El- och elektronikavfall

Elavfall är, lite förenklat, allt som har sladd eller drivs med batteri. I elavfall finns det både värdefulla ämnen som kan återvinnas och miljö- och hälsofarliga komponenter som är giftiga om de sprids i miljön, därför är det mycket viktigt att du sorterar ditt elavfall rätt så att det inte blandas med övrigt rest- eller grovavfall.

Lämna ditt elavfall på Kretsloppscentralen

Hushåll i Tyresö får lämna sitt elavfall på kretsloppscentralen. För att få tillträde dit behöver du ett passerkort, det ger dig 20 fria besök per hushåll och år.

En bild på en Samlare

I Samlaren kan du lämna smått elavfall och batterier.

Lämna ditt elavfall i samlaren

Hushåll kan även lämna mindre mängder elavfall i insamlingsskåpet Samlaren som finns på Willy:s eller på Coop i Tyresö centrum.

Detta kan du lämna i samlaren:

  • Glödlampor
  • LED- och lågenergilampor
  • småbatterier
  • värmeljuskoppar av aluminium
  • småelektronik som till exempel mobiltelefoner, rakapparater och eltandborstar.

 

Allt elavfall och batterier som är större än inkasthålen lämnas på kretsloppscentralen.

Lämna ditt elavfall till Mobila miljöstationen

Den mobila miljöstationen är en lastbil där du som privatperson kan lämna ditt farliga avfall och mindre elavfall (upp till en mikrovågsugns storlek). Under april och september besöker den nio olika platser i kommunen.

Läs mer om mobila miljöstationen

Exempel på elavfall

Tvätt- och diskmaskin, torkskåp, spis, mikrovågsugn, brödrost, elvisp, hårtork, kaffebryggare, rakapparat, eltandborste, strykjärn, elektriska handverktyg och trädgårdsredskap, dator, skrivare, TV- och videoapparat, TV-spel, radioapparat, cd-spelare, stereo- och bandspelare, telefon, telefonsvarare, lampa, lysrör, glödlampa, led- och lågenergilampa.

Två (2) kostnadsfria hämtningar för dig i småhus

Du som har helårsabonnemang får två (2) kostnadsfria hämtningar av ditt elavfall per hushåll och år mellan april och oktober. Vi hämtar vid tomtgränsen eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil. 
Entreprenören har 10 helgfria arbetsdagar på sig att hämta ditt avfall från det att beställningen är gjord. Tänk på att ställa ut avfallet innan du beställer hämtning då det kan hämtas redan samma dag. Ställ avfallet vid tomtgräns och märk det med "Elavfall". Du som bor i ett område där övrig avfallshämtning inte sker vid fastighetsgräns får placera ditt elavfall på en plats som medger möjlighet till vändning för lastbil. 

Beställ hämtning - Gör så här

  • Ställ ut ditt elavfall innan du beställer hämtning och märk upp det väl (vi hämtar max 2 m³ per hämtningstillfälle och maxlängd är 2 meter).
  • Förpacka allt småplock, (får väga max 15 kg per enhet). Tänk på att inte ställa ut elavfallet i papperspåse eller kartong, ifall det börjar regna. 

Kostnadsfria hämtningen av elavfall gäller inte dig som har sommartaxa, företag, hushåll i grupphusområden eller för dig som bor i områden med underjordsbehållare, men kan beställas mot kostnad. Vi hämtar vid tomtgränsen eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

Hämtning av elavfall mot en kostnad

Du kan beställa hämtning av elavfall mot en kostnad. Entreprenören hämtar helgfria torsdagar och fredagar. Beställ hämtning senast onsdag kl. 12.00 samma vecka du vill få elavfallet hämtat. Vi hämtar vid tomtgränsen eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

Beställ hämtning - Gör så här

  • Ställ ut ditt elavfall innan du beställer hämtning och märk upp det väl (vi hämtar max 2 m³ per hämtningstillfälle och maxlängd är 2 meter).
  • Förpacka allt småplock, (får väga max 15 kg per enhet). Tänk på att inte ställa ut elavfallet i papperspåse eller kartong, ifall det börjar regna.

Tänk på att sortera avfallet rätt så du slipper felsorteringsavgift från 2021.
Se avfallstaxan

Kyl och frys

För att kunna ta hand om ozonskadande delar (farligt avfall) i ditt kyl- och frysskåp på ett miljömässigt bra sätt hämtar vi dem kostnadsfritt från hushåll året om. Kostnadsfri hämtning gäller inte för verksamheter. Både hushåll och verksamheter kan lämna kyl- och frysmöbler kostnadsfritt på kretsloppscentralen. Maximalt 2 enheter per besök.

Hämtning av kyl och frys

Hämtning sker torsdagar och fredagar, och ingår i ditt abonnemang. Beställ senast onsdag klockan 12.00 den veckan du vill få hämtning, ange antal enheter (max 2 st). Ställ avfallet vid fastighetsgräns märkt med KYLMÖBLER. Du som bor i ett område där övrig avfallshämtning inte kan ske vid fastighetsgräns på grund av arbetsmiljöskäl får placera din kyl och frys på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

Hämtningsdagarna kan ändras om speciella omständigheter uppstår.

Beställ kostnadsfri hämtning av kyl och frys Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fast utrustning för uppvärmning, kylning och ventilation

Fast installerad utrustning för värmning, kylning och ventilation hämtas inte som el- eller grovavfall. Däremot kan du själv lämna dessa produkter på kretsloppscentralen, kontakta personalen för att bli anvisad avlämningsplats.

Varmvattenberedare, el- och villapannor

Elkomponenterna måste demonteras innan de lämnas till kretsloppscentralen för att återvinnas.

Olje- och värmepanna

Pannan ska vara rengjord (tömd på eventuella vätskor) och brännaren ska vara bortmonterad.

Värmepumpar

Ska vara tömd på köldmedier innan den lämnas på kretsloppscentralen.

Färger nationella skyltsystemet
Sorteringsguiden

Sorteringsguiden hjälper dig att sortera rätt

Om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall så kan du alltid ta hjälp av Sorteringsguiden.

Sorteringsguiden


Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021