30 juni 2020

Rena cirkusen på kulturskolan!

Hallå där, kulturskolechef Christina Holm. Kulturskolan som erbjuder musik i olika former, dans, teater och bild kommer i höst öka utbudet till att även innefatta cirkus och musikal. Berätta mer?

Flicka i gymnastikringar

I höst utbildas cirkusprinsar och cirkusprinsessor på kulturskolan i Tyresö. Foto: Scandinav

– Bakgrunden är att vi har fått ett riktat bidrag från Kulturrådet för att nå nya målgrupper och bredda kulturskolans utbud. Vi har fått bidrag tre år i rad och startat lyckade satsningar i samarbete med Njupkärrs och Bergfotens skolbarnomsorg, särskolan på Stimmet samt språkintroduktionsprogrammet på gymnasiet. Tanken är att vi med hjälp av dessa pengar ska nå nya grupper av barn och unga i kommunen, till exempel nyanlända och grupper eller geografiska områden där få deltar i våra aktiviteter. De här satsningarna har varit lyckosamma, och är numera permanentade i vår ordinarie verksamhet, så vi är glada att nu kunna erbjuda två nya ämnen, som kan locka nya elever.

Christina Holm

Christina Holm, kulturskolechef

Passar alla barn

– Vi har i flera år funderat på att införa ämnet cirkus. Konstformen nycirkus har de senaste åren växt i popularitet till exempel genom gruppen Cirkus Cirkör. Det är roligt att kunna erbjuda en fysiskt krävande kurs utan att tävlingsmoment ingår. Inom cirkusämnet använder man kroppen på ett konstnärligt, annorlunda och inte minst väldigt roligt sätt, dessutom passar det alla barn i alla åldrar. Vi har också testat cirkus som lovaktivitet under några år, och de platserna har alltid gått åt fort.

– Min förhoppning är att vi ska kunna permanenta även detta ämne, men vi får se hur det går och hur ekonomin ser ut framöver. I höst kommer cirkusverksamheten pågå i Krusboda skolas idrottshall, där det finns bra förutsättningar. Den som ska hålla i ämnet är samma duktiga cirkuspedagog som arbetat under våra lovaktiviteter.

Musikal också ett nytt ämne

– Jag vill också gärna puffa för att vi i höst även inför ämnet Musikal! Det är också något vi har haft på våra lovaktiviteter, och som vi ska prova att föra in det bland våra ordinarie kurser under hösten. I musikalämnet får barnen testa sina färdigheter i sång, musik, dans och teater – samtidigt!"

Från och med den 27 augusti 2020 kan du söka till Kulturskolans kurser under hösten. Håll utkik på webben på kulturskolans webbplats. Vi kommer även att annonsera i Mitt i Tyresö inför släppet av höstens kurser.

Här finns kulturskolan

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 26 augusti 2020