29 september 2020

Den hundrade Fritidsbanken har öppnat i Tyresö

Den 5 oktober öppnade Fritidsbanken i Tyresö. I och med det går det att låna sport- och friluftsutrustning gratis på 100 platser i landet! I tider av ökat stillasittande behöver vi sänka trösklarna för fysisk aktivitet och med Fritidsbanken vill vi bidra till det.

Pjäxor och skridskor på Fritidsbanken

Fritidsbanken har bland mycket annat laddat med pjäxor och skridskor för utlåning i vinter.

Fritidsbanken grundades i Deje, norr om Karlstad, 2013 och har sedan dess spridit sig över landet; från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Här kan folk i alla åldrar låna sport- och friluftsartiklar gratis, precis som på ett bibliotek, och utrustningen är skänkt av personer, företag och föreningar som inte längre använder den. Tyresö blir landets 89:e kommun med en eller flera Fritidsbanker.

­– Det känns fantastiskt roligt att kunna öppna upp Fritidsbanken i Tyresö och att vi blir nummer hundra gör det extra speciellt, . Fritidsbanken har fått in så mycket utrustning från Tyresöborna att personalen har fått köpa in extra hyllor för att få plats med allt. Detta starka engagemang visar att satsningen ligger helt rätt i tiden vad gäller hållbarhet, cirkulär ekonomi och är dessutom ett sätt för kommunen att uppmuntra till mer rörelse, säger Thomas Sundblad (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Tyresö.

Motiverar till mer rörelse

I en studie från forskningsinstitutet RISE från 2020 framgår det att 54 procent av låntagarna anser att de rör sig mer tack vare Fritidsbanken. Samtidigt visar en nyligen publicerad rapport från Världshälsoorganisationen WHO att svenska skolelevers fysiska hälsa låg i botten i jämförelse med en rad andra länder i Europa och Nordamerika.

– Det här är en utveckling vi måste vända och genom att låna ut hundratusentals sport- och friluftsartiklar gratis sänker vi tröskeln till fysisk aktivitet i landet. Intresset för Fritidsbanken är väldigt stort, inte minst i Stockholmsregionen, så därför känns det extra bra att nummer hundra hamnar just i Tyresö, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken Sverige.

Adress och öppettider

Fritidsbanken i Tyresö ligger på Granängsringen 65.

Öppettiderna är måndagar och torsdagar 14.00–19.00

tyreso.se/fritidsbanken

Detta är Fritidsbanken Sverige

Varumärket Fritidsbanken ägs av Fritidsbanken Sverige ideell förening, där alla lokala huvudmän som driver en eller flera fritidsbanker är medlemmar. Fritidsbanken Tyresö drivs av Tyresö kommun.

Fritidsbanken har blivit flerfaldigt prisbelönad, bland annat på Idrottsgalan två år i rad, där den senaste utmärkelsen (2020) var Årets Peppare. Det delades ut av Generation Pep och Riksidrottsförbundet och överlämnades av H.K.H Prins Daniel.

Läs mer på Fritidsbanken Sveriges webbplats Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 6 oktober 2020