El- och elektronikavfall

Elavfall är, lite förenklat, allt som har sladd eller drivs med batteri. I elavfall finns det både värdefulla ämnen som kan återvinnas och miljö- och hälsofarliga komponenter som är giftiga om de sprids i miljön, därför är det mycket viktigt att du sorterar ditt elavfall rätt så att det inte blandas med övrigt hushålls- eller grovavfall.

Lämna ditt el- och elektronikavfall:

på kretsloppscentralen:

Som Tyresöbo kan du lämna ditt elavfall på kretsloppscentralen. För att få tillträde dit behöver du ett passerkort, det ger dig 20 fria besök per hushåll och år.
Läs om kretsloppscentralen.

i Samlaren:

Om du har mindre mängder elavfall, kan du lämna det i insamlingsskåpet Samlaren som finns på Willy:s eller på Coop i Tyresö centrum.

  • glödlampor
  • LED- och lågenergilampor
  • småbatterier
  • värmeljuskoppar av aluminium
  • småelektronik som till exempel mobiltelefoner, rakapparater och eltandborstar.

Allt elavfall och batterier som är större än inkasthålen lämnas på kretsloppscentralen.

En bild på en Samlare

I Samlaren kan du lämna smått elavfall och batterier.

Tvätt- och diskmaskin, torkskåp, spis, mikrovågsugn, brödrost, elvisp, hårtork, kaffebryggare, rakapparat, eltandborste, strykjärn, elektriska handverktyg och trädgårdsredskap, dator, skrivare, TV- och videoapparat, TV-spel, radioapparat, cd-spelare, stereo- och bandspelare
telefon, telefonsvarare, lampa, lysrör, glödlampa, led- och lågenergilampa.

Kostnadsfria hämtningar för dig i småhus

Du som har helårsabonnemang får kostnadsfri hämtning av ditt elavfall två gånger per hushåll och år mellan april och oktober. Vi hämtar vid tomtgränsen eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil. Entreprenören har 10 helgfria arbetsdagar på sig att hämta ditt avfall från det att beställningen är gjord. Tänk på att ställa ut avfallet innan du beställer hämtning då det kan hämtas redan samma dag. Ställ avfallet vid tomtgräns och märk det med "Elavfall". Du som bor i ett område där övrig avfallshämtning inte sker vid fastighetsgräns får placera ditt elavfall på en plats som medger möjlighet till vändning för lastbil. 

Gör så här

  • Ställ ut ditt avfall innan du beställer hämtning och märk upp det väl (vi hämtar max 2 m³ per hämtningstillfälle och maxlängd är 2 meter).
  • Förpacka allt "småplock under knähöjd", antingen i säck eller i kartong. "Småplocket" får väga max 15 kg. Tänk på att inte ställa ut elavfallet i papperspåse eller kartong, ifall det börjar regna. 

Kostnadsfri hämtning av elavfall gäller inte dig som har sommartaxa, företag, hushåll i grupphusområden eller för dig som bor i områden med underjordsbehållare, men kan beställas mot kostnad. Vi hämtar vid tomtgränsen eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

Beställ hämtninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Beställ hämtning av elavfall mot kostnad

Du som inte bor i småhus med helårsabonnemang kan beställa hämtning av elavfall mot kostnad hela året. Det gäller förstås även dig som kan nyttja de kostnadsfria hämtningarna men vill beställa hämtning utanför den begränsade perioden. Entreprenören hämtar helgfria torsdagar och fredagar. Beställ hämtning senast onsdag kl. 12.00 samma vecka du vill få elavfallet hämtat. Vi hämtar vid tomtgränsen eller på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

Gör så här

  • Ställ ut ditt avfall innan du beställer hämtning och märk upp det väl (vi hämtar max 2 m³ per hämtningstillfälle och maxlängd är 2 meter).
  • Förpacka allt "småplock under knähöjd", antingen i säck eller i kartong. "Småplocket" får väga max 15 kg. Tänk på att inte ställa ut elavfallet i papperspåse eller kartong, ifall det börjar regna.

Läs renhållningstaxan

Beställ hämtning mot kostnadlänk till annan webbplats

Kyl och frys

För att kunna ta hand om ozonskadande delar (farligt avfall) i ditt kyl- och frysskåp på ett miljömässigt bra sätt hämtar vi dem kostnadsfritt året om. Du kan även lämna din kyl- och frys på kretsloppscentralen.

Hämtning av kyl och frys

Hämtning sker torsdagar och fredagar, och ingår i ditt abonnemang. Beställ senast onsdag klockan 12.00 den veckan du vill få hämtning, ange antal enheter (max 2 st). Ställ avfallet vid fastighetsgräns märkt med KYLMÖBLER. Du som bor i ett område där övrig avfallshämtning inte kan ske vid fastighetsgräns på grund av arbetsmiljöskäl får placera din kyl och frys på plats som medger möjlighet till vändning för lastbil.

Hämtningsdagarna kan ändras om speciella omständigheter uppstår.
Beställ kostnadsfri hämtning av kyl och fryslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fast installerad utrustning för värmning, kylning och ventilation hämtas inte som el- eller grovavfall. Däremot kan du själv lämna dessa produkter på kretsloppscentralen, kontakta personalen för att bli anvisad avlämningsplats.

Varmvattenberedare, el- och villapannor

Elkomponenterna måste demonteras innan de lämnas till kretsloppscentralen för att återvinnas.

Olje- och värmepanna

Pannan ska vara rengjord (tömd på eventuella vätskor) och brännaren ska vara bortmonterad.

Värmepumpar

Ska vara tömd på köldmedier innan den lämnas på kretsloppscentralen.

Sidan publicerad av: Samhällsbyggnadskontoret
Senast uppdaterad: 31 augusti 2020
Upp