01 december 2021

Meröppet för biblioteksbesökare

Visste du att du numera kan besöka biblioteken i Strand och Trollbäcken fram till klockan 21 på kvällen? På ett meröppet bibliotek kan du låna böcker, studera eller använda dator även när personal inte är på plats. Även under julhelgerna!

Kvinna håller i bok i Tyresö bibliotek med bokhyllor i bakgrunden.

I början av oktober infördes meröppet på biblioteken i Tyresö strand och Trollbäcken. Det innebär att du kan besöka biblioteken även när personalen har slutat för dagen. En kvart efter att den bemannade öppettiden avslutas kan alla med meröppet-behörighet själva släppa in sig med hjälp av passerkort, alla dagar i veckan fram till klockan 21.

Det här kan du göra

När biblioteket är meröppet kan du:

  • Låna och lämna böcker
  • Hämta reserverade böcker
  • Använda dator, ipad och bibliotekets wi-fi
  • Scanna och kopiera (men inte skriva ut)
  • Läsa tidningar, studera med mera

– Tanken är att öka tillgängligheten till våra bibliotek så att de kan nyttjas ännu mer, under tider som passar biblioteksbesökarna. Vill man gå till biblioteket och läsa en bok på julafton kan man göra det, säger Susanne Gunnarsson, bibliotekschef i Tyresö kommun.

Erfarenheter från andra kommuner visar att det vanligtvis fungerar väldigt väl att ge besökarna tillträde till biblioteket även utan personal på plats. Att det är biblioteken i Trollbäcken och Strand som är först ut i Tyresö är på grund av förutsättningarna i lokalerna. Båda biblioteken ligger i markplan med stora fönster och god överblick över lokalerna vilket skapar trygghet för besökarna. På sikt kan det dock bli aktuellt att införa meröppet även på biblioteket i Tyresö centrum.

Så skaffar du meröppet-behörighet

För att få tillgång till meröppet behöver ha fyllt 18 år, legitimera dig och skriva under ett avtal. Besök något av biblioteken i Tyresö för att skaffa meröppet-behörighet. Om du gör det innan den 15 december så får du en julklapp!

Se alla öppettider på Bibliotekets webbplats Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Stina Gerhardt
Senast uppdaterad: 2 december 2021