08 oktober 2021

Nytt stall vid Fårdala gård

Det har sprängts berg under flera veckor vid Fårdala gård, och fredagen den 8 oktober togs det officiella första spadtaget inför bygget av ett nytt stall – med utrymmen för både hästar, elever och personal.

Louise Bergman, Anita Mattsson och Håkan Bohman vid Fårdala gård.

Louise Bergman från samhällsbyggnadskontorets projektavdelning, Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande samt Håkan Bohman, Tyresö Ryttarförenings ordförande hjälptes åt att ta det första spadtaget.

– Äntligen, det är många som väntat länge på att det här bygget ska bli av, sa kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson när hon talade vid första spadtaget för Fårdala gårds nya stall. Hon fortsatte:

– Tyresöborna uppskattar vårt fina friluftsliv, och Tyresö är också känt för att vara en utpräglad föreningskommun. Ridning är en sport som kombinerar dessa två, Ryttarföreningen driver här en fin barn- och ungdomsverksamhet. Nu kommer djuren få ett finare hem och eleverna schyssta omklädningsrum.

Det nuvarande stallet är undermåligt av flera skäl. Det uppfyller inte dagens djurskyddskrav och är inte heller godkänt av arbetsmiljöskäl. Förutom boxplatser för hästarna kommer det nya stallet även att ha utrymmen för personal och elever. Stallet kommer att ligga strax intill det befintliga stallet och ridhuset. Det gamla stallet rivs när det nya står klart i oktober 2022.

Anita till häst

Anita Mattsson passade på att testa sina ridkunskaper.

Även kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Sundblad (L) och Tyresö Ryttarförenings ordförande Håkan Bohman talade vid invigningen. Efter spadtaget inbjöds de cirka 20 deltagarna på rundvandring i både stall och ridhus. Vi fick en inblick i hur stor sporten är i Tyresö – cirka 500 elever kommer till ridhuset varje vecka, och kön till föreningen är flera hundra personer lång.

Till sist bjöds vi på fika med tilltugg i form av ryttar- och hästskokaka och en liten tipspromenad inne i ridhuset. Och så klart att alla även erbjöds en ridtur på den snälla och tåliga hästen Micka som ställde upp med att extraknäcka denna fredag.

Aktuell information om stallbygget finns på Stadsbyggnadsportalen

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 11 oktober 2021