämtar max 2 m³ per hämtningstillfälle och maxlängd är 2 meter).
  • Förpacka allt "småplock under knähöjd", antingen i säck eller i kartong. "Småplocket" får väga max 15 kg. Tänk på att inte ställa ut elavfallet i papperspåse eller kartong, ifall det börjar regna.

Läs renhållningstaxan

Beställ hämtning mot kostnadlänk till annan webbplats

Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 29 augusti 2019
Upp