09 december 2020

Boka vårens kurser på kulturskolan

Barn dansar  på kulturskolan.

Från den 14 december kl 12.00 kan du boka vårens kurser på kulturskolan. Först till kvarn! Träffa läraren Anders Scherp som berättar mer. Och kolla in filmen som visar bredden på utbudet – musik, dans, teater, konst och ännu mera.

Anders Scherp, musiklärare

Anders Scherp. Foto: Tomas Nordebrink

Hallå där, Anders Scherp, lärare på kulturskolan!

På måndag släpper kulturskolan sin kurskatalog – vad menas med det?

– Då kan man boka en rolig kurs inför vårterminen. Gå in och kolla på vår hemsida och upptäck det stora utbudet av kurser. Kika gärna på kulturskolans video så får ni en inblick i allt vi har att erbjuda barn och ungdomar. Det är först till kvarn som gäller, så var på hugget!

Se videon med Anders och Mandellas snabbintroduktion till Kulturskolan Länk till annan webbplats.

Varför ska man gå på kulturskolan?

– Det finns otroligt mycket forskning på hur mycket man vinner på att sjunga, spela, dansa, måla och spela teater förutom själva kunskaperna. Barnen växer på flera olika sätt – självkänsla, lyhördhet, lekfullhet, koncentration, motorik, tålamod – jag får kvitto på det varje dag!

Vilka kurser är populärast?

– Bild, gitarr och piano ligger alltid bra till, och även sång. På senare år har ämnet musikproduktion vuxit, att lära sig mixa i en studio är kul!

Finns det några kurser som du vill slå ett extra slag för?

– Ja, som slagverkslärare är det förstås trummor som ligger mig varmast om hjärtat. Jag har till exempel jobbat aktivt i många år för att få fler tjejer att börja trumma. Bland annat har jag haft prova på-workshops för enbart tjejer. Och det har gett resultat – senaste terminen var ungefär hälften av slagverkseleverna tjejer.

Händer det något mer utöver kurserna?

– Jo, absolut! Ett vanligt år, när en pandemi inte sätter käpparna i hjulen för oss, har vi ofta föreställningar på offentliga ställen, som till exempel i Tyresö centrum på Kulturskolans dag. I samband med terminsstart brukar vi också ha Öppet Hus, då man får komma och träffa oss och prova på instrument med mera.

Sen har vi också många roliga kurser och aktiviteter på loven.

Finns det något som utmärker just Tyresös kulturskola?

– Vi har kurser för personer med funktionsvariationer och under vårterminen fortsätter vår kurs ”Dansa utan krav”. Vi erbjuder kurser för nyanlända och vi jobbar aktivt med uppsökande verksamhet för att nå de ungdomar som inte vanligen hittar till oss.

Dessutom har vi en stor bredd av kurser hos oss – nytt från i höstas är cirkus, animation och musikal.

Vad är roligast med att vara lärare på kulturskolan?

– Det är så häftigt att få följa många elever från tidig upp till vuxen ålder och se hur de utvecklas. Och att känna att man kan påverka och utveckla elevernas självkänsla. Jag har jobbat här i Tyresö i 15 år och stortrivs.

Vilka utmaningar har kulturskolan?

– Vi i Tyresö har tur som har stöttande politiker som satsat på oss, så ser det inte ut i alla kommuner. En utmaning för oss är att hitta balansen mellan att bevara den traditionella kulturskolan och ändå följa med i allt nytt som händer i kulturens värld.

Läs mer om kulturskolan

Här hittar du kurskatalogen Länk till annan webbplats.

Dansa utan krav – film från Kompetenscentrum för kultur och hälsa Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 11 december 2020
Upp