28 juni 2023

Ett besök på dagkollot i Alby

För barn och unga som börjar årskurs 4–7 till hösten anordnar Tyresö kommun ett härligt sommarkollo varje sommar. Tyresö kommuns sommarredaktion hälsade på för att höra mer om vad ett dagkollo har att erbjuda.

Två fritidsledare på dagkollot i Alby står under ett partytält 2023

På bild vänster till höger: fritidsledare Ohuru Hallström och Felicia Nettelbladt

Sommarredaktionen besökte dagkollot i Alby en varm sommarmorgon. Redan från långt håll såg vi några barn som pysslade på gräsmattan längs skogen, andra badade vid sandstranden medan vissa spelade amerikanskfotboll på den stora gräsmattan.

Vi möter upp fritidsledaren Ohuru Hallström som ansvarar för dagkollot. Ohuru har arbetat för enheten Tyresö fritidsgårdar sedan 1991 och redan då fanns dagkollot. Sedan lades den ner i några år men återupptogs år 2000. Under alla dessa år har Ohuru alltid arbetat på sommarkollot.

Finns det skillnader på dagens generation jämfört med tidigare? Vad är de största utmaningarna som du kan se?

– Barnen är inte lika drivna och vill helst få saker gjort åt en. Kollot är fritt, finns inga grupperingar, tack vare detta och mobilförbudet måste barnen hitta på egen hand något att underhålla sig med vilket är en av de största utmaningarna för kolloledarna, berättar Ohuru.

Vad finns det för aktiviteter att välja mellan under dagen?

– Det finns paddling, bad, pyssel, spela brädspel och fri lek (fotboll, vollyboll, handboll, med mera). Skogen finns även där barnen kan leka och utforska. Kollot organiserar även stora aktiviteter tillsammans varje vecka till exempel dagen innan midsommar var de på skattjakt och annat skoj. Dagkollot har även tillsammans med Krusboda scoutkår arrangerat en övernattning under endast en kväll med ett x antalplatser, säger Ohuru.

Kollot är väldigt populärt berättar Ohuru:

Det är som att boka biljetter till en Ed Sheeran konsert! Vi blir fullbokade direkt.

Vad tycker du är bra med dagkollot? Vilka fördelar och nackdelar ser du?

– Efter sommarlovet finns det många barn som inte har något att göra. Föräldrarna jobbar oftast och en del barn har inte fritids, därför finns kollot så de kan underhålla sig och hitta nya vänner. Kollot underlättar även för föräldrar som jobbar eller behöver egentid för återhämtning. Personligen ser jag inga nackdelar med kollot, jag tycker att det skapar en gemenskap för alla barnen. Om någon är ensam kommer en ledare alltid hjälpa till.

Sidan publicerad av: Anna Serratusell Wallin
Senast uppdaterad: 28 december 2023