18 maj 2022

Gå en ljuddanspromenad i stadsparken

Välkommen att lyssna på Stadsparken så som du aldrig har hört den tidigare – genom en ljuddanspromenad. Promenaden är skapad av Tyresös kommunkoreograf Robin Jonsson, tillsammans med elever från kulturskolan.

ritad karta över stadsparken

Karta som visar stoppen, ritad av Amanda Chen, elev på kulturskolan.

Ljuddanspromenaden består av tre stopp och vid varje stopp finns en qr-kod med länk till ljudspåren. Promenaden passar för alla åldrar och är tänkt att kunna upplevas av såväl förbipasserande Tyresöbor som barngrupper på utflykt. Du behöver ha en smartphone med dig för att kunna lyssna, och gärna hörlurar för en bättre upplevelse av ljudet.

Robin Jonsson kommunkoreograf

Robin Jonsson.

– Det blir en berättelse om stadsparken och Tyresö från både samtiden och historien, med ljud och rörelser. Det handlar om parken och vår relation till den och Tyresö på olika sätt, säger Robin Jonsson som skapat ljuddanspromenaden. Elever från kulturskolan har varit med och skapat ljud och bild.

Man måste inte dansa för att ta del av ljuddanspromenaden, men den som vill kan följa med i rörelser som beskrivs. Kan du inte ta dig ut i stadsparken kan du lyssna på ljudspåren här på webben.

Kommunkoreograf under ett år

Robin Jonsson är anlitad som kommunkoreograf i Tyresö under 2022. Han är dansare, koreograf och ljudkonstnär och använder ofta digital teknik som VR och sin dansande robotpartner Alex.

Tidigare under våren har Robin Jonsson gjort framträdanden på Bergfotens fritidsgård och på funkisfestivalen. Under resten av året kommer han bland annat att delta i kulturskolans kursverksamhet, ha aktiviteter med fritidsgårdarna och genomföra framträdanden för Tyresöbor i alla åldrar i olika sammanhang.

Modellen kommunkoreograf syftar till att tillgängliggöra dans i olika former för kommunens invånare, inte minst barn och unga. Det genomförs med stöd från Region Stockholm som startade modellen 2016. Sedan dess har 22 svenska kommuner haft kommunkoreografer.

– Vi är glada att ha fått chansen att ha en kommunkoreograf, som med nya uttrycksformer kan öka möjligheten att skapa och ta del av dans- och kulturupplevelser för Tyresöbor i alla åldrar och med olika förutsättningar, säger Inger Lundin, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Läs mer om kommunkoreografen

Gå direkt till ljuddanspromenaden

Sidan publicerad av: Stina Gerhardt
Senast uppdaterad: 18 maj 2022