29 november 2021

Nytt instagramkonto för Tyresös kulturhistoria

Under 2021 påbörjades ett arbete med att skapa ett arkiv för Tyresös kulturhistoria, som under 2022 ska öppnas upp för allmänheten. Men redan nu kan du se smakprov av bilder från Tyresöarkivet på ett nystartat instagramkonto.

I Tyresöarkivet kommer dokument att bevaras som speglar människor och verksamheter i Tyresö. Det handlar om exempelvis fotografier, protokoll, ritningar, brev och dagböcker som i dag finns i förvar hos föreningar, företag och privatpersoner. Mycket av detta ska digitaliseras och tillgängliggöras för allmänheten.

– Just nu håller vi bland annat på att förbereda oss för att kunna samla in material från Tyresöborna i större skala, vilket snart kommer att ske. Vi håller också på att ta fram den digitala plattform som kommer att implementeras under våren, där såväl medborgare som forskare ska kunna ta del av arkivet direkt i mobilen eller på datorn, berättar Carolina Virtala, arkivassistent på Tyresö kommun.

Följ arkivet på instagram

På Tyresöarkivets instagramkonto finns smakprov ur arkivet. Det kan vara fotografier, äldre kartor eller andra historiska dokument över Tyresö. Här kan du även följa arbetet kring uppbyggnaden av arkivet.

Forelltorget

Forelltorget 1971. Foto: Peter Myhr

Inledningsvis kommer bilderna på instagram främst från fotografen Peter Myhrs arkiv. Myhr var verksam i Tyresö från 1960-talet till en bit in på 2000-talet. Men allt eftersom Tyresöarkivet byggs upp kommer kontot att spegla arkivets innehåll.

Vill du eller din förening använda någon av bilderna som publiceras på instagramkontot, hör av er till Tyresöarkivet på kommunkansli@tyreso.se för att få svar på vilka rättigheter som gäller för den specifika bilden.

Följ Tyresöarkivets instagramkonto på @tyresoarkivet Länk till annan webbplats.

Läs mer om Tyresöarkivet

Sidan publicerad av: kommunkansli@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 januari 2022