20 maj 2020

Låna fritidsutrustning gratis

Som ett bibliotek men för fritidsutrustning, där Tyresöborna kan låna allt från skidor till flytväst. Snart öppnar Fritidsbanken i Tyresö!

Fritidsutrustning

2013 öppnades den första fritidsbanken i Sverige. Sedan dess har många orter hakat på, och går allt som planerat är det Tyresös tur i slutet av augusti. Fritidsbanken kommer att vara placerad i Granängsringen och i dagarna startar renoveringen av de 150 kvm stora lokalerna.

Linda Lengheden är projektledare och ansvarar för uppstarten av banken:

– På Fritidsbanken ska medborgarna utan kostnad kunna låna begagnad utrustning som skidor, skridskor, inlines, fotbollar, flytvästar och snowboards. Fokus ska vara på sport, motion och friluftsprylar, säger hon.

Ideell förening

Förutom att iordningsställa lokalerna börjar så småningom insamlingen av det folk vill och kan donera. Fritidsbanken är en ideell förening utan vinstintresse. Hela idén går ut på att människor skänker de prylar som de växt ur eller tröttnat på, men som fortfarande fungerar. Enda kravet på låntagarna är att man lämnar tillbaka, eller lånar om, utrustningen efter 14 dagar.

Linda Lengheden

Linda Lengheden

– Det finns så många fördelar med att kunna låna sin utrustning. Om någon vill testa en aktivitet eller bara behöver utrustning för ett tillfälle lånar man utrustning istället för att köpa nytt. Och barn växer fort, och ibland kan de tröttna på sin nya sport efter några gånger. Sedan är det ju naturligtvis mycket positivt ur miljösynpunkt – allt som kan återvinnas eller återanvändas är ju toppen, säger Linda Lengheden som tillägger att banken kommer ha utrustning för alla åldrar.

Invigning i augusti

Öppettiderna för banken är inte bestämd ännu, men Linda strävar efter att ha öppet på tider som passar Tyresöborna. När insamlingen väl börjar finns idéer på alternativa platser där man kan skänka saker – på centrala platser, på kretsloppscentralen, ställen som är lätt tillgängliga för de flesta.

– Håll utkik efter annonser under sommaren var vi kommer att vara för att samla in utrustning. Den stora invigningen av Fritidsbanken planerar vi i samband med Tysammansdagen i Granängsringen den 22 augusti. Banken ingår även som en del i den större satsningen ”Ett tryggare Granängsringen”, säger Linda Lengheden.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 24 juni 2020