09 december 2020

Besök julsalongen 2020

Den årliga julsalongen i konsthallen är ett mycket uppskattat evenemang och brukar dra stora skaror till konsthallen. I år presenteras julsalongen digitalt i form av ett bildspel.

Collage med några av verken från Julsalongen 2020.

Under 15 år har julsalongen dragit en stor publik till Tyresö konsthall och har blivit ett av kommunens mest uppskattade och omtyckta kulturevenemang. Under det speciella året 2020 har man fått tänka om och tänka nytt. I år är julsalongen helt digital i form av ett bildspel.

– I år har vi fått in 145 konstverk från 74 konstnärer. Jag blev glatt förvånad över att intresset var så stort trots att vi inte kan visa upp verken i konsthallen, säger Charlotte Gyllner, konstansvarig kultursekreterare.

Bidragen består av måleri, fotografi, konsthantverk, textil med mera. Konst brukar ofta spegla vår samtid och man kan se att en del titlar och motiv i de inskickade bidragen speglar pandemin.

På konsthallens webbsida finns förutom bildspelet en verksförteckning där man kan hitta konstverkens material, mått och pris. Information finns hur man gör om man vill köpa något av konstverken.

– Jag vill passa på att tacka alla Tyresöbor som har bidragit till årets fina julsalong. Det är som vanligt en väldig bredd på verken och spännande att få ta del av alla uttryck, säger Charlotte Gyllner.

Konsthallen framöver

Konsthallen ligger i biblioteket i Tyresö centrum och håller öppet. Verksamheten kommer att fortsätta med mindre utställningar under våren. Dock blir det inga visningar, vernissager och invigningar tills vidare på grund av de gällande coronarestriktionerna.

Julsalongen 2020 hittar du här

Digital visning med Marie Gustafsson och Melanie Baker Hörnstein

Till den tidigare utställningen som pågick i konsthallen 24 oktober – 29 november 2020 finns en digital visning att ta del av. Mötet mellan Tyresökonstnärerna Marie Gustafssons och Melanie Baker Hörnsteins akvareller och keramiska verk blir till en dialog mellan strukturer och ytor, ljus och färg. Marie målar oftast i stort format, använder breda penslar som ger färgen och vattnet tillåtelse att bilda egna strukturer. Melanie experimenterar vid drejskivan och med glasyrerna. Tekniken och hantverksskickligheten är viktigt för henne och gör henne obegränsad och utmanar i framställandet av de olika objekten. Utställningen är ett samarbete med Tyresö konstförening.

Se konstutställningen med Marie Gustafsson och Melanie Bakerlänk till annan webbplats

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 10 december 2020
Upp