12 maj 2020

Bibliotekschefen: Vi hittar ständigt nya lösningar

Under coronapandemin är det många kommunala verksamheter i Tyresö som har fått tänka om. I Sverige har inte biblioteken behövt stänga, men vad kan våra bibliotek göra för att bidra till minskad smittspridning och ändå bibehålla sin service?

På Tyresös bibliotek har medarbetarna byggt ut och anpassat verksamheten allt eftersom de senaste veckorna.

– Vi har försökt hitta lösningar som underlättar för kommuninvånarna, och som säkerställer att ingen hamnar i kläm för att man till exempel inte kan komma till biblioteket och lämna tillbaka sina böcker i tid, säger bibliotekschef Susanne Gunnarsson.

Detta erbjuds:

  • Biblioteket har funnits länge på nätet – på webbplatsen kan du söka böcker, låna om böcker och där finns även e-böcker och e-ljudböcker.
  Bokkasse att låna
  • Färdiga bokpaket inom olika genrer finns att låna snabbt. På biblioteken i Trollbäcken och i Strand erbjuds bokpaketen utomhus utanför lokalerna, så man behöver inte ens gå in. Knacka bara på dörren så hjälper vi dig att låna.
  • Bibliotekets service ”Boken kommer” erbjuder hemleverans av böcker till personer med funktionsnedsättning. Vi utökar nu denna tjänst till alla äldre över 70 år och riskgrupper. Ring eller mejla biblioteket för att göra en beställning.
  • Reservera mera! Du kan reservera böcker hemifrån och sedan komma till biblioteket för att bara hämta det du vill läsa.
  • Det går alltid att lämna tillbaka låneböcker i lådorna som finns utanför bibliotekslokalerna – vare sig det är öppet eller stängt.
  • För att underlätta för låntagarna är lånetiderna förlängda, man kan låna om flera gånger och förseningsavgiften är slopad.
  • Det är färre fysiska besökare än vanligt nu, så det är inte trångt. På biblioteket i Strand tas max tio besökare emot samtidigt för att man ska kunna hålla avstånd till varandra. Besökarna uppmanas att tvätta händerna och handsprit erbjuds vid besöksdatorerna.
  • I sommar kommer biblioteket dyka upp med sitt pop up-bibliotek på olika ställen i Tyresö. Man planerar också för Sommarboken, en läsfrämjande aktivitet som uppmuntrar alla mellan 7-16 år till lustfylld sommarlovsläsning.
  • Funderingar finns att över nätet starta digitala bokcirklar, där mindre grupper kan diskutera böcker samt digitala språkkaféer där man kan öva svenska.

  Till sist vill vi tipsa om sidan Kultur i karantän på bibliotekets webbplats. Där finns många tips på hur man ta del av ett stort kulturutbud även hemifrån. Dels bibliotekets tjänster men även upplevelser från muséer, SVTs öppet arkiv, konsertarrangörer med flera.

  Bibliotekets webbplats Länk till annan webbplats.

  Kultur i karantän Länk till annan webbplats.

  Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
  Senast uppdaterad: 14 maj 2020
  Upp