25 oktober 2019

Kultur i höstmörkret – en ljusglimt i november

Fem killar i skinnpaj.

TT Grace lirar musik från 50- och 60-talet i showen "Sista natten med gänget" den 16 november kl 19.00 på Forellscenen.

Den 11–17 november är det dags för Kultur i höstmörkret, en kulturvecka fylld av konst, film, poesi, dans, musik och lokalhistoria. För sjunde året i rad erbjuder Tyresö kommun och Tyresöföreningar ett digert program för alla åldrar, till exempel uppträder TT Grace med en rockabillyshow (bilden). Några evenemang kostar en slant, men de flesta har fritt inträde.

Till kulturveckans program och biljettinformation

Det är arton Tyresöföreningar som bidrar till kulturveckans varierade utbud, alltifrån dragspelskonsert och saxofonjazz till föredrag om Tyresös spännande industrihistoria och schackspel. Ett populärt inslag som återkommit år från år är konstrundan där besökaren får chans att kika in i konstnärernas ateljéer.

Bio Forellen har kulturtema och visar bland annat en inspelad balett från Bolsjojteatern och den kritikerrosade "And then we danced". För den yngre målgruppen finns det en sagostig med gps, öppen scen för diktläsning, Hellsing-tema på biblioteken och fartfylld barndans på Solsäter.

Artist håller i en mikrofon.

Tyresösonen Erik Linder. Foto: Daniel Ahlberg.

Anna-Karin Lejdal är kultursamordnare i Tyresö kommun och projektledare för Kultur i höstmörkret:

– Det är roligt med den här lokala förankringen – det brukar engagera Tyresöpubliken! Flera artister har kopplingar till Tyresö; bland annat mezzosopranen Therese Badman Stenius som sjunger tillsammans med Tyresökören och Erik Linder som frontar Tyresö Jazzband.

Även killarna i rockabillybandet TT Grace bor i kommunen. I sin show väcker de låtar till liv från ”Sista natten med gänget” och där bidrar svänget, stämsången och frisyrerna till helhetsupplevelsen. Föreställningen har premiär på Forellscenen i Tyresö och fortsätter sedan turnera i övriga landet.

Musikaliska tolkningar och poesi

Men vad vore en kulturvecka utan influenser utifrån? Anna-Karin Lejdal lyfter några exempel. De supermusikaliska artisterna Lise & Gertrud som levererar musikföreställningen ”Kiss your darlings” där megahits, världsklassiker och covers framförs på ett helt nytt sätt.

– Vi har också lyckats få hit poeten Niklas Mesaros, som varje år regisserar spoken word-föreställningar på Dramaten och har hjälpt till att etablera spoken word-poesin över hela Sverige. Jag vill verkligen uppmana folk att komma och lyssna, han är så himla bra, säger Anna-Karin Lejdal.

Framsidan på programmet för Kultur i höstmörkret - kulturvecka i Tyresö 11-17 november 2019.

I en sådan här kort text är det svårt att få med allt som händer under den späckade kulturveckan vilket Anna-Karin Lejdal också påpekar.

– Asch, jag har bara hunnit nämna ett axplock! På kommunens webbplats kan man läsa hela programmet med datum och tider. Det går också att hämta programmet i praktiskt fickformat på biblioteken eller Servicecenter från 31 oktober. Vi hoppas verkligen att Tyresöborna ska få många fina kulturupplevelser på hemmaplan, avslutar Anna-Karin Lejdal.

Till kulturveckans program och biljettinformation

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 18 november 2019
Upp