07 juni 2021

2021 års kulturstipendiater utsedda

Bildkonstnären Sofi Lardner Häggström samt litteraturvetaren och poeten Marie Tonkin har tilldelats Tyresö kommuns kulturstipendium på 15 000 kronor vardera. Stipendierna delades ut i samband med Sveriges nationaldag den 6 juni 2021.

Sofi Lardner

Sofi, som är född 1973, är en utbildad och professionell bildkonstnär som bor och arbetar i Tyresö. Med utgångspunkt från historiska företeelser, platser och objekt undersöker Sofi tid, historia och det okända. Hon arbetar med en bredd av konstnärliga uttryck och har under senare år arbetat med kvinnors kläder, kroppar och plats i rummet och i samhället.

Sofi vill använda stipendiet för att vidareutbilda sig inom skulptur genom en bronsgjutarkurs samt till inköp av konstnärsmaterial.

Under november 2021 kommer hennes konstnärskap presenteras i en separatutställning på Tyresö konsthall med aktiviteter i samband med den.

Marie Tonkin, litteraturvetare och poet

Mari Tonkin

Marie, som är född 1983, är en utbildad litteraturvetare och poet som uppmärksammades redan som 13-åring. Hon har givit ut flera diktsamlingar och är en aktiv kulturskribent. Marie bor i Tyresö och hämtar inspiration från naturen här – men hennes dikter rör sig fritt i tid och rum, från Stockholms tunnelbana till fjärran öknar. Hon bejakar de andliga värdena och utforskar bilden av historiska personer, många av dem kvinnor. Skarpskurna, poetiska texter blir aktuella i sina existentiella egentvivel liksom sökandet efter något som är större än oss själva.

Mari vill använda stipendiet som tryckbidrag till det senaste manuset om Rembrandt, om konst och kärlek och om konstens förutsättningar och villkor.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 7 juni 2021
Upp