14 februari 2018

Tyresö demenscertifierades av drottningen

Tyresö kommun är först i hela Sverige med att ha utbildat samtliga medarbetare inom äldreomsorgen i demensvård. Den 13 februari besökte därför drottning Silvia Tyresö för att certifiera hela kommunen inom demensvård.

Certifikatet överlämnas av drottning Silvia till Dick Bengtson. Foto: Anna Hellman

Tyresö har de senaste åren storsatsat på demensvård och utbildat alla medarbetare som kommer i kontakt med äldre i demensvård. Det innebär att samtliga 450 medarbetare inom äldrevården i kommunen, inom såväl privata som kommunala verksamheter, har genomgått stiftelsen Silviahemmets gedigna demensvårdsutbildning. Stiftelsen har grundats av drottning Silvia.

Drygt 100 medarbetare inom äldreomsorgen och ett antal vårdtagare - som får omvårdnad av de certifierade medarbetarna - närvarade på certifieringsceremonin den 13 februari, som skedde under högtidliga former på Tyresö slott.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl inledde med ett tal och därefter fick åhörarna bland annat höra socialnämndens tidigare ordförande Andreas Jonsson berätta om bakgrunden till Tyresös satsning. Lena Nylund, kommunens demenssjuksköterska, stod för en av punkterna i programmet genom att ge åhörarna en inblick i genomförandet av utbildningen och Silviahemmets rektor Wilhelmina Hoffman berättade om Silviahemmets verksamhet.

Sist på programmet var det så dags för drottningen att certifiera hela kommunen genom att överlämna stiftelsen Silviahemmets certifikat för kunskap om god demensvård. Socialnämndens ordförande Dick Bengtson tog emot certifikatet för kommunens räkning och drottningen höll ett litet tal.

Drottningen håller tal

Foto: Karl Schriver Abeln

−Tyresö kommun; ni har varit modiga, och jag är väldigt stolt över att ni varit så modiga och verkligen låtit alla ta del av denna utbildning, sade drottningen.

Drottningen, vars mamma led av demenssjukdom sade också;

− Jag vet ju själv hur det är att vara anhörig, att se en släkting, någon kär person, som bara blir sjukare och sjukare. Och som anhörig har man inga svar eller glädje heller. Så jag vet hur det känns, därför är jag så glad att se att så många nu fått sin utbildning och verktyg för att ta hand om de dementa och stödja anhöriga. Det är det viktigaste som finns verkligen.

Drottningen satte sig efter talet ner vid ett av borden för att samtala och äta tårta tillsammans med gästerna. Elisabeth Gustavsson boende på Trollängens vård- och omsorgsboende, som satt bredvid drottningen uppskattade samtalet med drottningen mycket.

Drottningen i samspråk med Elisabeth Gustavsson. Foto: Anna Hellman.

− Jag kommer från Bayern, så vi pratade tyska. Det var så trevligt så! Vi pratade lite om Tyskland och hon frågade mig en hel del frågor; hur jag mådde och hur jag trivdes. Hon sade att hon kände sig så välkommen här i Tyresö och gärna skulle komma hit fler gånger. Det var lite nervöst att sitta och prata med drottningen, men väldigt roligt.

En annan gäst som trivdes på tillställningen var Helen Åberg, undersköterska och Silviasyster på Solgläntans dagvård.

Helen Åberg silviasyster

Helen Åberg. Foto: Anna Hellman

− Min stora behållning av det som sades på scenen idag är att flera av kommunens representanter sade att det är nu det börjar. Nu när vi har utbildningen på plats, nu kan vi verkligen börja jobba och fortsätta det arbete vi påbörjat. Jag är en av fem utbildade Silviasystrar i Tyresö kommun, vilket innebär en spetskompetens inom demensvård på högskolenivå, som vi gått genom Silviahemmet. Jag hoppas därför att kommunen använder oss Silviasystrar i det fotsatta arbetet och låter oss hålla i utbildningar och handledning på olika enheter som en del i vidareutvecklingen, sade Helen Åberg.

På plats var även Tyresö kommuns socialchef.

− Jag är stolt över att vi i Tyresö satsar så här stort på våra äldre, samtidigt som vi ger våra medarbetare som arbetar i såväl kommunala som privata verksamheter en viktig kompetensutveckling. Nu är det viktigt att vi förvaltar den satsning vi gjort och ökar kunskaperna gradvis, och på samma gång strävar efter att alla nyanställda ska gå utbildningen. Vi är inte färdiga bara för att vi har certifikatet i handen. Kompetens innebär ständig utveckling, säger Magnus Lublin, socialchef i Tyresö.

Senast uppdaterad: 22 februari 2018